lucide-dromen-leren

Lucide dromen: hoe werkt het?

Stel je voor dat je je eigen dromen zou kunnen beheersen en het verhaal van je dromen zou kunnen sturen. Dit is waar voorstanders van lucide dromen in geloven, en ze beweren dat iedereen dit kan leren. Maar wat zijn lucide dromen precies? Zijn ze veilig en hoe werken ze? Na het lezen van deze blog kun je beslissen of dit iets voor jou is.

Ontdek de magie van lucide dromen en laat je fantasie de vrije loop!

Wist je dat je lucide dromen kan gebruiken als een speeltuin voor je fantasie? Het betekent dat je je dromen kan sturen terwijl je lichaam rust. Hoe gaaf is dat! Of je nu wilt zingen zoals Beyonce, racen als Max Verstappen, of de wereld rondreizen zonder je huis te verlaten, alles is mogelijk in je lucide dromen.

Maar lucide dromen zijn niet alleen voor entertainment. Ze kunnen ook een praktisch hulpmiddel zijn om problemen op te lossen. Stel je voor dat je keer op keer faalt voor je rijexamen en er wanhopig van wordt. Geen paniek, je lucide droom kan je helpen. Je kan het gebruiken als een trainingsinstrument om je voor te bereiden op succes. Tijdens je lucide droom kan je oefenen en zelfvertrouwen opbouwen, zodat je minder zenuwachtig bent wanneer het er echt toe doet. En het beste van alles, je kan de regisseur van je eigen droom zijn en de uitkomst bepalen. Succes gegarandeerd! Dus waar wacht je nog op? Ontdek de magie van lucide dromen en laat je fantasie de vrije loop!

lucide-dromen-leren


Laat je niet langer achtervolgen: hoe lucide dromen je van nachtmerries kunnen verlossen. 

Lucide dromen, is dat niet eng? Niet altijd, want het kan je zelfs helpen om van angsten af te komen! Stel je voor dat je elke week dezelfde nachtmerries hebt waarin je op de vlucht moet slaan voor iemand. Hoe zou het zijn als je in zo'n situatie de controle zou kunnen nemen?

Een van de mooiste verhalen die wij ooit hoorden, gaat over een vrouw die achterna werd gezeten door een heks. Op een dag vroeg ze aan de heks: Waarom achtervolg je mij eigenlijk? De heks antwoordde: Er zit een briefje op je rug geplakt met de tekst: volg mij. En ik wilde je daarover informeren! De enge droom over de heks die de vrouw achtervolgt krijgt zo een compleet andere wending. Nu de vrouw eindelijk weet dat de heks geen kwaad in de zin heeft, is ze ook niet meer bang! Lucide dromen kunnen je dus helpen om angsten te overwinnen en nieuwe inzichten te krijgen.

lucide-dromen-angsten


De veiligheid van lucide dromen: wat je moet weten

Lucide dromen zijn fascinerend, maar zijn ze ook veilig? Misschien vraag je je af of je vast kunt blijven zitten in je droom of zelfs in een slaapverlamming kunt belanden. Gelukkig hoef je je hier meestal geen zorgen over te maken. Je wordt namelijk altijd weer wakker uit een droom en je kunt alleen lucide dromen tijdens je REM-slaap. Dit betekent dat je gemiddeld niet langer dan 40 minuten per nacht in een lucide droom zal zijn.

Wat te doen als je in een slaapverlamming belandt tijdens lucide dromen

Maar wat als je toch in een slaapverlamming belandt? Dat kan eng zijn en een tintelend gevoel door je hele lichaam veroorzaken. Het voelt als een soort dagdroom waarbij je geest nog wakker is terwijl je lichaam slaapt. Gelukkig kun je dit gevoel herkennen als je mediteert en diep in gedachten bent. Wil je meer zekerheid en begeleiding? Dan kun je beginnen met mediteren onder begeleiding van een coach.

