Slecht slapen doordat je snel iets vergeet
Ongetwijfeld heb je wel eens gedacht, dat ik moet ik niet vergeten! Bijvoorbeeld dat je nog een e-mail ter herinnering moest versturen of een bosje bloemen moest halen voor die collega die uit dienst gaat. Alleen had je het zo ontzettend druk, waardoor je het bent vergeten. Oeps! Hoe kan het toch dat wij gedurende de dag zo vaak denken: ‘ohja, dat moest ik ook nog doen!’ Waarom vergeet je iets? Wij gaan het je uitleggen in onze nieuwste blog.
Ben ik iets vergeten?
Shit, Ik ben iets vergeten, deze zin spreken we allemaal wel eens uit. Bijvoorbeeld als je in echt net lekker in bed ligt en beseft dat je bent vergeten om je mond dicht te plakken met mondtape voor het slapen. De één vergeet soms wat vaker iets dan de ander, maar er is niemand die echt nooit iets niet vergeet. Komt het omdat wij onszelf zo overschatten of ligt het ergens anders aan? Wij mensen zijn toch geen computers die allerlei bestanden in mapjes kunnen zetten? Dit is iets wat wij gaan onderzoeken.
Uiteraard zouden wij Rustige Nacht niet zijn als we de blogs niet afsloten met enkele waardevolle tips. Zo kun jij straks ook rustig ontspannen en ben jij gewapend tegen je ‘Shit vergeten’ of de ‘ohja, dat moest ik ook nog doen’ momentjes!
Is het normaal om dingen te vergeten
Wij slaan informatie op, herinneren iets en vergeten het ook weer. Dat is maar goed ook, want het zorgt voor rust in ons hoofd. Hoe dit proces precies in elkaar steekt, dat is voor psychologen nog steeds een raadsel. Wat we al wel weten is dat we onze herinneringen niet op één vaste plek opslaan. Helaas, want hoe makkelijks was het toch geweest als we al onze herinneringen op datum konden sorteren.
Een herinnering wordt sterker naarmate je hem vaker herhaalt. Dit is de reden dat je leuke (en minder prettige) ervaringen nog wel kan na vertellen, maar niet gelijk op kan ratelen hoeveel getallen Pi achter de komma heeft. Waar onze telefoons vol met herinneringen en oude foto’s staan ruimt ons geheugen alles uit zichzelf op. Kon ik dit principe bij mij thuis ook maar toepassen, dan had ik altijd een opgeruimd huis! Lees ook: Hoe een opgeruimd huis, zorgt voor een opgeruimd hoofd!
Slaap jij slecht omdat je iets vergeet
Iets vergeten is dus heel natuurlijk, maar toch kan dit soms de benodigde stress veroorzaken. Bijvoorbeeld wanneer je een per ongeluk een dubbele afspraak in je agenda hebt gepland. In de meeste gevallen zal je dan iemand moeten teleurstellen.
Beter plannen is het beste advies wat wij jou uiteindelijk kunnen geven. Alleen klinkt dat lekker makkelijk. Laten we dus een tip geven waardoor je niet meer slecht slaapt en die net iets laagdrempeliger is. Wij vinden deze tip ontzettend handig en noemen het daarom de gouden tip!
De gouden tip zodat jij minder snel iets vergeet
Wat je kan doen is het volgende: Maak een groepsapp met iemand op whatsapp, telegram of wat je ook gebruikt. Laat vervolgens de persoon met wie je in de groepsapp zit de chat verlaten. Nu heb je een groepsapp met jezelf.
Wanneer je de chat naar links schuift kun je de chat ‘vastmaken’. Het gevolg is dat je groepsapp altijd bovenaan in je whatsapp lijst staat. Het volgende wat je doet is een bericht naar jezelf schrijven wat je niet moet vergeten. Een eenvoudig voorbeeld is een boodschappenlijstje of een film die je later op de avond wilt kijken. Of bijvoorbeeld dat je nog een cadeau moet kopen.
Gefeliciteerd nu staat het genoteerd in je digitale geheugen. Je hoeft het zelf niet meer te onthouden en wanneer je de berichtendienst opent word je hier automatisch aan herinnert. Simpelweg omdat het bovenaan staat. Heb je de taak uitgevoerd? Dan verwijder je het bericht. Zo blijft het een overzichtelijk geheel. Het voordeel is dat jij de enige bent die deze berichtjes kan lezen, omdat je als het ware met jezelf chat.
Dit kan heel handig zijn wanneer je partner een belangrijke afspraak heeft die dag en je daar echt even naar moet vragen het eind van de dag. Op die manier scoor je pluspunten en hij of zij vindt het alleen maar attent dat je dit hebt onthouden! Uit eigen ervaringen kan ik jullie vertellen dat deze chat ontzettend handig is en ik heb het al aan veel mensen aangeraden. Nu is het tijd om ook met de rest van Nederland deze tip te delen!
Kan het binnen 2 minuten? Doe het dan gelijk
Vanzelfsprekend kun je niet alles in je digitale notitieblokje schrijven. Een goede stelregel is, kun je het binnen 2 minuten doen? Doe het dan gelijk! Dit zorgt ervoor dat je brein geen ‘cognitieve loops’ aanmaakt en dat je de boodschap niet hoeft te onthouden. Duurt het langer dan 2 minuten? Schrijf het dan wel op in een notitie, zodat je het op een later moment kan inplannen. Dit is een extreem goede tip van Thijs Launspach, psycholoog en schrijver van het boek ‘Fokking Druk’.
Thijs omschrijft in zijn boek wat cognitieve loops zijn. Dit zijn als het ware gedachten die in je hoofd blijven ronddwalen en steeds weer om aandacht vragen. Bijvoorbeeld: ”Vanavond moet ik de hond van de buren uitlaten om 20:00 uur, dat moet ik niet vergeten”. Deze gedachten spoken net zolang in je hoofd tot dat je hier een oplossing voor gevonden hebt of dat je zeker weet dat je het niet vergeet. In dit geval zou je er dus voor kunnen kiezen om op 19:30 uur een wekker te zetten op je telefoon zodat je zeker weet dat je niet te laat komt.
Hoe meer je wilt onthouden, des te groter de kans dat je iets vergeet
Hoe meer we willen onthouden in ons hoofd, hoe ‘voller’ het wordt. Daarmee is de kans des te groter dat we iets vergeten. Probeer daarom deze week eens te werken met een takenlijstje.
Dit kun je doen in je telefoon of je koopt een klein kladblokje waarin je alles schrijft. Spreek met jezelf af dat wanneer je iets moet onthouden je het gelijk opschrijft. Zo heb jij een stresszorg minder en hoef je alleen nog maar het lijstje af te lopen! Hopelijk heb je wat opgestoken van deze blog en zijn de tips waardevol. Zijn wij anders nog iets vergeten te vertellen? Laat het ons dan vooral weten, dan kunnen we deze blog aanvullen! Ohja, nu je niets meer vergeet. Vergeet je dan ook niet om even een kijkje te nemen in ons gehele assortiment aan beter slapen producten?