Is een nacht doorhalen slecht voor je?
Een nacht doorhalen is dat slecht voor je? Veel mensen hebben het vast wel een keer gedaan, wellicht iedereen wel. Een nachtje doorhalen. Je bent opstap geweest en slaat de nacht over, kom terug van een festival of bent zo druk aan het werk dat je de hele nacht maar hebt door gewerkt. Op internet hoor je verschillende geluiden over een nacht doorhalen. De 1 beweert dat het niet zoveel kwaad kan terwijl de ander erbij zweert dat het erg slecht voor je is. Wat zegt de wetenschap? En wat doet het nu echt met je gezondheid? Je leest het in onze nieuwste blog.
Zoek jij iets wat je beter laat slapen? Klik dan hier!
Wat doet een nacht doorhalen met je
Zoals je wellicht al in veel van onze berichten gelezen hebt is voldoende slapen super belangrijk. Terwijl jij slaapt herstelt zowel je lichaam als geest. Je verwerkt zaken die je overdag meemaakt en je lichaam maakt zich klaar voor de volgende dag. Wanneer je niet slaapt kun je de prikkels van overdag ook niet verwerken. Op het eerste gezicht lijkt een nacht overslaan dus niet zo’n goed idee.
Mensen die gevoelig zijn voor stress raden wij zeker af om een nachtje doorhalen. Je zult niet direct super gestrest zijn door 1 nachtje over te slaan maar onbewust krijgt je lichaam wel meer last van stress. Weinig (of geen) slaap heeft namelijk direct impact op de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam.
Een nacht doorhalen maakt je minder scherp
Daarnaast is het wellicht niet onbekend dat wanneer je moe bent of niet geslapen hebt je aanzienlijk sneller geïrriteerd bent. Vanuit dit oogpunt raden wij je dus af om een nacht slapen over te slaan.
Het concentratievermogen zal ook afnemen naarmate je langer wakker bent. Een nacht overslaan om door te werken aan je verslag, lijkt wellicht efficiënt, maar het heeft ook nadelige gevolgen. Zo is onze prefrontale cortex gekoppeld aan onze besluitvorming. Hierdoor maak je slechtere beslissingen naarmate je langer wakker bent. Ook zal je merken dat je moeite hebt om jezelf te focussen en hierdoor wordt je weer minder effectief.
De gevolgen van een nacht doorhalen
Wanneer je een nacht doorhaalt, dan merkt je lichaam hier ook de gevolgen van. Uiteraard zijn de nadelige gevolgen van een langere periode zonder slaap zichtbaarder dan wanneer je eenmalig besluit om een nacht over te slaan. Echter kun en mag je dit niet onderschatten. Lees hieronder wat de gevolgen zijn van een nacht zonder slaap.
Meer honger na een nacht doorhalen
Onderzoek toont verder aan dat slaap invloed de benodigde invloed heeft op je eetlust. Wanneer je een nacht over hebt geslagen krijg je onbewust meer zin in vet eten. Misschien herken je dit bij jezelf wanneer je een avond bent uit geweest.
Klinisch slaappedagoog Terry Crale deed hier onderzoek naar en heeft onderzocht dat wanneer je een nacht doorhaalt je leptine en ghreline hormonen uit balans zijn.
Ghreline staat ook wel bekend als het “hongerhormoon” van het lichaam. Dit is het hormoon dat de eetlust verhoogt, terwijl Leptine bekend staat als het “verzadigingshormoon” dat juist de honger remt. Door het slaaptekort zijn je leptine niveaus zijn verminderd en ghreline is verhoogd en daarom krijg je meer honger.
Een nacht doorhalen zorgt voor een slechtere huid
Door een nacht over te slaan stijgt de pH-waarde van je huid. Dat wil zeggen dat je huid dus zuurder wordt. Je gaat er hierdoor sneller oud uit zien en krijgt zichtbaarder wallen onder je ogen.
Hierdoor oog je vermoeider. Rimpels worden duidelijker zichtbaar en je huid voelt ook een stuk droger aan. Nu trekken deze symptomen weg nadat je een weer een paar dagen goed hebt geslapen, maar besluit je meerdere nachten door te halen. Dan zal het langer zichtbaar blijven.
Hallucineren als je langer dan 24 uur wakker bent
Verder heeft de universiteit van Bonn onderzocht dat mensen die meer dan 24 uur niet slapen symptomen krijgen van schizofrenie. Dit kan voorkomen na 2 nachten doorhalen.
Wanneer je langer dan 24 uur wakker blijft kun je stemmen gaan horen en dingen zien die er niet zijn. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat dit wel degelijk voor kan komen.
Wakker blijven of een uur slapen?
Er zijn natuurlijk ook voordelen te benoemen waarom je een nachtje zou moeten doorhalen. De meest voor de hand liggende, is dat je langer wakker bent en dus meer kan doen. Bijvoorbeeld als je een lange vliegreis hebt gemaakt.
Het kan dan goed zijn dat je denkt. Over twee uurtjes moet ik weer van bed, als ik nu ga slapen ben ik helemaal kapot. Dus kan ik beter wakker blijven dan heb ik nog wat aan mijn nacht. Dat is alleen een misvatting. Elk uurtje slaap laat je beter uitrusten en is goed voor je herstel.
Kan een nacht doorhalen kwaad
Is 1 nacht niet slapen erg? Uit eigen ervaringen kunnen we je vertellen dat het in het bovenstaande geval geen kwaad kan om een nacht door te halen. Wel willen we je aanraden om later op de dag nog een middagdutje te doen. Zo kun je toch nog wat energie bij tanken. Let op! Slaap niet de hele middag, omdat dit weer je biologische klok zal verstoren. Daarnaast moet je ook niet denken dat je gemiste slaap kan inhalen, want dit bestaat simpelweg niet.
Mocht jij nu wel besluiten om 1 nachtje door te halen dan kan dit niet zoveel kwaad. Maak er alleen geen gewoonte van en zorg dat je de dag erna goed uitrust. De gevolgen voor je gezondheid zijn simpelweg funest, als je dit te vaak doet. Ook al kun je maar een paar uurtjes slapen, doe dat dan gewoon. Een paar uur slapen is altijd nog beter dan helemaal niet slapen. Heb je moeite met in slaap komen, bijvoorbeeld omdat je veel te druk bent? Overweeg dan eens je mond af te plakken! Dit stimuleert adem halen door de neus en maakt je rustiger.