Waarom droom ik terwijl ik slaap?
Wij van Rustige Nacht verkopen niet alleen producten die je beter laten slapen en schrijven veel over dat we slapen met mondtape supporten, maar schrijven ook met veel plezier blogs die je beter laten slapen! Alleen soms is het ook gewoon gaaf om andere expert te interviewen. Die slaapexpert hebben we gevonden in de vorm van Alies Coster. Zij vertelt ons deze week in een exclusief interview alles over dromen!
Alles over dromen: interview met slaapexpert Alies Coster
Laten we beginnen met het introduceren van onze gast. Voor wie haar nog niet kent, Alies Coster is slaapexpert en eigenaar van Sucsleep en de Sucsleep Academy. Hiermee wil ze –net als wij– mensen beter laten slapen.
Dit doet ze onder andere door trainingen en workshops te verzorgen op de werkvloer voor mensen die meer uit hun werkdag willen halen. Slapen op de kaart brengen en hier weer een succes van maken. Dat is waar Alies voor staat. Maar kan deze slaapexpert ons alles over dromen vertellen? Zeker weten! Wij hebben al jullie vragen, die zijn ingediend via social media, verzameld en voorgelegd aan Alies. Dus laten we snel beginnen met het uitleggen van dromen.
Waarom droom ik terwijl ik slaap?
Al sinds de oertijd schrijven we onze dromen op, maar tot op heden is er nog steeds geen wetenschappelijk antwoord op de vraag waar dromen vandaan komen. Wat wel wetenschappelijk onderbouwd kan worden, is de reden waarom mensen dromen. Dit komt omdat wij in onze dromen gebeurtenissen en emoties verwerken die we eerder op de dag hebben opgedaan.
Hoe verwerkt ons brein emoties en prikkels
Omdat we op een dag zoveel verschillende indrukken op doen, is het onmogelijk om al deze prikkels overdag te verwerken. Zie het alsof je rijst afgiet in een vergiet. Het meeste water loopt er uit, maar toch neemt de rijstkorrel een deel op.
Het hormoon dat emoties aan gebeurtenissen bindt heet noradrenaline. Dit hormoon kun je het beste vergelijken met een soort lijm in je brein. Het stofje zorgt er overdag voor dat wij al onze herinneringen bij elkaar houden. Als er geen noradrenaline is, kunnen verbindingen makkelijker los worden gemaakt. Op deze manier krijgen emoties en prikkels ‘een plekje’. Ze worden verwerkt, opgeruimd en daarna staan ze letterlijk niet meer in de weg.
Wanneer ontstaat een droom
Dat brengt ons bij de volgende vraag: Wanneer ontstaat een droom? Een droom ontstaat tijdens de REM-slaap. Dit is één van de slaapfases die we doorlopen op het moment dat we slapen. We noemen het daarom ook wel de droomfase.
Zo’n 80% van onze dromen beleven we in deze REM-slaapfase. De overige 20% van de dromen verwerken we in de licht slaapfase. We hebben het verwerken nodig om mentaal weer fit te worden en kunnen zo het lichaam weer opnieuw opladen. Tijdens deze slaapfase stijgt de bloeddruk en kan het lichaam zich niet bewegen.
Hoe ontstaat een droom
Slaapexpert Alies Coster kan het je aan de hand van een metafoor eenvoudig uitleggen hoe een droom ontstaat. Dit doet zij door ons brein te vergelijken met een auto. Deze auto bestaat voor het gemak alleen uit een gaspedaal en een rem. Wanneer je in een auto rijdt geef je of gas of druk je op de rem. ”Het gaspedaal kun je vergelijken met het emotionele brein, dat verantwoordelijk is voor je angsten, emoties, fantasieën en dromen.”
Alleen overdag kunnen we niet constant dagdromen. We moeten namelijk ook bij de les blijven. Hiervoor hebben we een rem nodig. Dit zorgt ervoor dat we onszelf kunnen beheersen en verbindingen kunnen leggen. Deze rem is ons rationele brein. Maar wat gebeurt er nou? Zodra we gaan slapen werkt onze rem steeds minder goed. Hierdoor worden we minder alert en verliezen we steeds meer de controle. Creatieve gedachten krijgen hierdoor de overhand en zo droom je dus.
Wat betekent het als je heel veel droomt
Nu weten we hoe we dromen, maar het kan zijn dat jij jezelf de vraag stelt: Waarom droom ik zoveel? Of juist helemaal niet? Volgens Alies hangt dit af van wat voor type slaper je bent. Je hebt mensen die heel diep slapen en je hebt lichte slapers.
Behoor jij tot de categorie lichte slapers? Dan is de kans groot dat jij je droom intenser beleeft en deze de volgende dag nog goed kan herinneren. Mensen die dieper slapen zijn zich hier minder bewust van. Wanneer jij dus vaak en veel droomt kan het zijn dan je een lichte slaper bent. Wat ook kan is dat je licht slaapt omdat je alcohol hebt genuttigd voor het slapen. Dit kan er namelijk ook voor zorgen dat je licht slaapt, ook al zou je denken van niet.
Je droom onthouden en vergeten
Wat in ieder geval vast staat is dat iedereen droomt. Men zegt alleen wel dat je 50% van de dromen na 5 minuten vergeet en 90% van de dromen na 10 minuten, maar tot op heden is dit nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Dit wordt anders als je veel over je droom nadenkt of hier over gaat vertellen. Dat komt omdat je onderbewuste de droom (of nachtmerrie) dan continue gaat ophalen en dit weer opnieuw gaat verwerken. Dus deel vooral je leuke dromen!
Wanneer je juist alleen verteld over je nachtmerries dan is de kans juist heel groot dat je hier later weer over gaat dromen. Volgens Alies hoef jij je nare dromen niet weg te stoppen, maar er te veel over na denken is ook niet goed. Als je een vervelend gevoel aan een droom overhoudt, kun je beter de droom voor jezelf herschrijven. Dit betekent dat je gaat fantaseren over hoe je van die vervelende nachtmerrie de volgende keer wel een leuke droom kunt maken.
Leuke weetjes over dromen
We gaan deze blog eindigen met enkele leuke weetjes over dromen.
Wist je dat jij:
- Ook zelf kan bepalen wat je droomt? Dit kun je doen door lucide dromen op te wekken. Hiermee wordt jij je bewust van je eigen dromen en kun je ze sturen!
- Alleen droomt over dingen die je ooit echt een keer gezien hebt? Ook al was dit onbewust, maar je kan in ieder geval niet dromen over dingen die je nog nooit hebt waargenomen.
- Er verschillende soorten dromen zijn? Naast dromen, zijn er ook nachtmerries en zogenoemde ”night terrors”. Dit komt nog wel eens bij slecht slapende peuters voor en kan voor zorgen dat je ‘s nachts hijgend wakker wordt.
- Sommige mensen elke dag hetzelfde dromen?
- Niet je dromen kan uitoefenen tijdens het slaapwandelen? Dit komt omdat je lichaam dan helemaal verlamt is tijdens de REM-slaap. Slaapwandelen doen we juist in de diepe slaapfase.
- In een visuele cirkel van emotionele problemen terecht kan komen wanneer je niet voldoende droomt? Dit komt omdat zij hun problemen onvoldoende kunnen verwerken. Hierdoor krijgen ze ook vaker last van slaapproblemen.
- Kan dromen over hele gekke dingen zoals de dood, zwanger zijn of vreemdgaan op het moment dat jij er alleen al over hebt gelezen?