Wees gerust, lucide dromen zijn over het algemeen veilig. Maar mocht je toch angstig worden tijdens een droom, voer dan een werkelijkheidstest uit. Dit is als het ware een korte reality check. Ga rustig op de rand van je bed zitten en vertel jezelf dat het maar een droom was. Als je nog steeds angstig bent om weer te gaan slapen, stop dan (voor een tijdje) met lucide dromen en laat het voor wat het is.

Begeleid mediteren als oplossing voor lucide droomangst

Zijn lucide dromen gevaarlijk? Nee hoor, lucide dromen hebben geen nadelige effecten op je gezondheid. Toch kan het gebeuren dat je verward raakt of dat de droom verandert in een nachtmerrie. Schrik je wakker uit een lucide droom? Geen paniek, voer gewoon een realiteitstest uit. Zo kan je even checken of je echt wakker bent.

Ga rustig op de rand van je bed zitten en vertel jezelf dat het maar een droom was. Mocht je hierdoor bang worden om opnieuw te gaan slapen, stop dan voor een poosje met lucide dromen en neem rust. Lucide dromen zijn over het algemeen veilig, maar het kan nooit kwaad om te blijven ontspannen.

dromen-besturen


Ontdek hoe je lucide dromen kunt opwekken: volg het stappenplan van Rustige Nacht

Ben je benieuwd naar hoe je zelf lucide dromen kunt ervaren? Dan hebben we goed nieuws voor je! Er zijn verschillende manieren om deze bijzondere droomervaring op te wekken. Zo kun je bijvoorbeeld een e-book of een klassiek boek over lucide dromen aanschaffen en jezelf er helemaal in verdiepen.

Maar als je het liever eerst zelf wilt proberen, kun je het stappenplan van Rustige Nacht volgen. In enkele simpele stappen leer je hoe je een lucide droom kunt opwekken. En als het je lukt, deel dan vooral je ervaringen met ons in de reacties. Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw verhaal!

Begin met het bijhouden van een droomdagboek

Lucide dromen is een geweldige ervaring die je moet willen en waar je volledig voor moet gaan! Zet je gedachten op scherp en focus je op het onthouden van je droom. Je kunt zelfs enthousiast worden en eerder naar bed gaan, zodat je kunt genieten van je lucide droom. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt dromen en vraag jezelf af waarom je dit wilt. Dit zal je alleen maar meer motiveren.

De volgende ochtend is het tijd om je dromen op te schrijven. Leg een pen en papier naast je bed, zodat je meteen kunt beginnen zodra je wakker wordt. Schrijf op waar je was, wat je deed en met wie je was. Herhaal dit elke ochtend gedurende enkele weken en kijk wat er gebeurt. Binnen de kortste keren zie je patronen in je dromen. Het is echt zo simpel! Als je eenmaal een patroon ziet, ben je al op weg naar lucide dromen. Vergeet niet om je ervaringen met ons te delen in de reacties!

Verander je lucide dromen met behulp van verbeeldingskracht en voorbereiding

Wil je jouw lucide dromen naar een hoger niveau tillen? Het begint allemaal met een goede voorbereiding! Maak een lijst van de belangrijkste thema's die je graag zou willen beleven en vraag jezelf af wat je graag zou willen veranderen in je droom. Door je verbeeldingskracht te gebruiken en de regisseur te worden van je eigen dromen, vergroot je de kans op succes. Hoe vaker je traint, hoe mooier jouw lucide dromen worden. Wat je ook kan helpen is het gebruik van mondtape. Hierdoor wordt je lichaam rustigere en val je sneller in slaap.

Nog niet helemaal zeker van je zaak? Bekijk dan eens het onderstaande filmpje dat we hebben ontvangen via ons Instagram-kanaal. Dit filmpje kan je helpen bij het opwekken van lucide dromen en kan zelfs gebruikt worden als slaaphypnose. Ben je benieuwd naar de kracht van hypnose bij slaapproblemen? Lees dan ook eens deze blog hierover.

Terug naar blog