mediteren-beter-slapen-minder-stress

Mediteren: beter slapen en minder stress!

Mediteren kun je leren! Wat een mooie quote is dat toch. Want wist je dat het heel gebruikelijk is om te mediteren om stress tegen te gaan? In de blog van deze week vertellen we je alles over meditatie, hoe je moet mediteren, waar meditatie goed voor is en wat er nou voor nodig is om echt tot rust te komen.

Mediteren

De blog starten we dit keer met een persoonlijke noot. Want waarom is mediteren goed voor je? Tot een paar jaar geleden lachte ik mensen echt uit wanneer ze zeiden dat ze mediteerden. Zelf vond ik het te zwevend en begreep het ook niet.

Het beeld wat ik er bij had, is misschien wel stereotyperend voor meditatie. Namelijk dat je met je ogen dicht in kleermakerszit op een kussen zit en vervolgens van je duim en wijsvinger een rondje maakt. En dan ook nog eens super lang stil zitten! Hoe kunnen ze zo lang stil zitten zonder uit balans te raken? Nog maar niet te spreken over het sluiten van je ogen. De gedachte om zolang stil te zijn alleen al maakte mij onrustig en achteraf was dat misschien wel het hele punt.

Mediteren: wat is het en hoe werkt het

Het vooroordeel over mediteren heb ik moeten bijschaven, want mediteren helpt wel degelijk om tot rust te komen. Ik gaf het een kans, nadat mensen in mijn directe omgeving er steeds over vertelden en ik het succesvolle ondernemers zag doen.

Waarom doen al deze mensen dit dacht ik? Misschien zie ik het gewoon verkeerd en moet ik het eens een kans geven. Zodoende begon ik mijzelf in te lezen en vroeg ik bekenden om mij heen hoe zo’n meditatie nou precies werkte. Want wist ik veel. Tegenwoordig weet ik het wel en mediteer ik meerdere keren per week. De 10 tot 15 minuten die het vergt gebruik ik vooral om tot rust te komen. Het voordeel is dat je even helemaal niks doet en zo even al je spanning en gedachten kan loslaten. Tip: gebruik mondtape om je ademhaling nog beter te controleren.

mediteren-vrouw


Waarom iedereen zou moeten beginnen met mediteren

Waarom zou je mediteren? Het is een goede vraag die ik zelf ook gesteld heb in mijn omgeving en eigenlijk is het antwoord heel helder. Je begint met meditatie omdat het helpt om tot jezelf te komen. Dat vergt iets meer uitleg. Stel dat je een drukke dag hebt met maar liefst 6 vergaderingen en je constant aan moet staan. Je brein moet dan continue allerlei prikkels verwerken en informatie onthouden. Hierdoor krijgt je geest weinig tot geen rust en wordt je moe.

Het put je beetje bij beetje uit en hierdoor ga je sneller je iets vergeten. Toch heb je het niet door dat je moe wordt, omdat je in de waan van de dag zit. Vaak merk je dit pas als je een langere tijd even stil zit of jij je eigen takenlijstje hebt afgevinkt. Mensen kunnen dit gedrag erg lang volhouden en ontkennen het maar al te graag wanneer ze over de top van kunnen presteren. Druk zijn hoort erbij en een moment rust voor jezelf nemen dat komt wel, nadat we ”onze plicht” hebben volbracht zeggen ze dan. Totdat ze plotseling tegen een burn-out aanlopen. Lees ook: ”Hoe herken ik de fases en kantelpunten van een burn-out?”

Beter slapen door mediteren

Maar waarom gunnen we ons zelf geen moment rust? We staan immers altijd al aan en zijn altijd maar bezig. Zijn we misschien bang om de stilte onder ogen te komen? Ik denk het wel. Kijk maar eens naar al die mobieltjes op straat. Iedereen die zich ook maar een moment verveeld, pakt gelijk zijn telefoon erbij om de stilte op te vullen met prikkels. Hierdoor krijgt ons brein niet meer de kans om alle gedachten op een rijtje te zetten, voelen we ons rusteloos en vooral heel druk.

