Hevige dromen en HSP: hoe ga je er mee om?
Delen
In de blog van vandaag gaan we ons helemaal richten op hevige dromen en HSP. Speciaal voor onze ‘HSP’ volgers. HSP’ers zijn mensen die extra gevoelig zijn voor emoties en prikkels. Dat geldt ook ‘s nachts in dromenland. Als je een hoogsensitief persoon bent kun je hevig dromen, maar hoe kan het toch dat dit als zo intens ervaren wordt? Het is een vraag die waarschijnlijk heel veel HSP’ers bezighoudt, maar tot nu toe nog niet echt beantwoord was. Tijd om daar verandering in te brengen!
HSP wat is dat?
Het kan zijn dat jij als niet HSP’er dit artikel leest en denkt: Wat is HSP? Wellicht vergt dat enige toelichting. In één zin: een hoogsensitief persoon (HSP’er) is iemand die gevoelens sterker ervaart dan een gemiddeld persoon.
Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk waarbij je geluiden, geuren en gevoelens intenser beleeft dan gemiddeld. HSP’ers zijn gevoeliger voor eigen emoties, andermans emoties en voor externe prikkels, maar de intensiteit van de kenmerken verschilt per persoon. Naar schatting worden zo’n 1 op de 5 mensen geboren met HSP. Wil jij weten of jij 1 van die 5 bent? Dan kun je hiervoor verschillende testen op het internet doen. De meest bekende en betrouwbaarste test, is die van Elaine Aron.
Deze psycholoog werd wereldberoemd dankzij haar boek ‘hoogsensitieve personen’ en wordt wereldwijd ook wel gezien als de ontdekker van de benaming HSP. Belangrijk is om de term HSP niet te verwarren met hoog gevoeligheid. Dat is meer een op één stapeling van stress waardoor je lichaam gevoeliger reageert op prikkels dan gewoonlijk. Eveneens is hoog gevoeligheid ook niet aangeboren.
Bovengemiddeld sensitief maar geen HSP
Wanneer je de test gemaakt hebt, dan kan daar uit komen dat je helemaal niet zo hoog sensitief bent als je vooraf had dacht. Misschien is dit een teleurstelling, maar het wil niet zeggen dat je geen last van de kenmerken hebt. Je kan namelijk ook enkel voor bepaalde kenmerken (zoals kleur of emotie) bovengemiddeld sensitief zijn.
Wil je de twijfel wegnemen en het één en het ander uitsluiten? Dan kun je het beste het boek van Elaine Aron bestellen en de test maken. Op die manier kom je er snel genoeg achter of je bij de 20% van deze wereld hoort!
Intenser dromen als Hoogsensitief persoon (HSP)
Nu je weet wat we verstaan onder een hoogsensitief persoon, is het tijd om uit te leggen waarom een HSP’er intenser droomt en waar de eventuele slaapproblemen vandaan komen. Dit komt door het hormoon serotonine. De groep die kampt met hoogsensitiviteit heeft een lager serotonine gehalte dan de gemiddelde persoon. Serotonine zorgt ervoor dat we rustig blijven, ons goed voelen en content zijn met wat we doen.
Eveneens heeft het een goede invloed op onze gemoedstoestand en zorgt het ervoor dat we beter slapen. Temeer omdat het ons stresshormoon afbreekt. Misschien kun je nu je dit weet ook beter de link leggen waarom een HSP’er sneller overprikkelt is en sneller uitgeput raakt dan een doorsnee persoon.
Hoogsensitiviteit en nachtmerries
Om onze blog kracht bij te zetten, zijn we opzoek gegaan naar wetenschappelijke onderzoeken. En we hebben er één gevonden! In Wales onderzocht Michelle Carr of er een verband was tussen hoogsensitiviteit en het hebben van nachtmerries.
De groep die bijna uit 150 personen bestond, werd gevraagd in welke veelvuldigheid zij benauwende dromen hadden en wat zij zich van die droom daar nog konden herinneren. De proefpersonen moesten naast het delen van deze informatie ook de test van Elaine Aron invullen. Wat blijkt? Het hoogsensitieve gezelschap herinnert zich in de ochtend vaker een droom, dan de andere groep.
