aromatherapie-beter-slapen

Oliën zoals Young Living olie onzin of slaaphulp?

In onze nieuwste blog gaan we het hebben over aromatherapie! Het is een alternatieve geneeswijze die al eeuwenlang gebruikt wordt om mensen beter te laten slapen en/of minder stress te laten ervaren. Speciaal voor deze blog hebben we een holistisch therapeute gevraagd naar haar top 5 etherische oliën. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Etherische oliën voor een goede nachtrust

Via Instagram kwamen we in contact met Suyen Degrieck, een holistisch therapeute met eigen praktijk uit Roeselare. Zij wist ons te vertellen dat er bepaalde oliën zijn die kunnen ondersteunen bij een goede of betere nachtrust. 

Dit geldt voor zowel kinderen, volwassenen als bij huisdieren. Wij waren heel benieuwd naar haar verhaal en de oliën die reeds hun meerwaarde in haar praktijk hebben bewezen. 

Beter slapen door aromatherapie?

Voordat we overgaan op de favorieten van Degrieck is het goed om eerst wat algemene informatie te delen over haar hulpmiddeltjes. Want aromatherapie, wat is dat precies en ga je er beter door slapen, net als mondtape?

Aromatherapie, ook wel etherische of essentiële olie genoemd, is een is een vorm van kruidengeneeskunde, gebaseerd op het gebruik van etherische olie van kruiden, bloemen en andere plantendelen. Wanneer je de term heel letterlijk neemt dan betekent het behandeling met geuren. Aromatherapie toepassen kan op verschillende manieren.

aromatherapie-young-living-onzin-2023


Het gebruik van aromatherapie

In Nederland kennen we de aromatherapie olie vooral vanwege de aroma diffusers. Dit zijn vernevelaars die bepaalde oliën verwarmen met water en zo een fijne geur afgeven in de kamer. Je ruikt dit ook vaak bij massagesalons. 

Toch wordt de geur niet alleen maar ingezet om ruimten lekker te laten ruiken. Het wordt eveneens ingezet om klachten die samenhangen met spanningen, angst en slapeloosheid op te lossen. Perfect dus voor een rustige nacht zou je zeggen. Volgens de alternatieve geneeskunde komt dat omdat de geuren zouden inwerken op het onderbewustzijn en een verstoord zenuwstelsel terug in evenwicht brengen.

Los van dat je de essentiële oliën kan verstuiven kun je ze ook anders gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van een massage of door ze te laten verdampen. In het eerste geval wordt het op de huid gesmeerd. In het tweede geval worden er druppels olie aan het water toegevoegd, waardoor men de geuren kan inhaleren via de neus of mond.  De aromatherapie geuren en werking hiervan zijn in ieder geval niet schadelijk, zolang je natuurlijke olie koopt. In uitzonderlijke gevallen worden er ook etherische oliën oraal ingenomen. Al gebeurt dit dan wel vaak in de vorm van een capsule.

Is aromatherapie gevaarlijk?

In de meeste gevallen is aromatherapie niet gevaarlijk. Veelal wanneer je de gebruiksaanwijzing van de verpakking volgt kom je al een heel eind en is het niet zo spannend. 

Gebruik jij thuis een aromadiffuser? Zorg er dan voor dat het apparaat niet te dichtbij je staat. Zo zorg je er voor dat de oliën goed verdampt worden in de lucht en jij deze dus niet per ongeluk inademt. Heb je nog geen aromadifusser in huis? Bekijk dan eens hier de meest scherp geprijsde collectie lucht bevochtigers. Het inademen kan soms schadelijk zijn voor je gezondheid en zorgen voor een verstopping in de luchtwegen. Pas hier dus goed op en zorg ervoor dat je niet te dicht bij je diffuser in de buurt komt. 

Hier sta je natuurlijk niet op te te wachten. Wij raden je daarom aan om je verstuiver op een veilige plek te zetten, waar je niet zo snel bij komt. Zo staat het veilig en kun je hem ook niet per ongeluk om stoten. Bijvoorbeeld op een kastje waar je net niet bij kan. Zorg er alleen wel voor dat er nog voldoende ruimte zit tussen het plafond en de verstuiver. Anders weet de geur zich niet voldoende te verspreiden en dat is niet zo handig.

aromatherapie-beter-slapen-aromadiffuser-2023


Zo herken je een goede essentiële olie 

Wel is er een degelijk kwaliteitsverschil tussen de verschillende soorten etherische oliën. Wat we zien op het internet is dat er veel aromaflesjes worden verkocht onder het etiket: ”100% zuiver”. 

Alleen pas op! Dat klopt niet altijd, want er wordt heel veel gerommeld met aromatherapie. Wij geven je daarom een paar tips waar je scherp op moet zijn bij je volgende aankoop:

De verpakking van oliën

Het begint al met het uiterlijk van een flesje. In de meeste gevallen worden kwalitatief goede essentiële oliën verpakt in bruine flesjes en zijn ze vaak doorzichtig. De producent doet dit bewust omdat er zo geen lucht of warmte bij de werkzame stof kan komen. Over het algemeen zit er bij de duurdere flessen ook vaak een veiligheidsslot op zodat een kind niet per ongeluk een flesje kan opendraaien.

Let goed op bij de aankoop van etherische oliën

Waar je ook goed op moet letten bij de aankoop van etherische oliën is het land van herkomst. Meestal staat naast de reguliere naam in het Nederlands ook de Latijnse naam op het flesje. 

