Zomertijd: dit doet het met je slaapritme
Delen
De zomer staat weer voor de deur. Een tijd waar veel mensen blij van worden. Het zonnetje schijnt meer, de korte broeken kunnen weer uit de kast en het wordt lekker warm. Met de verandering van het weer komt ook een verandering in de tijd mee. We gaan namelijk weer naar de zomertijd. Voor veel mensen is er niets aan de hand, maar andere mensen kunnen er toch even last van hebben. Waardoor komt dit? En wat doet de verandering naar zomertijd precies met je ritme?
Wanneer begint de zomertijd
De zomertijd gaat altijd in op de laatste zondag van maart. Om iets preciezer te zijn op de nacht van zaterdag op zondag. Het is dus alweer bijna zo ver. Wanneer we overgaan naar de zomertijd gaat de klok een uur vooruit. Die nacht heb je dus een uurtje minder slaap. Voor sommige mensen is dit totaal geen probleem. Voor anderen kan dit er echter voor zorgen dat hun slaapritme een paar dagen verstoord wordt. Kinderen hebben hier overigens vaker last van dan volwassenen.
De zomertijd verstoort je biologische klok
Naast je wekker heb je ook een biologische klok. Deze biologische klok zorgt ervoor dat jij ‘s avonds moe wordt en ‘s ochtends weer opstaat. Doordat je met de overgang naar zomertijd de klok een uur vooruit zet wordt deze klok een beetje verstoord.
Je kan dit vergelijken met een jetlag, wanneer je ineens in een andere tijdszone bevindt. Maak je geen zorgen! Je lichaam went hier over het algemeen snel aan. Binnen een paar dagen heb je nergens last meer van. Ook leuk om te lezen is: Ben ik oververmoeid of gewoon moe?
5 Tips om de zomertijd te overleven
Onze biologische klok wordt gestuurd door de zon. In plaats van dat we één keer eerder opstaan, omdat de klok een uur vooruit is gegaan doen we dit dus de hele zomertijd systematisch.
Wanneer je om 7 uur op wilt staan is het dus eigenlijk 6 uur. Het kan zijn dat je lichaam hier dus even aan moet wennen. Gelukkig hebben we een paar tips voor je die je hierbij gaan helpen.
1. Probeer een normaal slaapritme aan te houden
Doordat je je slaapritme niet verandert en op dezelfde tijd naar bed gaat, kun je ervoor zorgen dat je lichaam minder verward raakt door de zomertijd. Wellicht voel je je 's avonds iets minder moe, omdat het natuurlijk ook een uur langer licht is. Maar probeer toch op de gebruikelijke tijd naar bed te gaan en je ogen te sluiten. Dit zal je helpen! Daarnaast kan het gebruik van mondtape ook helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren tijdens deze overgangsperiode.
2. Wees overdag actief
Door overdag veel te doen, ben je ‘s avonds vaak sneller moe. De zomertijd gaat altijd in van zaterdag op zondag. In plaats van een lazy sunday night met een verzwaringsdeken op de bank kun je er dus op uit gaan om jezelf extra te vermoeien. Zo bouw je slaapschuld op waardoor je 's avonds eerder moe wordt.
3. Verduister je slaapkamer
Omdat je je normale slaapritme wilt behouden, kan het zijn dat het rond bedtijd buiten iets lichter is dan je gewend bent. Als je kamer goed verduisterd is, kan dit helpen om de invloed van het buitenlicht te verminderen en je lichaam het signaal te geven dat het al nacht is, wat kan helpen om gemakkelijker in slaap te vallen. Als het buiten nog steeds te licht is, kan het plaatsen van een nachtlampje in je slaapkamer helpen om een zachte, rustgevende gloed te creëren die je slaap niet verstoort.
4. Maak je niet te druk om je slaapritme
Veel mensen hebben last van de overgang naar de zomertijd. Mensen zijn in het begin vaak meer vermoeid en hebben vaak een dag nodig om te wennen. Dat is ook niet gek. De nieuwe dag-nacht cyclus heeft impact op je ritme. Zoals je hierboven kon lezen is je biologische klok gewoon een beetje in de war. Meestal is dit na een paar dagen weer voorbij.
5. Geniet van de zomertijd
De zomertijd heeft een hoop voordelen. Je kunt ‘s avonds lekker iets langer buiten zitten en het is natuurlijk zomer. Geniet dus vooral van het (hopelijk) lekkere weer en maak er een mooie zomer van. Heb je deze zomer plannen om op vakantie te gaan? Dan kun je nu alvast uitkijken naar onze blog van volgende week. Deze blog gaat over uitgerust op vakantie gaan. Zo hoef jij je vakantie, niet stressvol te beginnen.