slapeloosheid-na-bevalling

Slapeloosheid na bevalling: 4 waardevolle tips!

Slapeloosheid na bevalling aanpakken? Absoluut mogelijk! We zijn bekend met de verhalen over gebroken nachten, maar hoe bereik je rustige slaap na bevalling? In deze blog onthult Mamacoach Hanny waardevolle adviezen en tips om slapeloosheid na bevalling te verminderen. Op deze manier behoort niet slapen na de bevalling tot het verleden!

Slapeloosheid na bevalling: Rust vinden in de eerste weken met je kindje

Slapen in de eerste weken met je kindje. Weken waar jij 9 maanden naartoe hebt geleefd. Weken waarvan je hoopt met volle overtuiging van te genieten. Hoe fijn is het dan als je zo goed mogelijk kunt slapen na de bevalling en eindelijk afscheid kan nemen van slapen met je zwangerschapskussen. Ook al was dat je beste vriend de afgelopen maanden.

Want als er één uitdaging is in de eerste weken met je kindje, dan is het wel om voldoende nachtrust te krijgen. Dit weet je van tevoren, toch blijft het wel lastig als het eenmaal zover is. Je bent echt niet de eerste moeder die bij ieder zuchtje of kreuntje van haar kleintje weer wakker is en ook zeker niet de laatste!

Op zoek naar een extra stevig zwangerschapskussen? Bekijk hier de beste zwagnerschapskussens!

Niet kunnen slapen na bevalling

Niet kunnen slapen na de bevalling, je zal niet de eerste vrouw zijn die dit doormaakt. De eerste weken met je kindje zijn namelijk heftig. Jij bent net bevallen en hebt juist rust nodig om te herstellen. Rust die je in de nacht meestal niet gegund is. Je kindje heeft immers nog een omgekeerd dag-nachtritme, wil vaak in de nacht een voeding (of 2-3) hebben en is dus graag wakker als jij juist wilt slapen. Dit maakt de eerste weken extra zwaar en niet slapen na de bevalling is dus niet zo gek.

Fysiek door het herstel van je zwangerschap en bevalling en het slaapgebrek. Mentaal doordat je geen tijd en ruimte krijgt om je bevalling en alle nieuwe indrukken van het moederschap te verwerken. Zoveel mogelijk slaap en rust pakken, helpt je om je fysiek en mentaal stukken beter te voelen. Wist je dat: een baby pas na 6 maanden echt in staat is om een vast ritme op te bouwen in de dag? Tot deze tijd is het eerder een uitzondering dan een regel dat je kindje echt de hele nacht doorslaapt.

vrouw-slapen-na-de-bevalling-blij

Slapeloosheid na bevalling verminderen: 4 praktische tips voor meer slaap in de kraamtijd

Met de volgende tips krijg jij meer rust in je kraamtijd, herstel jij sneller van je zwangerschap en bevalling en krijg jij meer ruimte om bewust te genieten van alle wondermooie momenten van het nieuwe moederschap.

Slaap minimaal 4 uur achter elkaar

De eerste tip die ik met je wil delen is dat je het beste minimaal 1x per dag, 4 uur achter elkaar door kan slapen na de bevalling. Hierdoor kom je in een diepe slaap en krijg je de tijd om nieuwe indrukken te verwerken. 

4 uren slapen na de bevalling lijkt kort ten opzichte van de 7 tot 9 uur die je gemiddeld maakt, maar het is belangrijk om te weten is dat de kwaliteit van je slaap belangrijker is dan het aantal uren slaap. Wil je hier meer over weten? Lees dan ook: ”Hoeveel uren slaap heb je nodig?’‘

Neem voldoende rust

Neem overdag voldoende rust in de eerste weken. Na enkele weken word je weer meer mobiel, zorg er daarom voor dat je nu voldoende beweegt gedurende de dag. Beweging zorgt ervoor dat je makkelijker inslaapt en dieper slaapt.

Maak tijd voor jezelf

Vanaf het eerste moment na de bevalling is het belangrijk om tijd voor jezelf te maken. Gebruik deze tijd om je hoofd leeg te maken en even echt niets te doen. Ook helpt het om je gedachten op te schrijven of over je ervaringen te praten. Het is een makkelijke manier om alle nieuwe indrukken te verwerken en het zorgt ervoor dat jij niet te maken krijgt met slapeloosheid na de bevalling.

Vermijd verlichting

Voed je kindje in de nacht met zo weinig mogelijk verlichting. Zo blijf jij in de slaapmodus en slaapt je kindje ook snel weer in. Goed en rustig slapen na de bevalling is al een hele uitdaging, dus vergeet deze tip zeker niet!

Doe de nachtvoedingen samen

Laat je partner ook regelmatig de nachtvoedingen doen, ook als je borstvoeding geeft. Je partner kan prima een flesje geven en een luier verschonen, terwijl jij door slaapt. Geef je borstvoeding? Zorg dan dat je kolft voor je gaat slapen en zodra je wakker wordt. Zo heb je toch voldoende voeding voor je kindje en loopt je melkproductie niet terug.

Help je baby leren slapen

Een baby moet leren slapen. Jij moet je baby hierbij helpen. De meeste baby’s leren die binnen enkele weken of maanden. Heeft je baby na enkele maanden nog steeds moeite om zelfstandig in te slapen? Een baby slaapcoach kan je wellicht helpen. Ook bij oudere kindjes biedt een slaapcoach uitkomst. Zij kunnen je dan met gerichte hulp helpen, zodat jullie weer beide lekker slapen na de bevalling.

vrouw-geeft-baby-voeding

Slapeloosheid na bevalling aanpakken

De eerste weken met je kindje zijn enorm belangrijk. De start van het ouderschap zet de toon voor de eerste jaren. Maak een plan voor de eerste weken met je kindje, de kraamtijd. In dit plan denk je vooraf na over je herstel, fysiek en mentaal. Wat heb jij nodig om je goed te voelen en wie kan je daarbij helpen. Slaap speelt hierin een belangrijke rol. 

Creëer rust met een kraamplan

De eerste weken met je kindje zijn heftig, maar ook wondermooi. Kies er bewust voor om te genieten van alle kleine bijzondere momenten. Dit maakt je kraamtijd een tijd om positief op terug te kijken en het slapen na de bevalling een makkie!
Heel belangrijk, want deze periode komt nooit meer terug. Het is cliché, maar wel helemaal waar. Zo weet je zeker dat je elke mijlpaal viert. Belangrijk om te weten: jij hebt invloed op jouw beleving van de kraamtijd door de keuzes die je maakt. 

Laat de controle over je dag los, maar pak wel de regie door te doen wat jou een goed gevoel geeft. Voldoende slaap helpt je hier echt bij. Wil je al beginnen met goed slapen tijdens de zwangerschap? Bekijk dan zeker eens deze zwangerschapskussens of lees hier waarom je een zwangerschapskussen zou moeten aanschaffen!


Deze blog is geschreven door Hanny van Best9Moms. Hanny is (online) Mamacoach en pre- & postnataal trainer.

hanny-best9moms-coach
Terug naar blog