lichte-slaper

Lichte slaper: symptomen en oorzaken uitgelegd!

Ben jij iemand die elke nacht wakker wordt van het geringste geluid? Of wordt jij al wakker op het moment dat je partner zichzelf omdraait in zijn of haar slaap? Dan kan het zijn dat je een lichte slaper bent. Deze groep lichte slapers gaan we vandaag behandelen. Met als centrale vraag: Waarom worden lichte slapers wakker van elk geluid. Laten we snel beginnen!

Zoek jij iets wat je beter laat slapen? Klik dan hier!


Hoe is het om een lichte slaper te zijn

Waarschijnlijk kun jij je net als ik enorm storen aan je partner die overal doorheen slaapt. Terwijl jij 's nachts wakker wordt van elk minuscuul geluid omdat je slaapt met het raam open. Je kan er moedeloos van worden. 

Wanneer de wind ook maar iets te hard waait, dan word jij wakker en vervolgens blijf je dit de 2 opvolgende uren daarop ook. Zo wordt het uitslapen in het weekend nooit wat. Terwijl je vriend - die ook wakker werd - binnen enkele minuten weer in slaap valt en zich de volgende ochtend niet eens meer kan herinneren dat die wakker is geworden. 

lichte-slaper-op-de-bank

Waarom worden lichte slapers wakker van elk geluid

Ik word wakker van elk geluid, hoe kan dat toch? Waarschijnlijk is je partner een diepe slaper, terwijl jij meer een lichte slaper bent. Want wist je dat er juist ook mensen zijn die beter slapen met muziek aan? Lichte slapers worden over het algemeen sneller wakker van omgevingsgeluiden dan diepe slapers en lichte slapers hebben ook langer last van het geluid. Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met het aantal uren diepe slaap dat men doorbrengt in de fase van de diepe slaap.

Een andere theorie die wel eens voorbij komt heeft te maken met slaapspoeltjes. Dit vergt enige uitleg. Slaapspoeltjes zijn opwellingen in je hersenen die de rustige en regelmatige hersengolven onderbreken tijdens het slapen. Uit Brits onderzoek blijkt dat hoe meer slaapspoeltjes je hebt, hoe dieper en vaster je slaapt. Zelfs als er in de nacht veel omgevingsgeluiden te horen zijn. Een diepe slaper wakker maken, dat lukt je dus niet zomaar.

Veel voorkomende oorzaken waar lichte slapers wakker van worden

Wakker worden van geluid is één ding, maar er zijn natuurlijk ook andere oorzaken die je 's nachts gemakkelijk wakker kunnen maken. Zeker als je samen slaapt komt, dan komt het wel eens voor dat iemand midden in de nacht naar het toilet moet. Overkomt je dit vaak? Probeer dan eens een tijdje voor het slapen gaan niets meer te drinken.

Wat je ook kan wakker houden is het gedraai van je partner. Wellicht schopt die in zijn slaap net tegen je aan, slaat die een hand om je heen of pakt die je dekens af waardoor je het koud krijgt. Is dit hetgeen waar je veel last van hebt? Probeer dan gedurende de dag minder cafeïne en suiker te nuttigen. Vaak helpt dit om rustiger te worden.

lichte-slaper-symptomen-uitleg

Van lichte slaper, naar een vaste slaper

Het is niet zo dat wanneer je eens een lichte slaper bent, dit ook voor altijd zal blijven. Je hebt hier zelf namelijk meer invloed op dan je zou denken. Die oplossingen kunnen heel simpel zijn. Bijvoorbeeld door je slaapkamer niet te warm of te koud laten worden. Zorg ervoor dat het er iets onder de 18 graden is, dat is perfect. Krijg je dat niet voor elkaar tijdens de warme zomer maanden. Bekijk dan hier scherp geprijsde ventilatoren!

Heb je dat al wel voor elkaar? Maak dan je kamer extra donker en je bent klaar voor de nacht die gaat komen! Heb je je slaapkamer goed ingericht? Top, dan ben je al halverwege! Natuurlijk is er nog veel meer wat je kan doen, maar dat zijn te veel tips om in deze blog te benoemen. Wil je wel meer tips? Lees dan ook eens één van onze andere blogs. Van een lichte slaper een vaste slaper worden klinkt misschien makkelijker als het is, maar wij zijn er van overtuigd dat jij het ook kan! 

Wat te doen als lichte slaper

Ga op tijd naar bed! Zo weet je zeker dat je voldoende slaap pakt. Kun je niet gelijk slapen? Probeer dan nog even wat te lezen voor het slapen gaan. Misschien is de beste tip die wij je kunnen geven, zorgt voor routine. Wanneer je iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaat, dan wordt slapen vanzelf een routine. Je lichaam raakt op een gegeven moment gewend aan het vaste ritme en dit zal je nachtrust bevorderen. 

Zoek jij iets wat je beter laat slapen? Klik dan hier!

Terug naar blog