Misschien kijk je er al een week lang tegen op. Die belangrijke deadline op je werk. Nachtenlang loop je te piekeren of je hem nou wel of niet gaat halen. Een deadline kan bepaalde stress symptomen met zich meebrengen en kan voor veel spanning zorgen. Alleen hoe herken je die stress symptomen? Laten wij daar eens een blog over schrijven! Zo ga jij vannacht hopelijk wel een rustige nacht tegemoet.
Hoe zien stress symptomen er uit
Stress hoe ziet dat er eigenlijk uit? Die vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Stress is niet iets wat je vast kan pakken, maar meer te omschrijven als een verzameling van gevoelens.
Zoals wij in de introductie al aangaven kan stress voortkomen uit spanning. Dit merkt je bijvoorbeeld wanneer je zenuwachtig bent voor een bepaalde toets of een sollicitatiegesprek. Spanning is wellicht de bekendste vorm, maar het is niet het enige symptoom waardoor je stress kan herkennen. Het kan namelijk ook voorkomen dat je snel dingen vergeet of juist weinig energie hebt.
Andere bekende verschijnselen van stress zijn angst, druk voelen of onzekerheid. Eigenlijk zou je het weer onder kunnen verdelen in twee verschillende vormen.
Lichamelijke stress symptomen
Lichamelijke stress is een vorm van stress die ”zichtbaar” is. Zo kan iemand beginnen te zweten, begint de persoon sneller adem te halen of knijpt die zijn spieren meer aan dan normaal. Wat ook kan is dat de symptomen iets minder zichtbaar zijn.
Bijvoorbeeld wanneer iemand hoofdpijn, maagklachten, nek- of rugklachten heeft. Vaak zijn deze symptomen ook nog wel te herkennen bij een persoon, maar zijn ze minder zichtbaar. Mensen die lichamelijke stress ervaren zijn vaak ook sneller verkouden of vatbaarder voor de griep. Herken jij dit bij jezelf? Misschien is het dan tijd om daar iets tegen te doen. Meer daarover later in deze blog.
Symptomen van geestelijke stress
Geestelijke stress ook wel mentale stress genoemd is een andere vorm van stress die vaak iets minder zichtbaar is. Voorbeelden hiervan zijn dat iemand heviger is in het uiten van zijn emoties.
Misschien herken je het wel bij jezelf. Je gaat huilen, wordt boos of bent prikkelbaar voor de mening van een ander. Dit zijn emoties die zichtbaar zijn, maar eenvoudig te verbloemen. Je kan namelijk altijd doen alsof het wel goed gaat.
Herken jij geestelijke stress bij jezelf? Wellicht herken je dan ook één van de volgende patronen. Mensen die mentale stress ervaren bewegen minder of zoeken troost in genotmiddelen die hen helpt te ontsnappen aan de werkelijkheid. Kentekenend hiervoor is dat ze meer gaan eten, alcohol en/of sigaretten gaan gebruiken dan normaal gesproken. Tenminste als ze dit al deden.

Wat gebeurt er bij langdurige stress?
Stress komt dus zowel lichamelijk als geestelijk voor, maar wat gebeurt er eigenlijk bij langdurige stress? Langdurige stress voel je wanneer je het gevoel hebt dat je lichaam al langere tijd onder spanning staat. Je hebt telkens het gevoel dat je moet strijden of er tussen uit moet. Continue ben je in strijd met jezelf.
Het is een lastige situatie bijvoorbeeld wanneer je net uit een scheiding komt en niet aan deze situatie wilt toegeven, of wanneer je het verlies van een dierbare niet kan verwerken. Ook kan het zijn dat je een te hoge werkdruk ervaart bij je werkgever of dat de studiebelasting te hoog is en je het allemaal even niet meer weet.
Wat er dan vervolgens gebeurt is dat je lichaam niet kan herstellen. Een tijdje gaat dit goed, maar je moet oppassen dat je niet in een burn-out terecht komt. Pas dus heel goed op dat je spreekwoordelijke emmer niet overloopt. Lees ook: ”Hoe herken ik de fases en kantelpunten van een burn-out?”
Je bed als bron van stress
Voor de meeste mensen die lekker slapen is een bed een fijne rustplaats. Echter voor mensen die last hebben van slapeloosheid, is het een plek die voor veel stress kan zorgen. In de slaapkamer liggen ze te piekeren en vaak de hele nacht wakker.
De stress die zij ervaren wordt overdag al geactiveerd met prikkels die met slaap hebben te maken. De gedachte alleen al dat je vanavond weer in dat bed moet kruipen, zorgt ervoor dat jij je bed als een bron van stress gaat zien. Hierdoor activeer je jouw stresssysteem en spelen je stress symptomen opnieuw op. Dit kan zich lichamelijk uiten, als zowel geestelijk. Herken jij ze al bij jezelf?

