blauw-licht-slapen-effect-uitgelegd

Blauw licht en het effect op slaap uitgelegd!

Niet op je telefoon voor het slapen gaan, want dan word je enorm blootgesteld aan blauw licht en dat is slecht voor je! Er is vast wel eens iemand die dit tegen je gezegd heeft. Hoe zit dat met blauw licht en is het blauwe licht voor het slapen gaan echt zo slecht voor je? Wij gaan het uitzoeken en je leest het in deze blog!

Slaap je slechter door blauw licht?

Dat zit zo, blauw is één van de 7 kleuren uit het zichtbaar spectrum. Dit is een meetlat met verschillende golflengtes waar de kleuren van de regenboog aan zijn gekoppeld. Die kleuren combinatie ken je ongetwijfeld, maar ook de volgorde?

Helemaal links staan de heldere kleuren (te beginnen met violet) en helemaal rechts (te eindigen met rood) staan de donkere kleuren. Met elkaar zijn dit alle kleuren die het menselijk brein en de ogen kunnen onderscheiden van elkaar. Blauw licht is dus niets meer of minder dan een benaming van een lichte kleur die we als mensen kunnen waarnemen. Het is de 3de kleur op de meetlat voor de donkere kleuren groen, geel, oranje en rood en na de lichte kleuren violet en indigo.

blauw-licht-slapen-teddybeer


Wat doet blauw licht met je lichaam

Vervolgens wil jij natuurlijk weten waar dat blauwe licht nou precies goed voor is. Blauw licht zorgt ervoor dat ons lichaam gaat aanstaan. Wanneer jij ‘s ochtends wakker wordt en de gordijnen open slaat, weet het lichaam ik moet aan het werk. Je ogen kijken naar buiten en zodoende neem je het blauwe licht in je op. Vervolgens krijgt het lichaam een seintje en wordt er meer cortisol geproduceerd. Hierdoor krijg je meer energie. Tot zover niks aan de hand zou je zeggen.

Blootstelling aan blauw licht voor het slapen

Maar je raadt het al, het is niet alleen de zon die deze vorm van blauw licht afgeeft. Lampen in de slaapkamer of schermen als je telefoon, tablet en televisie stralen ook blauw licht uit. Dat wordt mooi uitgelegd in het onderstaande filmpje.

De stelregel is hoe dichter je met je ogen op het licht zit, des te meer blootstelling aan het blauwe licht. Daarmee willen we natuurlijk niet zeggen dat je ‘s ochtends een telefoon met vel licht onder je neus moet duwen om wakker te worden! Waarom niet? Allereerst omdat jij je hersenen dan compleet overspoeld met informatie, terwijl je net wakker bent. Je laat toch ook geen 100 mensen je slaapkamer binnenkomen als je net wakker bent? Waarom dan wel digitaal!

De gevaren van te veel blauw licht voor het slapen gaan

Is blauw licht schadelijk en schuilen er verder nog gevaren aan? Het antwoord is ja. Een overschot aan UV-licht (vooral vanuit de linkerkant van het spectrum) kan schadelijk zijn voor je ogen.
In het ergste geval kan het leiden tot een afname van het zicht. Vroegtijdige maculadegeneratie noemen ze dit. Een ouderdomsziekte die vooral bij 50+ers voorkomt. Hierdoor ga je minder scherp zien en zie je een soort blinde vlek. Een ander gevaar is dat het de kwaliteit van je slaap verstoord. Blauw licht maakt je zoals we al zeiden alert, waardoor het de afscheiding van melatonine onderdrukt. Je raadt het al, juist dat stofje hebben we nodig om slaperig te worden!

Blauw licht en het effect op je slaap eenvoudig uitgelegd

En wat doen wij mensen massaal? We gaan voor het slapen gaan nog even enkele appjes beantwoorden of surfen op het internet. Als we dan eindelijk willen we slapen vinden we het raar dat we een half uur na die tijd nog steeds wakker zijn. Dat is natuurlijk geen hogere wiskunde, want dit komt doordat de hersenen denken dat ze aan moeten staan. Terwijl je juist wilt gaan slapen! Wil je beter slapen? Doe jezelf dan een plezier en leg je telefoon ruim voor het slapen gaan weg!

blauw-licht-effect-slaap-uitgelegd


Bescherming tegen blauw licht voor het slapen

Alleen wat kun je hier nu tegen doen! Gelukkig zijn wij er om jou te helpen en hebben wij weer drie goede tips voor je op een rijtje gezet. Heb je toch meer praktische slaaptips nodig om beter te slapen? Bekijk dan eens deze blog over het gebruik van mondtape, of een andere favoriet van ons de white noise machine.

Maak gebruik van de nachtmodus

Allereerst is het verstandig om de nachtmodus te activeren op je elektronische apparaten. Dit kun je doen door de ”Night Shift” modus aan te zetten op je Iphone. Bij Android geldt hetzelfde voor ”Filter blauw licht” of activeer je de ”Nachtstand”. Kom je er niet helemaal uit? Lees dan eens deze blog van de consumentenbond, waarin je stap voor stap wordt uitgelegd hoe je dit doet. Veelal kun je er ook voor kiezen om de tijden aan te passen, tip van ons zet de warmte zo hoog mogelijk!

Creëer afstand tussen jullie beiden

Natuurlijk begrijpen wij dat het tegenwoordig heel lastig is om blauw licht te minderen. Zeker in een tijd waarin we steeds meer digitaliseren. Een simpele, maar zeer bruikbare tip is, zorg voor voldoende afstand tussen jou en het scherm. Werk je voor een beeldscherm? Zet deze dan op een verhoging en op ooghoogte. Ga vervolgens rechtop zitten en strek je armen helemaal uit, zodat je met je vingertoppen het scherm kan raken. Zo heb je meteen een ergonomische houding!

Overweeg een computerbril

Wat je ook kan doen en tegenwoordig steeds meer mensen doen is een computerbril aanschaffen. Dit wordt ook vaak wel een blauw licht bril genoemd en zorgt ervoor dat het blauwe licht gefilterd wordt uit je ogen. Voor de beste resultaten wordt aangeraden om de bril 3 uur vóór het slapen op te zetten. Ben je er naar één op zoek maar heb je nog niet de juiste kunnen vinden? Kijk dan eens hier!

Er zit vast een model tussen die voldoet aan jouw wensen. Wel moeten we erbij zeggen dat niet alle slaapexperts even happig zijn op een blauw-licht-filter bril. Sommigen vinden het ook onzin, dus wij zouden zeggen. Test het lekker 30 dagen uit en kijk vrijblijvend of het iets voor jou is.

Terug naar blog