blue-monday

Slaap ik slecht doordat het Blue Monday is?

Hoera het is weer zo ver, de derde maandag van januari! Beter bekend als blue monday en zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Gelukkig geldt dit niet voor jou! Wij van Rustige Nacht gaan jou laten zien dat jij je vandaag geen zorgen hoeft te maken. Wat maakt deze dag zo bijzonder en waarom zijn mensen in mineur? Je leest het in onze nieuwste blog.

De derde maandag van januari

Gefeliciteerd, het nieuwe jaar is drie weken onderweg en jij komt er achter dat je goede voornemens alweer de prullenbak in kunnen. Het is je ook dit jaar weer niet gelukt om je te houden aan je goede voornemens. Shit happens. Buiten is het regenachtig en donker weer. De feestdagen zijn al weken voorbij en het is nog lang niet vakantie.

Herken jij je in dit beeld? Dan is het ook niet zo gek dat jij overtuigd bent van het principe blue monday. Of zoals we het in Nederland noemen deprimaandag! Onzin! Dit jaar gaat het anders worden dan voorafgaande jaren.

Wij van Rustige Nacht gaan je in deze blog bij de hand nemen en aantonen dat het principe van ”de blauwe maandag” klinkklare onzin is. Deze negatieve gedachten zitten alleen maar in je hoofd en nemen op dit moment de overhand. Het is tijd om de rust te heroveren en om te ontspannen. Zet een kop thee, pak een bak koffie of een glas ranja en lees snel verder.

Blue Monday bestaat niet!

Voordat we verder gaan, leggen we eerst even kort uit waarom blue monday een wereldwijd begrip is. De derde maandag van januari is volgens psycholoog dr. Cliff Arnall, psycholoog aan de Universiteit van Cardiff, de meest deprimerende dag die er is. 

Volgens hem komt dit door zes unieke factoren: het weer, de recente financiële uitgaven, tijd sinds Kerstmis, tijd sinds het mislukken van onze goede voornemens, ons huidige motivatie niveau en tot slot het gevoel dat we in actie moeten komen.

De opzet van Arnall kwam hem op veel kritiek te staan. Mede omdat er helemaal geen wetenschappelijk bewijs is voor zijn aanpak. The Guardian, een grote krant uit Groot-Brittannië, ging op onderzoek uit. Zo betichtte het nieuwsblad dat de psycholoog zijn naam ten onrechte had gekoppeld aan de formule. 

blue-monday-2024

Blue Monday is een PR-stunt

De opzet zou namelijk al in een veel eerder stadium bedacht zijn door een pr-bureau. Een pr-bureau houdt zich bezig met het verwerven van positieve aandacht voor een bedrijf of organisatie.

Het bedrijf voor reputatiebehartiging bedacht deze opzet in opdracht voor een reisbureau. De achterliggende gedachte van het reisbureau Sky Travel was de volgende. Wanneer mensen denken dat het de meest depressieve dag van het jaar is, dan zijn zij eerdere geneigd om een (vlieg)reis te boeken naar een verre vakantiebestemming. 

Blue monday is dus niets meer als een publiciteitsstunt, De achterliggende gedachte was dat mensen op de meest depressieve dag van het jaar eerder geneigd zijn een reis te boeken. Blue monday is dus in het leven geroepen als publiciteitsstunt, maar toch wordt elk jaar weer aandacht aan besteed door de media.

blue-monday-slecht-slapen-2024

Laat je niet van de wijs brengen!

Wellicht heb je vandaag een mindere dag, of gaat het even niet allemaal zoals jij graag zou willen. Laat je niet gek maken. Dit heeft niets te maken met blue monday. De vraag die jij jezelf moet stellen is de volgende. Hoe ga ik uit de sleur komen waar ik nu in zit? Waarom voel ik mij zo? Wat kan ik hier aan doen? 

Daag jezelf vandaag nog uit om een betere versie van jezelf te worden! Rome is ook niet in 1 dag gebouw, net als onze webshop, en Elon Musk verkocht ook niet op zijn eerste dag zoveel elektrische auto’s als hij nu doet. Alle grote dingen beginnen klein. Inspiratie nodig? Probeer eens dingen te doen die compleet buiten je comfort zone liggen. Maak bijvoorbeeld je eigen stripverhaal met jezelf als hoofdpersoon. Laat de hoofdpersoon vervolgens dingen doen die jij graag wilt doen, maar nooit zou doen.

Is tekenen niet je sterkste punt? Probeer dan eens 10 punten op papier te zetten die jij graag wilt doen. Omcirkel vervolgens de 3 belangrijkste punten en streep de rest door. Wat je nu nog rest te doen is te starten met 1 van de 3 punten die je omcirkeld hebt. Vond je dit een leuke blog en wil je er meer lezen? Bekijk dan ook eens deze blogs.

Terug naar blog