Stress symptomen zijn niet altijd slecht
In de vorige paragrafen hebben we besproken hoe stress er uit ziet. Alleen is stress altijd slecht? Het antwoord is nee. Je hebt zoiets als gezonde- en ongezonde stress. Gelukkig maar, want stress kan juist ook iets positiefs zijn!
Gezonde stress
Zo zorgt gezonde stress er voor dat je assertiever bent en vlot reageert. Neem bijvoorbeeld je eerste autorijles. Natuurlijk ben je gespannen, maar als het sturen je goed af gaat en je ervaart dat het gaspedaal indrukken niet eng is.
Veelal verdwijnt de spanning snel en worden je lichaam en geest weer de oude. Soms zorgt dit zelfs voor een adrenaline boost, waardoor je beter voelt dan ooit te voren. Zo zie je dat stress niet altijd iets negatiefs hoeft te zijn.
Ongezonde stress
Wanneer we spreken van ongezonde stress, dan hebben we het over symptomen die langere tijd aanhouden. Je hebt dan het gevoel dat de druk niet uit zichzelf verdwijnt.
Dit kan voorkomen wanneer we langere tijd op een hoog niveau moeten presteren, onrustig zijn over een bepaalde gebeurtenis of wanneer we extra spanning voelen. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Dit is iets wat het lichaam wel nodig heeft.

Hoe kun je beter omgaan met stress?
Deze blog gaan we afsluiten met een paar tips. Als het goed is weet jij nu hoe jij jouw stress symptomen kan herkennen, maar je wilt natuurlijk ook een paar tips om weer te ontstressen. Hier zijn er 5, wil je meer? Bekijk dan hier eens één van onze andere blogs over stress.
Ruim je huis op!
De beste tip die wij je kunnen geven om te ontstressen is dat je rust in je hoofd moet creëren. En een opgeruimd hoofd begint bij een opgeruimd huis. Begin daarom eens met schoonmaken? Want jij bent een reflectie van je omgeving.
Start met mediteren
Daarnaast is het ook lekker om even wat tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen. Dit kun je doen door te mediteren. Mediteren kan namelijk heel goed helpen om je stress weg te nemen, maar ook om beter te slapen. Wil je weten hoe? Lees dan ook eens: ”Helpt mediteren om stress tegen te gaan?”
Gun jezelf wat rust met een goed boek
Een goed boek lezen kan je ook helpen om te ontspannen. Een boek hoeft niet eens zo dik te zijn, maar kan ook praktisch van aard zijn. Neem bijvoorbeeld het boek 100 microbreaks. Dit is een boek die 100 verschillende ontspanningsoefeningen kent.
Start thuis met yoga oefeningen
Wat je ook kan doen om even wat stoom te blazen is gaan starten met yoga. Yoga oefeningen kun je tegenwoordig prima thuis doen en hiervoor hoef je dus niet meer speciaal naar de sportschool. Die stress heb je dus in ieder geval al niet! Lees ook: ”Probeer deze beginners yoga oefeningen eens thuis”
Oefeningen om stress te verminderen
Wil je meer oefeningen die je helpen? Bekijk dan ook eens deze blog. Ben je niet zo actief, maar wil je toch ontspannen. Misschien is dan de Brellavio spijkermat iets voor jou. Kortom, genoeg oefeningen in deze blog om jouw stressniveau te verminderen.