pomodoro-techniek-uitleg

Meer focus en slaap dankzij: pomodoro techniek

Vind jij het moeilijk om jezelf te focussen? Ben je snel afgeleid en heb je last van uitstelgedrag? Na vandaag is dat verleden tijd, want wij gaan jouw kennis laten maken met de pomodoro techniek! Een ware time management klassieker die eind jaren 80 is bedacht door Francesco Cirillo, maar anno 2022 nog steeds uitermate succesvol is.

De pomodoro techniek

Je bent weer eens op kantoor en je wordt de hele dag gestoord door collega’s die van alles van je moeten. Zo sta je 20 minuten te praten bij de koffiecorner, vraagt je baas of je nog even wilt langskomen om de meeting te evalueren en belt een leverancier of je nog net even de puntjes op de i kan zetten van je laatste bestelling. 

Shit, weer een dag niet kunnen werken aan dat belangrijke stuk en de deadline die is volgende week al. Ga je het nog wel halen? Je schiet in de stress en vind het moeilijk om geconcentreerd te blijven. Wat ga je hier aan doen?

Wij van Rustige Nacht gaat je kennis laten maken met de pomodoro techniek. Deze methode behandelen we niet omdat we zulke liefhebbers zijn van de Italiaanse keuken, maar wel omdat deze techniek echt werkt. Zo hebben wij dit in onze studententijd vaak gebruikt om kennis te stampen en maakt werken ook een stuk leuker.

Hoe werkt de pomodoro techniek

De pomodoro techniek is een manier van werken die sterk gerelateerd is aan timeboxing. Dit is het vooraf beperken van de hoeveelheid tijd die men aan een bepaalde activiteit wil en mag besteden. Zo voorkom je dat je wordt afgeleid van andere zaken en tegelijkertijd dat iets uitloopt. De techniek bestaat uit 4 rondes en je voert ze uit in 5 stappen. Ben jij er klaar voor om de pomodoro techniek online uit te proberen?
  1. Kies een taak uit, waar jij je op gaat focussen.
  2. Zoek een kookwekker (of zet een timer op je telefoon) en stel die in op 25 minuten.
  3. Werk net zolang aan de taak die je moet uitvoeren tot dat de wekker gaat.
  4. Neem een korte pauze van ongeveer 5 minuten.
  5. Na elke vierde “pomodoro” neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten) om weer even te ontspannen.
pomodoro-techniek-tomaat


Waar komt de pomodoro techniek vandaan

De pomodoro techniek waarom werkt het en wie bedenkt zoiets? Een goede vraag zeker, wanneer je bedenkt dat de techniek ook nog eens vernoemd is naar een tomaat. Pomodoro is namelijk Italiaans voor tomaat. Francesco Cirillo kwam op dit idee omdat hij telkens gestoord werd door andere mensen.

Hij kreeg zo niks gedaan en hij kreeg hier stress van. Tot dat hij besloot om een kookwekker te pakken (die er uitzag als een tomaat). Zo vertelde hij aan iedereen die langs kwam, dat ze pas weer mochten praten als de wekker was afgelopen. Deze stond ingesteld op 25 minuten. Exact genoeg tijd voor hem op zijn taken af te maken. En zo ontstond de pomodoro techniek wekker. 

De voordelen van de pomodoro techniek

Anno 2022 wordt de techniek van de Italiaan nog steeds wereldwijd gebruikt. Meer dan 2 miljoen mensen maken gebruik van deze techniek en hebben zo hun leven productiever ingericht. 

Je moet slimmer werken, niet persé harder aldus Cirillo. Iedereen die moeite heeft om focus in zijn werk aan te brengen kunnen wij deze techniek aanraden. Om eerlijk te zijn, op dit moment gebruiken wij hem ook bij het schrijven van deze blog. Je werkt doelbewust aan je taak, doet het in afzienbare tijd en het zorgt ervoor dat je niet telkens bent afgeleid.

pomodoro-techniek-voordelen-nadelen


Zo heb je succes met de pomodoro techniek

Nu je weet hoe de techniek werkt wil je hem ook gaan gebruiken. Toch kunnen 25 minuten nog best lang duren en aanvoelen als een eeuwigheid. Hoe zorg je er voor dat je echt niet iets anders gaat doen voordat de wekker gaat? 

Voordat je het weet ben je afgeleid door een e-mail of whatsappberichtje die je aandacht opeisen. Gelukkig hebben wij 3 tips voor je zodat ook jij de pomodoro techniek volhoudt.

