Slaaphypnose: lost het slaapproblemen op?
Hypnose is scary… óf toch niet? Want wist je wel dat je met hypnose slaapproblemen kunt oplossen? Iemand die je daar alles over kan vertellen is Manon. Daarom schrijft zij vandaag een gastblog voor Rustige Nacht!
Wat is slaaphypnose en wat doet het?
Eén van de argumenten die ik regelmatig hoor om niet in hypnose te willen is dat het eng zou zijn. Eng omdat je de controle verliest. En ik begrijp waar dit vandaan komt. Want stel je voor, ben je onder hypnose en word je wakker met een stuk mondtape op je mond. Geintje natuurlijk, maar je hebt ze vast wel eens gezien de welbekende hypnoseshows.
Iemand stapt op het podium en eet een citroen alsof het een sappige perzik is óf iemand die als een tokkelende kip het podium over gaat! Wat men niet weet is dat er gedurende de show een strenge voorselectie wordt uitgevoerd om te bepalen welke mensen er geschikt zijn om op het podium te komen.
Kan iedereen onder slaaphypnose worden gebracht
Door middel van allerlei kleine trucjes wordt er heel snel gescand wie er straks op het podium worden uitgenodigd. Aarzel je bij de vraag of iedereen even wil gaan staan? Dan weet jij zeker dat je straks niet op het podium staat…
Er zijn slechts een klein aantal mensen geschikt om zo snel in een diepe hypnose te zakken en dan moeten ze dat ook nog eens op het podium willen. Want als je dit eigenlijk niet wilt, dan zal het de hypnotiseur nooit lukken om je daar, op het podium, in hypnose te krijgen. Voor een succesvolle show, waarin natuurlijk tal van gekkigheden zitten, is het ook nog eens van belang dat de persoon op het podium geen bezwaar heeft tegen deze gekkigheid.
Want je onderbewuste zal jou nooit iets laten doen wat voor jou niet ok is, zelfs niet tijdens een hypnotische staat (of misschien moet ik zeggen JUIST niet tijdens een hypnotische staat).
Verschil tussen showhypnose en slaaphypnose
Maar goed, zoals je begrijpt heeft showhypnose niks te maken met de therapeutische vorm die ik dagelijks gebruik. Wel maak ik gebruik van dezelfde hypnotische trance. Een trance die ervoor zorgt dat we in contact komen met het onderbewuste én die ervoor zorgt dat het bewuste (je ratio) even naar de achtergrond verschuift.
Een staat die ons allemaal helemaal niet zo onbekend is. Denk maar eens aan het verzinken in een goed boek of een spannende film. Aan het zo super geconcentreerd werken dat je iemand niet binnen hoort komen. Of de keren dat je op de automatische piloot naar huis rijdt.
Dit is allemaal een soort van trance. En het toelaten van deze trance is heel goed trainbaar. Wanneer je je veilig en vertrouwd voelt zal het je lukken om steeds verder en dieper weg te zakken in deze ontspannen staat. Terwijl je daar steeds dieper en verder in wegzakt zal je altijd met je ratio gedeeltelijk aanwezig zijn. Jij beslist dus wanneer je uit die trance (of hypnose) komt. Gaat de deurbel, dan ben je zo in staat om op te staan en de deur te openen.
Wat kun je met slaaphypnose bereiken
Het in contact komen met jouw onderbewuste, daar gaat het om. Dit is waar de magic happens…
Wat is daar dan zo magisch aan?? Ik geloof dat het onderbewuste altijd het beste met ons voor heeft. Zorgt jouw onderbewuste ervoor dat je slecht slaapt? Dan heeft het daar zo zijn reden voor en die reden heeft er altijd mee te maken dat het jou ergens voor wilt beschermen. Met de beste intentie dus!
Toch kan ik me voorstellen dat je misschien bepaalde patronen zou willen doorbreken, gewoon omdat ze je niet langer dienen. Door middel van hypnose kunnen we contact maken met het onderbewuste, we kunnen het een stem geven.
