lichte-slaper

Lichte slaper: symptomen en oorzaken uitgelegd!

Ben jij een lichte slaper die elke nacht wakker wordt van het geringste geluid? Of wordt jij al wakker op het moment dat je partner zichzelf omdraait in zijn of haar slaap? Dan kan het zijn dat je een lichte slaper bent. Deze groep lichte slapers gaan we vandaag behandelen. Met als centrale vraag: Waarom worden lichte slapers wakker van elk geluid. Laten we snel beginnen!

Zoek jij iets wat je beter laat slapen? Klik dan hier!


Hoe is het om een lichte slaper te zijn

Waarschijnlijk kun jij je net als ik enorm storen aan je partner die overal doorheen slaapt. Terwijl jij 's nachts wakker wordt van elk minuscuul geluid omdat je slaapt met het raam open. Je kan er moedeloos van worden. 

Wanneer de wind ook maar iets te hard waait, dan word jij wakker en vervolgens blijf je dit de 2 opvolgende uren daarop ook. Zo wordt het uitslapen in het weekend nooit wat. Terwijl je vriend - die ook wakker werd - binnen enkele minuten weer in slaap valt en zich de volgende ochtend niet eens meer kan herinneren dat die wakker is geworden. 

lichte-slaper-op-de-bank


Lichte slaper: ik word wakker van elk geluid

Ik word wakker van elk geluid, hoe kan dat toch en wat kan ik er aan doen? Wij gaan je helpen! Allereerst is het goed om te begrijpen hoe dit komt en dat het niet helemaal aan jou ligt. Waarschijnlijk is je partner een diepe slaper, terwijl jij meer een lichte slaper bent. Hoe kan dat? Dat komt omdat lichte slapers over het algemeen sneller wakker worden van omgevingsgeluiden dan diepe slapers en lichte slapers hebben ook langer last van het geluid. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met het aantal uren diepe slaap dat men doorbrengt in de fase van de diepe slaap. Wil je dit aanpakken, maar niet de hele avond aan slapen met muziek op? Overweeg dan om te gaan slapen met een white noise apparaat

Een andere theorie die wel eens voorbij komt, heeft te maken met slaapspoeltjes. Dit vergt enige uitleg. Slaapspoeltjes zijn opwellingen in je hersenen die de rustige en regelmatige hersengolven onderbreken tijdens het slapen. Uit Brits onderzoek blijkt dat hoe meer slaapspoeltjes je hebt, hoe dieper en vaster je slaapt. Zelfs als er in de nacht veel omgevingsgeluiden te horen zijn. Een diepe slaper wakker maken, dat lukt je dus niet zomaar.

Veel voorkomende oorzaken waar lichte slapers wakker van worden

Wakker worden van geluid is één ding, maar er zijn natuurlijk ook andere oorzaken die je 's nachts gemakkelijk wakker kunnen maken. Zeker als je samen slaapt komt, dan komt het wel eens voor dat iemand midden in de nacht naar het toilet moet. Overkomt je dit vaak? Probeer dan eens een tijdje voor het slapen gaan niets meer te drinken.

Wat je ook kan wakker houden is het gedraai van je partner. Wellicht schopt die in zijn slaap net tegen je aan, slaat die een hand om je heen of pakt die je dekens af waardoor je het koud krijgt. Is dit hetgeen waar je veel last van hebt? Probeer dan gedurende de dag minder cafeïne en suiker te nuttigen. Vaak helpt dit om rustiger te worden.

lichte-slaper-symptomen-uitleg


Van lichte slaper, naar een vaste slaper

Het feit dat je een lichte slaper bent, betekent niet per se dat dit altijd zo zal blijven. Je hebt hier namelijk meer controle over dan je zou denken. Simpele aanpassingen kunnen al helpen. Denk bijvoorbeeld aan het handhaven van een gematigde temperatuur in je slaapkamer, idealiter iets onder de 18 graden Celsius.

Ook het creëren van een donkere slaapomgeving kan effectief zijn. Zorg ervoor dat je kamer goed verduisterd is, maar als het te donker is, kan een nachtlampje ook prima zijn. Je bent dan klaar voor een goede nachtrust! Als je je slaapkamer al goed hebt ingericht, ben je al halverwege. De overgang van een lichte slaper naar een vaste slaper kan uitdagend lijken, maar we zijn ervan overtuigd dat het mogelijk is!

Tips voor lichte slapers

Wil je nog meer tips als lichte slaper? Dan gaan we je een heel simpel advies geven. Probeer op tijd naar bed te gaan! Zo zorg je ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Heb je moeite om in slaap te vallen? Lees dan een boek voordat je gaat slapen. Een vast slaapritueel kan ook helpen. Als je elke avond rond hetzelfde tijdstip naar bed gaat, wordt slapen vanzelf makkelijker.

Bonus tips voor lichte slapers: Als je moeite hebt met ademhalen door je neus tijdens het slapen, kan het verbeteren van de neusademhaling voordelig zijn. Het gebruik van mondtape wordt soms genoemd als een methode om de mond gesloten te houden en zo de neusademhaling te bevorderen. Slaap jij vooral licht omdat je partner veel snurkt? Dan kan een snurkbeugel ook uitkomst bieden. Zo creëer je een rustigere slaapomgeving en verbeter je je nachtrust. Meer hierover lezen? Lees dan hier meer over grootmoeders tips tegen snurken!

Terug naar blog