beter-slapen-muziek

Kun je beter slapen met muziek?

in Beter Slapen

Kun je beter slapen met muziek? Dat vragen veel mensen zich af. De een zweert erbij, terwijl de ander er juist minder goed door kan slapen. Is het nu het proberen waard om met zogenoemde ‘white noise’ of normale muziek op de achtergrond in slaap te vallen en slaap je hier daadwerkelijk beter door? Wij hebben het voor je uitgezocht.

White noise geluiden als achtergrond muziek

Uhm, white noise? Wat is dat? Dat is een monotoon geluid die mensen op de achtergrond aanzetten om beter te kunnen slapen. Dit heet white noise of in het Nederlands witte ruis. Hierbij kun je denken aan een ventilator die op de achtergrond aan staat of een bepaalde monotone muziek wat zich afspeelt op de achtergrond. Grote merken die deze apparaten aanbieden zijn bijvoorbeeld Numsy.

In recente onderzoeken is uitgezocht of je beter slaapt met white noise. Dit zou er namelijk voor zorgen dat je ademhaling en hartslag zou vertragen en je dus helpt om sneller in slaap te vallen. De onderzoeken trokken de conclusie dat men in sommige gevallen inderdaad sneller in slaap valt. Zelf namen wij ook de proef op de som, wil je daar meer over weten? Lees dan zeker eens deze eerlijke review door!

Kun je beter slapen met muziek?

White noise is een monotoon geluid. Het is dus een bepaalde toon die continue hetzelfde riedeltje oprakelt en je hartslag en ademhaling doet vertragen. ‘Normale’ muziek daarentegen is vaak niet monotoon. Heeft dit dan hetzelfde effect?

Muziek heeft een bewezen ontspannende werking op je lichaam. Natuurlijk geldt dit niet voor alle muziek, maar rustige muziek met een niet al te hoog tempo heeft wel dit effect. Wanneer je naar muziek luistert produceren je hersenen dopamine en endorfine. 

Dopamine zorgt ervoor dat je je tevreden en beloond voelt. Endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd, kan stress verminderen en laat je gelukkig voelen. Zoals je wellicht in eerdere blogs gelezen hebt, is het belangrijk om niet al te veel stress te ervaren als je goed wilt slapen. Slapen met muziek op kan dus zeker je slaap positief beïnvloeden.

beter-slapen-met-muziek

Kan je door muziek beter slapen

Bij muziek is het bekend dat het de productie van oxytocine en serotonine (naast dopamine en endorfine) stimuleert. Deze hormonen wekken een gevoel van gelukzaligheid op en zorgen ervoor dat je je prettig voelt. Hierdoor kun je dus ook beter slapen. 

Je kunt met kalmerende slaapmuziek dus rustiger slapen en intenser dromen. Het is een effectieve manier om terugkomende nachtmerries te bestrijden. White noise heeft dit effect in mindere mate dan ‘normale’ muziek. Waarom weten we niet precies, maar waarschijnlijk komt dat door het monotone ritme.

Wat is de beste muziek om mee in slaap te vallen

Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan of muziek daadwerkelijk helpt om beter te slapen. Hieruit is gebleken dat mensen die naar rustgevende muziek, bijvoorbeeld klassieke muziek, sneller in slaap vallen dan mensen die geen muziek op hadden. 

De onderzoekers stellen wel dat het belangrijk is om rustgevende muziek te draaien. Het aantal beats per minute, oftewel de maat van de muziek moet tussen de 50 en 80 beats per minuut liggen. Dit is te bestempelen als ‘rustige’ muziek. 

Slaapmuziek vermindert piekeren

Slaapmuziek is erg effectief bij het verminderen van zorgen en stemmingswisselingen. Het zorgt ervoor dat je brein stopt met nadenken over het verleden. Het brengt juist focus aan en houdt je gedachten in het heden. Wil je rustgevende slaapmuziek of geluiden? Kies dan voor geluiden uit de natuur die je doen ontspannen. 

Ze zullen je helpen om beter in slaap te vallen en het levert je een goede nachtrust op. Het gebruik van slaapmuziek is een veel toegepaste therapeutische benadering bij het genezen van depressies en angsten.

Voordelen van muziek luisteren voor het slapen gaan

Ondanks dat er wellicht geen hard wetenschappelijk bewijs is die de doorslag kan geven worden er verschillende voordelen benoemd door mensen die slaapmuziek gebruiken. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje.

  • Mensen vallen sneller in slaap.
  • Mensen voelen zich door rustgevende muziek minder gestrest.
  • Door het luisteren naar slaapmuziek maak je meer dopamine en endorfine aan.
  • Slaapmuziek zorgt voor afleiding, waardoor mensen minder snel gaan piekeren.

Wat er ook wel eens gezegd wordt over mensen die slaapmuziek of white noise geluiden afspelen, zich minder snel alleen voelen. Best logisch ook omdat het dan in je slaapkamer niet stil is. Eveneens zijn mensen die slapen met muziek aan minder vatbaar voor omgevingsgeluiden en worden ze dus minder vaak wakker ‘s nachts. Simpelweg omdat die omgevingsgeluiden minder opvallen.

beter-slapen-door-muziek

Muziek verbetert het slapen bij baby’s en peuters

Deze blog is voornamelijk gericht op volwassenen die slaapmuziek of white noise gebruiken om van hun slaapproblemen af te komen en zo betere kunnen doorslapen. Echter is het concept in eerste instantie bedacht om baby’s beter te laten slapen. Het is dus ook zeker in te zetten als jij een kindje hebt die niet vast, of moeilijk slaapt. 

Zo hebben baby’s met een monotoon geluid op de achtergrond minder afleiding en kunnen ze beter doorslapen. White noise kan ook een rustgevend, veilig gevoel creëren bij baby’s, waardoor ze langer door kunnen slapen. Toen een baby nog in de buik zat, was het namelijk nooit stil. Een baby hoort 24/7 een gedempte stem, het ruisen van je bloed en het borrelen van je maag en darmen. 

Leren slapen in een stille slaapkamer kan daarom een behoorlijke overgang zijn. White noise laat je baby herinneren aan de tijd in de buik en hem of haar zo geruststellen. Heb jij al een iets ouder kind en slaapt die niet goed? Bijvoorbeeld omdat die telkens uit bed komt? Misschien kan een bedhekje jou dan helpen aan een rustige nacht. Wil je meer weten over slecht slapende peuters? Lees dan ook eens onze blog over slecht slapende peuters

beter-slapen-met-muziek-kind-ouder

Is slapen met muziek goed of slecht

Er is veel onderzoek gedaan naar white noise en slapen met ‘normale’ muziek. Het ene onderzoek is erg duidelijk en stelt dat het wetenschappelijk bewezen is dat het kan helpen om beter te slapen. 

Andere onderzoeken zijn iets minder doorslaggevend. Wat de wetenschap er ook over zegt, voor de één helpt het wel om met white noise te slapen, terwijl anderen er juist onrustig van kunnen worden. Het is dus persoonsafhankelijk.

Relaxatieoefeningen en rustige ademhalingsoefeningen zijn weer andere manieren om je te helpen om in slaap te komen, wanneer jij white noise juist ervaart als iets irritants. Dan raden we je aan om ook eens onze andere blogs te lezen. Op onze website vind je genoeg tips & tricks die jou ongetwijfeld verder kunnen helpen!