Het drukke leven geeft ons vervolgens weer stress en maakt ons gespannen. Terwijl dit niet hoeft, want wist je wel dat je ook kunt mediteren om stress tegen te gaan? Het dwingt je om een paar minuten niks te doen, waardoor je kunt ontspannen. Hiermee geef jij je brein en lichaam rust en kun je even op adem komen. Je gedachten kun je loslaten, de spanning zal wegebben en daarmee de stress ook afnemen. Waardoor je 's nachts weer beter kan slapen. Klinkt zweverig hé? Zeker! Tot dat je het probeert en ziet dat het werkt.

mediteren-man-beter-slapen-minder-stress

Hoe moet je beginnen met mediteren

Daarom daag ik je uit om eens een week lang 5 tot 10 minuten te mediteren. Je kan heel eenvoudig starten met meditatie en wij je gaan je bij de hand nemen, zodat jij ook weet hoe je als beginner start met mediteren. Mijn voorbeeld leg ik uit aan de hand van een meditatie op bed, maar je kan dit ook zittend uitvoeren. Hieronder lees je wat je doet als je mediteert.

Mediteren in bed 

Toen ik zelf begon met meditatie deed ik dit voor het eerst op bed. En vandaag de dag doe ik nog steeds veel meditaties op bed. Voordat ik begin zet ik meestal mijn slaapmasker met bluetooth op en vervolgens een timer. Daarna zoek ik een lijst op spotify. Bijvoorbeeld: Peaceful Meditation. Vervolgens ga ik languit op bed liggen en strek mijn armen en benen helemaal uit. Mijn ogen sluit ik en ik luister naar de muziek. Terwijl ik lig adem ik drie keer diep in en uit. Je stretcht je lichaam en focust je daarna op de muziek.

In het begin klinkt het raar en is het moeilijk om de focus te behouden. Maar geloof mij, hoe langer je het probeert hoe fijner het wordt. Probeer in je gedachten mee te bewegen op de muziek en fantaseer over de rust en kalmte. Elke keer als er een gedachte in je opkomt, is het de kunst om die te parkeren en even te laten voor wat het is. Je zal merken dat je brein heel veel gedachtes op je gaat afvuren, maar blijf je vooral focussen op de muziek. Een nieuwe boxpring uitzoeken kan namelijk ook altijd nog na de meditatiesessie.

Meditatie podcast voor beginners

Vind je het lastig om te aan niks te denken en wordt je gek van je eigen gedachten? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een geleide meditatie uit te voeren. Een verteller legt je dan stap voor stap uit wat je moet doen. 

Tegenwoordig is het aanbod best groot met als bekendste app wellicht wel Headspace. Echter kost dit een tientje per maand, dus je kan er ook voor kiezen om een geleider op Spotify of Youtube te zoeken. In dit filmpje zie je hoe dat gaat.

Minder stress door mediteren

Wil je stress tegengaan? Start dan zeker met mediteren ook al is het in het begin gek of lukt het niet om je te concentreren. Het is net als de pomodoro techniek, die is in het begin ook lastig toe te passen. Alleen met de tijd wordt je vanzelf beter. Dat is met meditatie net zo. Je zal na verloop van tijd merken dat je er rustiger van wordt en dat het helpt om stress te voorkomen. Spanning glijdt makkelijker van je af en loslaten wordt ook eenvoudiger.

Je moet het zien als een preventief middel om stress te voorkomen. Het verhoogt je energie niveau, je wordt minder vatbaar voor angst en staat optimistischer in het leven. Dus probeer het gewoon! Tegenwoordig mediteer ik met een slaapmasker die we hebben uitgeprobeerd voor Napson. Wil je weten hoe mij, Kirsten en Gerwin afging? Lees dan eens deze review. Wil je liever niet mediteren, maar toch tips tegen stress? Check dan deze pagina!

Terug naar blog