Beter slapen dankzij artificial intelligence!
Delen
Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarin alles binnen een seconde kan veranderen en zekerheden niet zo zeker meer zijn. Arbeid wordt steeds vaker geautomatiseerd waardoor jij je misschien wel zorgen maakt of je straks nog wel een baan hebt. Deze gedachte kan erg stressvol en beangstigend zijn en dat is de reden dat we het vandaag over de 4e industriële revolutie gaan hebben. Maakt Artificial Intelligence ons een betere slaper?
De 4e industriële revolutie uitgelegd
De 4e industriële revolutie, dat zijn toch die enge veranderingen waar Klaus Schwab het wel eens over heeft? Dat klopt Schwab schreef hier in 2016 een artikel over op de site van het World Economic Forum, maar eng is het allerminst. Al klinkt het natuurlijk wel zo wanneer je het hebt over de samensmelting van de fysieke, digitale en biologische wereld. Dit is in één zin uitgelegd wat de 4e industriële revolutie ongeveer inhoudt.
Centraal tijdens deze ‘Smart Industry’ staan: kunstmatige intelligentie (dit kennen we ook als AI), robotica, genetische technologie (aanpassen DNA) het IoT (Internet of Things), kwantumcomputers en 3D printen. Daarnaast zijn er nog andere minder bekende technologieën, maar die laten we voor nu buiten beschouwing. Een industriële revolutie klinkt spannend maar het is niets meer dan de behoefte van de mens om vooruitgang te bewerkstelligen. Veelal zijn technologische ontwikkelingen een verbetering van de basis die tijdens de vorige revoluties zijn gelegd.
De eerste 3 industriële revoluties in het kort
- De eerste (agrarische) industriële revolutie was van: 1760 – 1840;
- De tweede industriële revolutie was van: 1870 – 1914;
- De derde (digitale) industriële revolutie was van: 1969 – 2000.
Kenmerkend van de eerste industriële revolutie was dat het zware handenarbeid werd vervangen door machines. Hierbij werd vooral gebruik gemaakt van de energie van water en stoom. Tijdens de tweede industriële revolutie werd gebruik gemaakt van de kracht van elektriciteit, olie en gas.
Hierdoor konden uitvindingen gedaan worden zoals de massaproductie, de auto, het vliegtuig, de lamp en radio. De digitale revolutie is de derde industriële revolutie en in deze periode werden machines vooral vervangen door computers. Dit is de tijd zo als we hem nu kennen met smartphones, het internet, drones en GPS.
De 4e industriële revolutie is niet eng
Wanneer je nu naar die bovenste drie revoluties kijkt. Dan moet je toch veronderstellen dat we als mensheid prachtige uitvindingen doen die het leven makkelijker maken. Maar waarom zijn we dan toch zo bang voor de Smart Industrie (de 4e industriële revolutie) en alles wat daarbij komt kijken?
Het antwoord ligt hem volgens ons in het ongrijpbare van het onbekende. Wanneer wij mensen totaal niet weten waar we aan toe zijn, maakt ons dat onrustig of vinden we dat spannend. Dit zijn symptomen van stress waar de één wat beter mee om kan gaan dan de ander. Wat dan helpt is goed door je neus ademen. Eventueel kan mondtape je hierbij helpen!
De referentie theorie van Kahneman
Een andere interessante theorie is die van psycholoog Kahneman, die met dit onderzoek in 2002 de Nobelprijs voor de Economie won. Kahneman is de maakt met een voorbeeld over huizenbezitters duidelijk dat mensen gevoelig zijn voor veranderingen. Om daar een voorbeeld uit de tegenwoordige tijd aan te koppelen: ‘Je houdt je niet bezig met de actuele waarde van je woning omdat je aan het referentieniveau bent gewend.
Echter, wanneer de overheid besluit om een windmolenpark aan te leggen voor jouw deur en daardoor de woningwaarde daalt. Dan telt dit in de beleving zeer zwaar omdat het te dichtbij komt. Vanuit hier kunnen we de vertaling maken naar de 4e industriële revolutie. Want nu er steeds meer werk geautomatiseerd wordt, wie garandeert mij dan dat ik straks nog een baan heb?
Beter slapen dankzij AI
We zien dat de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen. Misschien wel bekendste voorbeelden van de 4e industriële revolutie zijn computers die aan de hand van AI kunnen voorspellen wat voor besluit er moet worden genomen.
Een mooi voorbeeld zijn de horloges of aura ringen die je beter laten slapen. Door een horloge of ring te dragen kun je de hele dag tracken hoe je energieniveau is. Omdat je het 's nachts ook om hebt, kun je aan de hand van data precies bijhouden hoe lang je slaapt, hoeveel slaap je nodig hebt en wanneer je het beste de wekker kan zetten.
Een ander voorbeeld is de intrede van robots. Zij voeren klussen uit die wij als mensen liever niet doen. Zo kunnen we sneller en efficiënter werken. Laten we hieronder van beide innovaties eens een voorbeeld geven.