Lees het etiket op de achterkant van het flesje dus aandacht. Zo weet je wat er inzit en weet je dat je niet voor verrassingen komt te staan. Producenten willen namelijk hun olie nog wel eens verdunnen met basisolie. De laatste check die je moet doorvoeren is het checken van waarschuwingssymbolen. Zo weet je of de olie voldoet aan de Europese wetgeving van de voedsel – en warenautoriteit.

100% zuivere olie? Check eerst de prijs!

Tot slot moet je altijd kijken naar de prijs. Wil jij gebruik maken van aromatherapie en heb jij zojuist een 100% zuivere olie gevonden voor een prikkie? Dan is dit waarschijnlijk te mooi om waar te zijn. De etherische olie is niet beschermd en daarom mogen leveranciers zelf bepalen wat ze in hun product omschrijvingen zetten.

Kwalitatief goede producten kosten vaak een paar tientjes per milliliter, alhoewel dat niet wil zeggen dat replica's altijd troep zijn. Uiteindelijk blijft het altijd een voorkeur voor smaak. Dit maakt dat je prima kan beginnen met een goedkopere variant.

aromatherapie-etherische-olien-beter-slapen-2023

Young Living olie onzin of slaaphulp?

Allereerst zullen wij op deze website nooit producten promoten waar we niet achter staan. We kunnen bijvoorbeeld zeggen: ''koop deze etherische oliën, want die laat je beter slapen!'' Maar dat is natuurlijk klinkklare onzin. Zo krijgen wij ook wel eens de vraag binnen op social media of de young living olie onzin is. Tot op heden hebben we de Young Living olie nog niet getest, dus daar kunnen we simpelweg niets over zeggen. Volgens Suyen Degrieck in ieder geval niet!

Waarom we daar niets over kunnen zeggen, komt omdat etherische oliën echt persoonsafhankelijk zijn. Etherische oliën kunnen zowel stimulerend als kalmerend werken, afhankelijk van het type dat je gebruikt. De herinnering die dan hierbij vrijkomt kan dan vervolgens een positief effect hebben op onze gemoedstoestand en ervoor zorgen dat we ons extra goed voelen. Juist die herinnering is voor iedereen natuurlijk weer persoonsgebonden.

Omdat het aanbod van etherische oliën ontzettend groot is op het internet en je soms niet weet waar je moet beginnen. Daarom willen wij je graag een eindje op weg helpen door onze persoonlijke voorkeuren uit te lichten. 

1. Lavendel olie

Op de eerste plaats staat de Lavendel olie. Dit is de relaxerende olie die alom gekend is en bekend staat om zijn bloemachtige geur.

De olie komt het beste tot zijn recht wanneer je een relaxerend bad neemt vlak voor het slapen gaan met hierin enkele druppels. Wat je ook kan doen is een glas water drinken met hierin één druppel. Wil je liever de olie op de huid aanbrengen? Breng hem dan aan op je polsen. Dit doe je eenvoudig met het rollerdopje. 

2. Relax & Sleep olie

Een andere topper is de Relax & Sleep olie. Deze olie is bedoeld om de gedachten stroom die je wakker kan houden tot rust te brengen. Ze zet je met je energie in je onderbuik, in je centrum en haalt je daarom dus uit je hoofd. 

Het leuke is dat dit een grondende olie is en dat zorgt dan weer voor rust. Het geeft een gevoel van een warme omhelzing en veiligheid. Hierdoor val je makkelijker in slaap. Tenminste, wij wel!

3. Slaap Lekker

Slaap lekker is een olie die al te vaak onderschat of vergeten wordt. Deze etherische combinatie is heerlijk om te verdampen in de slaapkamer. Maak ook een bad met een basis badolie en enkele druppels van Slaap Lekker doet wonderen. Maak zelf een massageolie en masseer je voeten en onderbenen. Een heerlijke hulp om bij in slaap te vallen.

Na een zware dag met spanning in mijn lichaam kan deze net ervoor zorgen dat die spanning verlicht wordt. 1 uur voor het slapen gaan, neem ik dan ook graag een warm voeten bad! Doe dit 1 uur voor het slapen gaan. Dat lijkt het beste tijdstip te zijn.

Dit bad vul ik vervolgens met: 
– 4 druppels Slaap Lekker;
– 4 druppels Yoga Zen;
– 30 gr Epson zout

4. New Energy

New Energy is een “must have” voor het energetisch reinigen van de leefomgeving, aura en kristallen. De ingrediënten van deze olie zijn jeneverbes, salie, rozemarijn, latschenkiefer en Siberische den. Iedereen die last heeft van het oppakken van negatieve energie van zijn of haar omgeving, kan hier nu ook de New Energy olie voor gebruiken in een diffuser.

5. Slaap en Droom

De Slaap en Droom olie is de aroma die je kiest als je goed en diep wilt slapen. Er zitten verschillende natuurzuivere etherische oliën in die er voor zorgen dat je 'uit je hoofd gaat' en 'naar je buik zakt'. Hier zit je basis en ervaar je veiligheid, nu kun je je overgeven aan slaap. Je slaapt dieper en rustiger en je wordt uitgerust wakker.

Bonustips: Roomspray

Vind je het te veel werk om iedere keer wat drupjes olie in een aroma diffuser te doen? Dan kun je ook kiezen voor een roomspray! Hierdoor gaat je slaapkamer of kantoor in een mum van tijd lekker ruiken.

De topper het gebied van roomspray is deze houtachtige geursoort van Palo Santo Jiri & FriendsDeze geurfrequentie neemt alle ruis weg, waardoor je bij jezelf kunt komen en een diepe innerlijke rust ervaart.

Terug naar blog