Hevige dromen als HSP’er
Zo herinnert de HSP’er in zijn droom veel meer details dan de groep die dit niet was. Ook kwamen er bij de eerste groep vaker verschillende personages voor in de dromen. Een ander opvallend resultaat is dat de HSP’er die niet goed in hun vel zaten vaker last hadden van nachtmerries. Deze categorie mensen kijkt er dan vaak ook tegen op, om weer naar bed te gaan. Zij ervaren stress bij de gedachte dat ze weer een nachtmerrie tegemoet gaan.
Kijk jij hier nou ook tegen op? Lees ook eens onze blog: piekeren voor het slapen gaan of bekijk schrijf alles van je af doorgebruik te maken van schrijftherapie. Over schrijftherapie kun je meer lezen in deze blog. Focus je daarnaast op de zaken waar je echt energie van krijgt en wat je vrolijk maakt. Door positief te blijven en dingen te doen die jij leuk vind, kun je de regie nemen over je eigen dromen. Een soort van lucide dromen light versie!
Hoe verwerk je vervelende dromen als je hoogsensitief bent
Je mag dan nu misschien wel weten dat je HSP’er bent en hoe het komt dat je soms zulke hevige dromen hebt. Alleen dan rest nu nog de vraag, hoe ga ik om met die hevige dromen?
Het aller makkelijkste wat je kan doen is denken, ach het was maar een droom. Alleen is dit voor de één makkelijker gezegd dan voor de ander. Wat je vooral niet moet doen wanneer je een nare droom had, is de details aan iemand vertellen. Dit zorgt ervoor dat je de droom levendig houdt. Het negatieve einde van je droom kun je beter vervangen door het script te veranderen. Laat de droom bijvoorbeeld eindigen met een positief einde!
Wat te doen tegen vervelende dromen
Wil je liever helemaal niet meer aan deze belevenis terugdenken? Bijvoorbeeld omdat het nare gevoelens bij je oproept? Focus je dan op iets anders wat wel leuk was die nacht. Was er niks leuk? Focus dan op iets waar je vannacht graag over wilt gaan dromen. Het voordeel is dat je hier de hele dag de tijd voor hebt, dus je moet vast iets kunnen bedenken. Zo weet je zeker dat je vannacht wel lekker slaapt.
De reden waarom we dit zeggen, is omdat het te maken heeft met de wet van aantrekkingskracht. Dit is het vermogen om aan te trekken waar we ons op willen richten. Zorg er dus voor dat je positief blijft. Ook al heb je vervelende dromen, denk dan maar aan dat je gedachten alles even op een rijtje moesten zetten. Nu je hersenen dat gedaan hebben kunnen ze weer door en is er weer ruimte voor positiviteit!
Beter slapen als HSP'er
Als je gevoelig bent voor prikkels (HSP), kan het behouden van een goede nachtrust soms een uitdaging zijn. Hier zijn een paar eenvoudige tips die je kunnen helpen om beter te slapen. Allereerst is het belangrijk om een rustgevende routine voor het slapengaan te creëren. Neem de tijd om te ontspannen voordat je naar bed gaat, bijvoorbeeld door het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek.
Zorg er vervolgens voor dat je slaapomgeving comfortabel is. Dit betekent een comfortabel matras en ergonomisch hoofdkussen die je lichaam goed ondersteunen, evenals een stille en donkere kamer. Verwijder eventuele storende elementen, zoals felle lampen of geluiden. Gebruik in plaats daarvan juist een nachtlampje of white noise apparaat om dit te maskeren.
Daarnaast kan het nuttig zijn om ontspanningstechnieken toe te passen voordat je gaat slapen. Probeer bijvoorbeeld diepe ademhalingsoefeningen of meditatie om je geest tot rust te brengen en stress te verminderen. Een andere tip die kan helpen, is het gebruik van mondtape tijdens het slapen. Dit kan de ademhaling door de neus bevorderen, wat gunstig is voor HSP-individuen omdat het helpt om de lucht te filteren en te bevochtigen, waardoor het risico op sensorische overbelasting wordt verminderd.
Met deze eenvoudige tips kun je een slaapomgeving creëren die is afgestemd op je gevoelige aard en die je kan helpen om een rustgevende en herstellende nachtrust te bereiken.