Waarschijnlijk heb jij jezelf deze vraag wel eens gesteld of je beter kan slapen met raam open of dicht. In deze blog gaan wij jou vertellen wat de voordelen zijn van slapen met het raam open en wat je het beste kan doen als je dat echt niet wilt!
Voordelen van slapen met raam open
Het openen van je slaapkamerraam heeft verschillende voordelen. Zowel overdag als 's nachts. Hieronder maken we een opsomming van de voordelen die je hebt als je slaapt met het raam open.
Je lichaam voert sneller vocht af
Een voordeel van slapen met het raam open is dat je lichaam sneller vocht afvoert. Dit is goed want, wat je niet wilt, is dat je lichaam te veel vocht vasthoudt. Dit kan leiden tot vochtophoping en kan je benen zwaar laten aanvoelen of zelfs knellen.
Je houdt de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil
Tijdens onze slaap ademen we koolstofmonoxide uit. Dit uitademen zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer uit balans wordt gebracht. In principe is dat niet erg zolang je de slaapkamer continu ventileert, zodat er weer frisse lucht in de kamer terecht komt. Alleen als je dat niet doet, dan kan dit leiden tot klachten als hoofdpijn, een droge huid of ademhalingsproblemen.
Je houdt bacteriën en ziektekiemen buiten de deur
Een voordeel van het raam open zetten is dat je de slaapkamer continu wordt geventileerd met frisse buitenlucht. Dit zorgt ervoor dat bacteriën en ziektekiemen geen kans krijgen om zich te vermenigvuldigen. Heel gezond dus!

Onderzoekers geven de voorkeur aan slapen met raam open
Wanneer je met het raam open in slaap valt, dan kom je vaak tot een diepere slaap. Hierdoor word je de volgende dag met een beter en uitgerust gevoel wakker.
Logischerwijs voel jij je hierdoor ook beter, waardoor je positiever gestemd bent. Dit concludeerden onderzoekers van de universiteit van Eindhoven in 2017 na een slaaponderzoek bij studenten. Dezelfde conclusie werd gedeeld door studenten die afkomstig zijn van de universiteit van Gent.
Met raam open slapen bevordert de concentratie
In Denemarken gaan ze zelfs nog een stapje verder. Zij gaven in een soortgelijk onderzoek aan dat het slapen met het raam open je niet alleen dieper laat slapen, maar dat het de volgende dag ook nog eens de concentratie bevordert. Studenten die de nacht ervoor met het raam open hadden geslapen konden zich de volgende ochtend beter concentreren dan voorheen.
Ingrid Verbeek, somnoloog en slaaptherapeut bij het Nederlandse Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe vertelt in de Belgische krant: ”DeMorgen” dat zij ook een voorkeur heeft voor slapen met het raam open. Zelfs als het vriest zet zij het raam op een kier. Wel zegt zij dat teveel kou ook niet goed is, want dit kan je slaap ontregelen. Zo kun je van een koude neus wakker worden, omdat je hoofd dan teveel afkoelt. Een te warme kamer is ook niet goed, want dat kan de kans op nachtmerries weer vergroten. Haar laatste tip: ”Ben je kaal en wil je toch met het raam open slapen? Probeer dan eens met een muts te slapen!”

Slapen met raam dicht
Ben jij van mening dat het slapen met het raam open veel te koud is? Zorg er dan in ieder geval voor dat je van je slaapkamer geen sauna maakt. Het slapen met het raam dicht is niet per definitie slecht. Alleen de kachel aanzetten en het raam dicht doen is het andere uiterste. Zoals wij eerder al zeiden moet je er voor zorgen dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer altijd goed op peil is.
5 tips voor als je niet met raam open wilt slapen
Gelukkig zijn hier tegenwoordig verschillende trucjes voor. Wij zetten ze je voor je op een rijtje:
Tip 1: Zet bakjes met (gekoeld) water op de kachel. Is dit niet mogelijk? Probeer dan om de bakjes aan de kachel hangen. Waarom zou je dit doen? Omdat als het water warm wordt, komt de waterdamp in de lucht terecht. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid in de slaapkamer toe, wat je weer beter laat slapen.
Tip 2: Wanneer je geen kachels hebt, maar alleen vloerverwarming dan wordt het ophangen van bakjes water lastig. Als alternatief kun je dan ook kiezen voor een elektrische luchtbevochtiger. Een kleine tip van ons, doe een klein beetje etherische olie bij het water en je slaapkamer ruikt ook nog eens lekker!
Tip 3: Zet de verwarming niet te hoog, de beste temperatuur om in slaap is rond de 18 graden. Onder de 12 graden is een absolute no-go omdat je lichaam dan tijdens jouw slaap te hard moet werken dan noodzakelijk.
Tip 4: Heb je weinig tijd om de kamer te koelen? Laat dan het raam een uur voordat je naar bed gaat open staan. Zo zorg je er toch voor dat je kamer lekker koel blijft.
Tip 5: Je slaapkamer inrichten met lucht zuiverende planten is ten slotte ook een goed idee. De ideale plant voor jouw slaap kamer is dan toch echt de graslelie. Deze plant heeft niet veel zonlicht nodig en zelfs als je vergeet om een week water te geven, dan is er nog niets aan de hand.

Tip: Zet je slaapkamer raam niet wagenwijd open
Tot zover hebben we gelezen dat het ventileren van je kamer alleen maar voordelen kent. Toch is het verstandig om ‘s nachts het raam niet wagenwijd open te zetten. Allereerst omdat je 's nachts natuurlijk niet staat te wachten op een groep schreeuwende voorbijgangers die je uit je slaap halen.
Ten tweede omdat je lichaam dan keihard moet werken om de temperatuurverschillen te reguleren. Wanneer het te warm is, dan kan je gaan nachtzweten en wanneer je kamer te koud is, dan kun je een stijve nek krijgen of een verkoudheid oplopen. Op beide sta je niet te wachten!
Slapen met raam open gevaarlijk?
Veel mensen vragen zich ook af of slapen met raam open gevaarlijk is. Dit omdat je volgens sommigen ziek kan worden als je slaapt met het raam open. Meestal valt dit wel mee. Zolang je met het raam open slaapt en het buiten niet te koud en winderig is, zal je er niet ziek van worden.
Raam open of dicht bij hitte?
En als het buiten heel heet is, wat kun je dan het beste doen? Het klinkt gek, maar houdt in dat geval de ramen overdag gesloten. Wil je weten waarom? Bekijk dan snel de onderstaande animatievideo.