opgeruimd-huis-minder-stress

Een opgeruimd huis zorgt voor een goede nachtrust!

Zorgt een opgeruimd huis voor minder stress? Het lijkt zo onschuldig wanneer je het vuile serviesgoed in de gootsteen laat staan, maar je moest even snel! Dat begrijpen mensen wel toch als ze op bezoek komen? Ik bedoel kom op, iemand met zo’n druk leven als jij? Na het lezen van deze blog ga jij daar anders over denken! Want wij gaan je uitleggen hoe een opgeruimd huis juist zorgt voor meer rust in je leven. En weet je wat? Die rust kan zich ook vertalen naar een betere nachtrust. Want een opgeruimde omgeving kan bijdragen aan een kalmer en ontspannen gevoel, wat essentieel is voor een goede nachtrust.

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het is een bekende uitspraak die de Canadese psycholoog Jordan B. Peterson vaak deelt met zijn wereldwijde publiek. Hij stelt dat mensen die vaak gestrest zijn, vaak ook in chaotische huizen leven. Maar waarom zou hij dit beweren? Wat hij eigenlijk bedoelt, is dat je persoonlijkheid weerspiegeld wordt in je directe omgeving. Hij baseert zijn ideeën op die van de Chinese filosoof Confucius.

Volgens Peterson betekent dit: als je de wereld wilt verbeteren, moet je ervoor zorgen dat iedereen samenwerkt en dezelfde doelen nastreeft. Dit geldt zowel voor collectieve belangen, zoals het landsbelang, als voor het individu, oftewel jezelf. En een opgeruimde omgeving kan hierbij helpen, omdat het een gevoel van orde en controle kan bevorderen, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een betere gemoedstoestand en slaapkwaliteit.

Ook in Nederland hebben we psychologen die zeggen dat een opgeruimd huis helpt. Hein Segers gespecialiseerd in positieve psychologie en schrijver van het boek ‘Zooikoorts’ heeft daar een theorie voor. Volgens hem is het schoon schip maken niet hetgeen wat blij maakt. Het is vaak het voldane gevoel wat met achteraf krijgt.

opgeruimd-huis-minder-stress-blog


Hoe krijg je plezier in het opruimen van je huis?

Goed, twee psychologen en een filosoof kunnen wel zeggen dat een opgeruimd huis goed voor je is. Maar dat neem niet weg dat het opruimen zelf leuk werk is. Het zijn vaak van die klusjes die ‘moeten’ omdat er bezoek langs komt. Of het zijn van die momenten dat het wel moet, omdat het zo echt niet meer kan.

Hoe je opruimen in huis leuk maakt? Nou, het is niet zo moeilijk. Doe het samen met iemand. Dat is het geheime ingrediënt! Wanneer je samen met iemand opruimt, dan kom je er achter dat je veel minder bezig bent met de rotzooi zelf. Als je dan toch aan de slag gaat met opruimen, vervang dan ook gelijk die oude slappe hoofdkussens! Goed idee? Ontdek dan hier onze favoriete ergonomische hoofdkussens.

Hoe krijg ik mijn huis opgeruimd en schoon 

Zeker in een tijd waarin iedereen constant op zijn telefoon zit, zal je er achter komen dat iets pragmatisch doen best leuk kan zijn. Heb je nu niemand die je kan of wilt helpen? Zet dan je favoriete muziek op en ga ervoor. Een ander belangrijk aspect tijdens het opruimen, is dat je niet te veel in één keer doet. Is schoonmaken of opruimen niet je grootste hobby?

Neem dan genoegen met alleen de keuken opruimen, de badkamer schrobben of het opruimen van alles wat niet op zijn plek staat. Doe gewoon niet alles tegelijkertijd of op één moment. Wanneer je het opruimen in korte hapklare brokken opdeelt, zal je merken dat het allemaal een stuk makkelijker gaat.

opgeruimd-huis-minder-stress-blog-2023


Je huis opruimen, waarom zou je dat doen?

Goed na het lezen van deze tips denk je wellicht. Goed geprobeerd Rustige Nacht, maar dit huis blijft mooi een bende ondanks de tips die jullie geven. In dat geval gaan we toch nog een laatste poging doen om je te overtuigen. Stel nou hè, dat je wel van je huis een opgeruimd paradijs maakt, .hoe makkelijk is het dan om alles terug te vinden? Dan weet je ook eindelijk eens waar die snurkbeugel van je uithangt, in plaats van dat die weer ergens rondslingert tussen de slaap- en badkamer!

Het zorgt voor minder rommel in huis

Hoe zullen gasten naar je kijken op het moment dat ze op visite komen. En misschien wel het aller belangrijkste, wat doet het met jezelf? Het sorteren van al je spullen op een vaste plek geeft je vastigheid. 

Je weet waar alles ligt en als je iets kwijt bent, dan weet je waar je kan het vinden. Deze structuur geeft rust. Wanneer jij jezelf niet meer hoeft druk te maken om een huis dat niet is opgeruimd en jij weet waar je alles kan vinden dan is 1 + 1 toch echt 2!

samen-opruimen-opgeruimd-huis


Opruimen zorgt voor meer structuur in je leven

Structuur is essentieel voor ontspanning, ook voor een goede nachtrust. Wanneer je te veel op je bord hebt en het overzicht dreigt te verliezen, kan het aanbrengen van structuur je helpen om beter te slapen.

Begin met kleine stappen, waardeer de vooruitgang die je boekt, hoe klein ook, en wees trots op wat je bereikt. Als je je aan deze principes houdt, zijn we ervan overtuigd dat je niet alleen meer ontspannen zult zijn, maar ook beter zult slapen. Je kunt zelfs een vast schema maken en dit in je telefoon zetten om jezelf te ondersteunen. Noem het schema opgeruimd huis, zodat je het makkelijk kan terugvinden. In de blog: Shit! Ben ik iets vergeten geven we je hier ook goede en bruikbare tips voor.

Terug naar blog