Maak je taak af tijdens een pomodoro

Zoals we hierboven al aangaven is het soms moeilijk om gefocust te blijven. Dit omdat ineens de raarste gedachten bij je kunnen opkomen. Zo kun je bedenken dat je nog plastic zakken moet bestellen voor het PMD afval of wil je toch even op instagram kijken of iemand al gereageerd heeft op je nieuwste foto.

Hoe blokkeer je zulke gedachten? Het blokkeren van de gedachten zelf is lastig, maar wat je kan doen is voordat je aan een pomodoro begint een leeg papier pakken en hier twee kolommen opschrijven. 

De pomodoro techniek vergt discipline

Aan de linkerkant schrijf je taken en aan de rechter kant schrijf je afleiding. In het bovenstaande voorbeeld schrijf je de taak op en voor wat betreft de afleiding schrijf je een streepje.

In het begin zul je veel streepjes zetten, maar naar mate je vaker de pomodoro techniek gebruikt zal dit afnemen. Dit lijkt gek, maar dit komt omdat je brein geconfronteerd wordt met het aantal streepjes dat jij zet. Doordat jij elke manier van afleiding noteert, zal je brein begrijpen dat hij fout zit. Hierdoor leert het brein automatisch een patroon aan om niet meer met afleidingen op de proppen te komen als jij bezig bent. Geniaal toch?

pomodoro-techniek-wekker


Laat je niet afleiden tijdens de pomodoro techniek

Wat net zo belangrijk is, is dat je niet afgeleid wordt door andere mensen. Hoe voorkom je dat iemand je stoort terwijl jij midden in je pomodoro zit? Er is namelijk een grote kans dat hij of zij de pomodoro techniek niet kent en daarom je wel zal storen. Gelukkig heeft onze Italiaanse ontdekker hier ook wat voor bedacht. Wat je moet doen is het volgende informeren, onderhandelen en tot slot actie ondernemen. Mocht iemand je storen, geef dan aan dat je midden in een pomodoro zit. 

Blijf tijdens de pomodoro techniek gefocust

De persoon die je stoort heeft vast geen idee waar je het over hebt dus je geeft aan dat die je over 45 minuten pas weer kan storen, maar dat het nu absoluut niet schikt. 

Maak een afspraak met deze persoon en geef aan dat je over drie kwartier even bij hem langs loopt. Zo voelt deze persoon zich gehoord en kun jij verder. Wel is het belangrijk dat je ook echt even bij deze persoon langsgaat. Anders is de kans groot dat iemand de volgende keer geen genoegen neemt met een ”nee, nu even niet” antwoord.

De pomodoro techniek duurt altijd 25 minuten

Hoe verleidelijk het ook is. Deel een pomodoro van 25 minuten nooit op in meerdere delen. Dit gaan ten koste van de productiviteit. Wat je ook niet moet doen is langer door werken dan 25 minuten. Van te voren moet jij dus de pomodoro’s goed inschatten. Wat kun je binnen 25 minuten gedaan krijgen? 

Kies je 1 grote taak of 2 kleine taken? Vind je het moeilijk om dit in te schatten? No stress. Hoe vaker je dit doet hoe makkelijker het gaat worden. Na verloop van tijd zul jij steeds beter worden in het inschatten van je tijd en wordt je de pomodoro techniek meester.

Stop uitstelgedrag

De pomodoro techniek geeft prima handvaten om focus aan te brengen in je werk. Het helpt eveneens om taken uit te voeren die je eigenlijk niet zo leuk vindt. Je kent ze wel, de klusjes die je liever uitstelt, omdat je daar geen zin in hebt of energie van krijgt. Laten we hieronder een toepasselijk voorbeeld schetsen uit de praktijk.

Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw anti snurkproduct besteld voor je partner. Gelukkig kun je bij ons altijd terecht voor top producten die helpen tegen snurken als anti snurkbeugels of mondtape, maar het is altijd lastig om de juiste keuze te maken en hier tijd voor te vinden. Daarom mag je de producten bij ons 30 dagen vrijblijvend uitproberen en kun je het zonder opgave van retour retourneren. Dat maakt een keuze maken een stuk eenvoudiger en hoef je dat in ieder geval niet meer uit te stellen!

De pomodoro techniek kun je gebruiken om deze taken, waar je niet zo om staat te springen toch gedaan te krijgen. Zie het als focus tijd. Het vergt enige discipline maar zal je uiteindelijk voldoening geven. Dit komt omdat jij je taken op deze manier behapbaar maakt en het resultaat snel inzichtelijk wordt. Dus wil je van je uitstelgedrag afkomen? Pas dan de pomodoro techniek toe!

Terug naar blog