Eenvoudige denkprocessen worden geautomatiseerd
Zijn we al zo ver dan? Zeker weten! Als voorbeeld nemen we het Amerikaanse verzekeringsbedrijf bedrijf Lemonade. Amerikanen die hier verzekerd zijn kunnen met hun telefoon een schadeclaim indienen bij een chatbot. Deze chatrobot stelt je een paar vragen, bekijkt de ingestuurde informatie en keert het geld gelijk uit wanneer de aanvraag valide lijkt te zijn. Dit hele proces kan de computer in 3 seconden voor elkaar krijgen! Een enorme meerwaarde voor de klant.
Het bedrijf Lemonade heeft op basis van data uit het verleden de computer getraind wat makkelijke en moeilijke aanvragen zijn. Door een beslisboom te doorlopen en bepaalde woorden te herkennen kan de computer aan de hand van kunstmatige intelligentie voorspellen of de klant recht heeft op een schadeclaim. Is de aanvraag ingewikkeld? Dan wordt je automatisch gekoppeld aan een menselijke medewerker. Deze verzekeringsspecialist zal dan naar de aanvraag kijken en alsnog een besluit nemen.
De bovenstaande casus geeft hiermee goed weer wat we van de 4e industriële revolutie kunnen verwachten. Computers zullen eenvoudige processen met weinig denkkracht vervangen. De menselijke maat krijgt hierdoor meer ruimte om complexere zaken op te lossen. Wil je weten hoe dit er uit gaat zien? Zoek dan maar eens naar Chat GPT.
Robots als hulp, niet ter vervanging
Naast de kunstmatige intelligentie van computers zijn robots ook bezig met een opmars. En deze zijn dichterbij dan je denkt. De meest bekende voorbeelden zijn de robotstofzuigers en grasmaaiers. De industrie en logistiek verandert ook door de komst van robots. Zo worden ze ingezet voor lopendebandwerk, sorteerwerk en kwaliteitscontroles. Door dit proces te automatiseren kan het personeel ergens anders voor worden ingezet.
Ook in de ziekenhuizen en verzorgingshuizen zien we de robots terug. Waar vroeger mensen door meerdere verzorgsters werden opgetild gebruikt men nu een tillift. Hierdoor wordt het werk minder zwaar en heeft de verpleegster tijd voor andere taken. Tot slot in het onderwijs zien we de robots ook terug. Zo was er in Japan in 2009 al een robot die een klas een compleet vak kon leren. Is dat dan het einde van leraar? Nee, die kan zich bezighouden met het sociale aspect en de kinderen ondersteunen dat waar de robot dat niet kan.
Hoe bereid ik mijzelf voor op de toekomst
Veel mensen denken dat robots en computers het werk van mensen gaan vervangen. Tot op een zekere hoogte is dat ook zo, want net als in de vorige revoluties wordt het werken makkelijker gemaakt. Alleen vergeten we vaak dat er hierdoor ook weer nieuwe banen ontstaan.
Bij Rustige Nacht kunnen wij je alleen maar aanmoedigen om na te denken over je toekomst, want vooruitzien is regeren. Dus stel jezelf nu eens de vraag bestaat mijn baan nog over 10 tot 20 jaar? Zo ja, wat gaat er dan waarschijnlijk veranderen?
Het is goed om hier alvast over na te denken en je zodoende hier op voor te bereiden. Als jij bijvoorbeeld nu al verwacht dat je baan er straks niet meer is, wat houdt je dan tegen om niet alvast om je heen te kijken voor ander werk? Ben je nieuwsgierig of jou baan ook vervangen gaat worden? Voer dan eens je baan in bij deze zoekmachine. De zoekmachine geeft aan hoe groot de kans is dat jou baan geautomatiseerd wordt in de toekomst.
Een leven lang leren
Wij gaan je hier niet vertellen dat je morgen gelijk je baas moet bellen om ontslag te nemen, maar spreek je zorgen (als je die hebt) over de toekomst uit naar je werkgever. Bijna elke werkgever zal dit waarderen en begrijpen. In een enkel geval biedt dit zelfs wel nieuwe kansen wanneer je baas jou vraagt om mee te denken naar een toekomstgerichte oplossing.
Wanneer jij laat zien dat je wilt meedenken over de toekomst van het bedrijf, dan zijn hier vaak studiebudgetten voor. Dit is goed voor je eigen CV en voor het bedrijf. Een win-win situatie. Daarnaast stimuleert de overheid ook om een heel leven lang te leren. Zo heeft de overheid het STAP-budget in het leven geroepen. Het STAP-budget is een nieuwe vergoeding voor scholing en staat voor Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie. Met dit budget kun jij op kosten van de overheid je positie op de arbeidsmarkt verbeteren.
Maakt artificial intelligence ons een betere slaper?
Het is onze missie om Nederland (en België) een stukje stressbestendiger te maken en beter te laten slapen. Met het schrijven van deze blog willen wij jou laten nadenken over je eigen baan en je voorbereiden op de toekomst. Het werken gaat vroeg of laat veranderen en hier kun jij je maar beter bewust van zijn. Al zijn wij van mening dat de computer het werk niet gaat vervangen maar juist eenvoudiger gaat maken.
Na het lezen van deze blog kun jij je beter voorbereiden op de toekomst. Heb je juist meer stress gekregen na het lezen van deze blog? Maak je dan geen zorgen. Wij zijn er om je te helpen. Bekijk onze blogpagina voor meer slaaptips en wordt zo ook je eigen stress de baas. Zo kun jij vanavond ook een rustige nacht tegemoet gaan.