Patronen doorbreken met slaaphypnose
Het wordt daarmee ineens mogelijk om te achterhalen wat de reden van jouw slechte slapen is. Ook kunnen we achterhalen wanneer dit ontstaan is. Tijdens mijn hypnosesessie gaan we op een ontspannen manier terug naar het moment waar dit patroon is ontstaan. Door terug te gaan naar juist dat exacte moment kunnen we de lading van de situatie afhalen. Soms is dit al voldoende om het patroon te doorbreken. Het kan ook zijn dat we tijdens een daaropvolgende sessie jouw onderbewuste uitnodigen om een nieuw patroon te integreren.
Hoe voelt het om onder slaaphypnose te zijn
Een paar weken geleden had ik Anna, een jonge dame, in mijn praktijk. Een dame die eigenlijk zolang ze zich kan herinneren al slecht slaapt. Dit was dan ook de klacht die ze eerder tijdens de telefonische intake had gedeeld.
Tijdens onze eerste afspraak gingen we al vrij gauw de diepte in. Ze vertelde me dat ze zich nooit veilig heeft gevoeld, dat ze als jong meisje misbruikt is en dat dat met name in de nacht plaats vond. De reactie van haar onderbewuste om juist in de nacht extra alert te zijn zodat ze bij iedere piep in huis gelijk klaarwakker is, is een voorbeeld van hoe een beschermingsmechanisme een patroon wordt.
Gelukkig is dit patroon niet langer nodig, toch zit het nog in haar systeem. Dankzij de hypnose hebben we het onderbewuste duidelijk kunnen maken dat dit patroon niet langer nodig is. Dat ze nu veilig is in haar huis en de nachten gewoon lekker door kan slapen. Nu is dit een trauma waarbij het makkelijk te begrijpen is dat deze dame te maken kreeg met slaapproblemen. Toch hoeft dit niet altijd zo overduidelijk te zijn.
Slaapproblemen oplossen met slaaphypnose
Neem bijvoorbeeld James, een gezonde man, getrouwd, twee kinderen, heerlijk huis, prima job en toch niet happy… De nachten voor hem duren lang. Het lukt hem maar niet om zijn hoofd uit te zetten. Hij blijft maar piekeren en malen. Gek wordt hij ervan! Ik vraag hem waar hij zich zo druk over maakt. Hij benoemt een aantal van zijn zorgen. Stuk voor stuk zijn het zorgen die hem emotioneel raken. Hoewel hij dat totaal niet laat blijken.
Ik vraag hem wanneer hij besloten heeft dat zijn gevoelens er niet mogen zijn en hij het met zijn hoofd moet oplossen… Check, dat is het precies. Hij kan zich niet eens herinneren wanneer hij voor het laatst gehuild of flink gelachen heeft. Hij heeft zich volledig afgesloten van zijn gevoel. Tijdens de hypnose hebben we gewerkt met de verschillende delen, het deel ratio en het deel gevoel. Beiden mogen ze er zijn en beiden zijn ze ok.
Pas nadat deze nieuwe overtuiging geïntegreerd is zijn we gaan werken aan een andere manier van het dealen met zorgen. Ook daarin kan het onderbewuste met hele praktische tips komen. En dat is dus de magie van hypnose, het communiceren met het onderbewuste.
Slaaphypnose iets voor jou?
Nu kan ik me voorstellen dat je denkt: “Ik weet niet of ik wel toe ben aan dat ene trauma..”. Weet dat het onderbewuste alleen de dingen naar boven brengt waar je op dit moment aan toe bent. Je krijgt nooit iets te verwerken waar je nog niet klaar voor bent. Dit maakt dat je altijd met een veilig en vertrouwd gevoel de sessie in kan stappen.
Ga mee in de stroming van het leven, zie het als een groeiproces. Onderzoek de uitdagingen waarmee je geconfronteerd wordt en zoek naar de groei. Vind de ondersteuning die daar voor jou bij past want je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Vond je dit nou een leuke blog om te lezen en denk jij dat hypnose wellicht ook iets voor jou kan zijn? Neem dan zeker eens vrijblijvend een kijkje op mijn website.
Liefs Manon, de Hypnose Queen!