Wennen aan samen slapen: waarom is het zo lastig?
Delen
In ons leven slapen we geregeld met iemand naast ons. Of het nou met je zusje, vriendje, papa of mama is dat maakt niet uit. Door de jaren heen verslijten we verschillende bedpartners. Toch is de eerste keer samen met iemand slapen altijd weer even wennen. Hoe kan dat eigenlijk? Sterker nog, waarom vallen we bij de één sneller in slaap dan bij de ander? Je leest het bij ons op Rustige Nacht.
Zoek jij iets wat je beter laat slapen? Klik dan hier!
Voor het eerst samen slapen
Als kind sliep je vast wel eens bij papa of mama in bed. Of bij je broertje of zusje omdat jullie bang waren in het donker. Op latere leeftijd werden de familieleden ingeruild voor de vriendjes of vriendinnetjes en nog veel later werd dit je partner. Door de jaren heen slapen we met meerdere mensen in hetzelfde bed. Toch slaapt dat anders dan alleen. Hoe zit dat precies?
Toen je nog klein was heb je er waarschijnlijk niet zo veel van gemerkt en gaf het slapen met dierbaren juist een veilig gevoel. Maar hoe zat dat toen je puber werd of ging studeren? Toen was er vast ook wel eens iemand bij wie je in bed sliep die je niet kende. Grote kans dat je bij hem of haar niet gelijk in slaap viel en dit onwennig aan voelde. Hoe kan dit?
Wennen aan samen slapen
Dit komt omdat je niet aan elkaars slaappatronen bent gewend. Als jij gewend bent om iedere nacht alleen in slaap te vallen, dan voelt dat raar dat jij je bed ineens met iemand moet delen. Al helemaal wanneer je in het midden van je bed ligt. Ineens moet je dan een kant kiezen en heb je veel minder beweegruimte.
Het bed wat normaal een afmeting van 160 cm heeft, heb je nu nog maar 80 cm van over. Wordt het dan tijd voor een nieuwe boxspring? Misschien wel, maar laten we ons dan nog maar niet uitweiden over de dekens en kussens die je moet delen anders blijven we bezig! Je snapt het punt, toch had je als kind hier veel minder last van. Niet gek ook, want je was ook veel minder lang en had minder ruimte in je bed nodig.
Wat te doen als je niet kan slapen door piekeren
Vanzelfsprekend zijn er ook andere redenen waarom slapen met iemand anders raar aanvoelt. Bijvoorbeeld de eerste keer wanneer je besluit om een date bij jou te laten overnachten. Je wilt natuurlijk niet dat hij of zij een foute indruk van je krijgt en het daardoor maar bij 1 keer slapen blijft. Heb je die zenuwen?
Grote kans dat je dan begint te piekeren voordat je gaat slapen. Wanneer je gaat piekeren voor het slapen, maak jij je veelal zorgen om allerlei onrealistische problemen die er niet zijn. We noemen dit ook wel het zien van beren op de weg. Wil je hier beter mee leren omgaan? Lees dan deze blog over nachtelijk piekeren.
Dit zijn gedachten als: ‘Wat als ik in mijn slaap alle dekens afpak’ of ‘Stel ik ga ineens slaapwandelen of tegen hem/haar praten in mijn slaap, misschien vindt die mij dan raar’. Je verzint de meest rare dingen, die vaak toch niet gaan gebeuren. Desalniettemin houdt het piekeren je zo uren wakker en zorgt het ervoor dat je niet in slaap kan vallen. Lekker samen slapen zit er dan voorlopig nog niet in.
Hoe wordt je rustig in je hoofd voor het slapen
Waarom piekeren we dan? Dit komt omdat we in de nacht minder afleiding hebben dan overdag. Deze rampscenario’s die jezelf schetst gaan over dingen die voor jou mogelijk bedreigend zijn in de toekomst. Dus zet het van je af. Wat hierbij kan helpen is het opschrijven van je gedachten. Meer over hierover leggen we je graag uit in deze blog over schrijftherapie.
In de bovenstaande casus wil je een goede indruk maken en zit er een vorm van faalangst in deze gedachten. Hoe je daar mee omgaat vertellen we je graag in deze blog over faalangst.
Wat kun je verwachten bij de eerste keer samen slapen
Het niet hebben van een veilig gevoel of urenlang piekeren zijn 2 oorzaken waarom je niet goed in slaapt kan vallen, wanneer je voor het eerst met iemand samen slaapt. Een andere reden die in relatie staat met piekeren, is dat je niet weet wat je kan verwachten.
Wellicht snurkt je partner (tip gebruik dan een anti-snurkbeugel of mondtape) waardoor jij lastig kan slapen of gaat die ‘s avonds vaak zijn bed uit om te plassen. Wanneer je voor het eerst met iemand slaapt is je lichaam waakzaam, alsof je in een soort overlevingsmodus staat. Doordat jij jezelf nog niet op je gemakt voelt, slaat dit over op je lichaam.
Waarom kan ik niet naast iemand slapen
Andere oorzaken die je wakker kunnen houden zijn: wakker worden van iemands gedraai, iemand die languit ligt of koude voeten aan je opwarmt. Kijk je er dus al tegen op om samen te gaan slapen? Geen paniek. Je kan je hier het beste tegen wapenen door jezelf even tot de orde te roepen en te ontspannen. Haal maar een paar keer diep adem of probeer een korte meditatie. Werkt dat niet?
Probeer dan eens één een etherische olië. Je voegt eenvoudig wat drupjes toe aan een luchtbevochtiger en maakt zo in een mum van tijd jouw slaapkamer tot een oase van rust maken. Wanneer je lichaam tot rust komt, dan volgt je geest vanzelf. Het begint dan vanzelf te wennen. Uit ervaring kunnen wij je vertellen dat hoe vaker je met iemand slaapt hoe meer je aan de patronen gewend raakt.
Waarom samen slapen na verloop van tijd wel fijn is
Het is natuurlijke een interessante vraag waarom je na een tijdje juist wel samen slapen en ze juist beter gaan slapen met iemand anders naast zich. Ook hier is het antwoord heel simpel op.
Wanneer je naast je partner ligt geeft jou dit een veilig gevoel. Hierdoor verlaag je het stresshormoon cortisol bij jezelf, waardoor je minder stress ervaart. Je partner kan je bijvoorbeeld in slaap kriebelen, wat een fijn gevoel geeft.
Je wordt altijd vrolijk wakker
Naast dit veilige gevoel maak je ook een ander stofje aan. Dit is het stofje oxytocine. Dit is een moeilijke naam voor wat ook wel het liefdeshormoon wordt genoemd. Uiteraard zorgt dit ook voor een intiem gevoel wat stress doet afnemen. Als het ware zijn wij ‘grote mensen’ dus ook net kleine kinderen. We hebben behoefte aan een veilig gevoel en liefde waardoor we beter en makkelijker in slaap vallen.
Wanneer je voor het eerst of sporadisch met iemand slaapt is dit gevoel nog lang niet zo sterk ontwikkeld als wanneer je meerdere keren met dezelfde persoon hebt geslapen. Andersom geldt dat natuurlijk ook, ben je gewend aan veel samen slapen met iemand en die gene slaapt een nacht niet aan je zij? Grote kans dat jij dan ook die nacht onrustig slaapt.