Hoe kun je je cortisol verlagen voor het slapen?
Hoe kan ik mijn cortisol verlagen? Dat is het antwoord wat we zoeken in de blog van vandaag. Ben je nieuwsgierig of wij die vraag voor jou kunnen beantwoorden? Check dan onze 8 tips en reken ook af met het stresshormoon!
Waarom noemen we cortisol 'het stresshormoon'
Bijna iedereen kent het woord cortisol van naam, of heeft wel eens van het ‘stresshormoon’ gehoord. Toch zijn er maar weinig mensen die echt goed kunnen uitleggen wat dit doet. Tenzij je deze blog over samen slapen al eens had gelezen!
Normaliter zorgt het hormoon cortisol er voor dat je lichaam kan functioneren. Je hebt het nodig voor belangrijke processen zoals je biologische ritme, metabolisme en het immuunsysteem. Over het algemeen zijn wij zijn beter in het produceren van het stresshormoon dan cortisol verlagen. Laten we in het kort uitleggen hoe dat zit.
Wat doet het stresshormoon cortisol?
Wanneer we angst of stress hebben, dan zal er in de bijnierschors meer cortisol worden geproduceerd. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en gaat je hart sneller kloppen. Dit is de reden dat we cortisol ook wel het ‘stresshormoon’ noemen. Vroeger was het hebben van meer energie ontzettend handig. Zo kon je jouw lichaam in opperste staat van paraatheid brengen, wanneer er plotseling een grote beer voor je stond.
De keuze was dan: ‘Ga ik vechten of vluchten?’ Tegenwoordig hebben we een iets andere beschaving en krijgen we vaker mentaal last van stress dan fysiek. Doordat je lichaam de cortisol niet altijd kan kwijt kan, kan er een overschot ontstaan in het lichaam. Hierdoor raakt ons lichaam uit balans.
De symptomen van te veel of te weinig cortisol
Nu je weet wat het hormoon cortisol doet, wil je natuurlijk weten of dit kwaad kan. Want wat gebeurt er precies wanneer je te veel of juist te weinig cortisol in je lichaam hebt? Wij gaan je uitleggen wat er dan gebeurd en hoe je dit herkent. Deze paragraaf sluiten we af met een filmpje over cortisol en katabolisme. Je kan deze bekijken als je nog meer achtergrond informatie wilt. De mooiste quote uit deze video willen we alvast met jullie delen.
”Stress is niet schadelijk, maar wel onze reactie erop” ~~ Hans Selye
Hoe weet je of je cortisol te hoog is?
Wanneer je te veel cortisol in je lichaam hebt, kan dit leiden tot een hogere bloeddruk, gezetheid, of een te hoge bloedsuiker. Ook kan het zijn dat je spierkracht verliest of dat je vaker last krijgt van blauwe plekken. Lichamelijk kun je dit herkennen aan de volgende symptomen. Bijvoorbeeld als je tussen je schouderbladen een vetbult ontdekt. Ook striae is één van de klassieke uiterlijke kenmerken.
Ben je een vrouw en hebt je last van een onregelmatige menstruatie of krijg je juist veel haartjes op je gezicht? Dan kan dat ook een kenmerk zijn van te veel cortisol. Kinderen moeten er ook mee oppassen, omdat het kan leiden tot achterstand.
Hoe weet je of je cortisol te laag is?
Aan de andere kant is een gebrek aan cortisol ook weer niet goed. Dit kan leiden tot verschillende niet-specifieke verschijnselen zoals (over)vermoeidheid zwakke spieren, te veel afvallen, een lagere bloedruk of buikpijn.
Wanneer je last hebt van een ziekte of stress is het benodigd dat je lichaam cortisol aanmaakt. Een tekort aan cortisol kan leiden tot een bijniercrisis. Hier kun je erg ziek van worden. Om dit weer op peil te brengen gebruikt men vaak een injectie. Gelukkig hoef je niet gelijk in paniek te raken wanneer je cortisolgehalte in je bloed te laag is. In de avond is dit heel normaal, net als dat die in de ochtend wanneer het vaak hoog is. Twijfel je of het wel echt goed zit? Raadpleeg dan een huisarts!
Cortisol verlagen: Hier zijn 8 natuurlijke tips
Dan nu door naar de centrale vraag van vandaag. Cortisol verlagen, hoe doe ik dat? Moet ik mijn cortisol verlagen met supplementen of bestaan er bepaalde cortisol-blokkers? Het is tijd om je enkele tips te geven.
Tip 1: Leer hoe je moet om gaan met stress
Hoe minder stress je hebt, hoe minder cortisol je produceert. Probeer eens 1 van deze 3 oefeningen, gebruik een verzwaringsdeken of kijk eens op onze pagina over stress. Waar wij talloze tips geven over hoe je beter kan omgaan met stress en daardoor weer lekker kunt slapen.
Tip 2: Weet wat je eet
Op je voeding letten is een tip die niet in dit rijtje mag ontbreken. Dus zorg ervoor dat je gezond eet. Heb je geen idee of je gezond eet, of denk je dat je dat doet? Start dan eens met het tracken van calorieën zodat je het 100% zeker weet. Wil je meer weten wat voor invloed goed eten op je slaap heeft? Lees dan deze blog over je weerstand verbeteren eens!
Tip 3: Drink water i.p.v. cafeïne en alcohol
Jezelf hydrateren is ook essentieel. Zorg voor 1,5 tot 2 liter water per dag. Heb je echt een hekel aan water drinken? Ga dan eens voor een kop thee of suikervrije ranja. Laat in ieder geval de alcohol en koffie staan. Dit maakt je alleen maar prikkelbaar.
Tip 4: Bewegen is gezond, maar niet te lang
Sporten en bewegen is gezond, hierdoor maak je de hormonen endorfine en dopamine aan. Wat juist je stressgehalte weer laat afnemen. Doe alleen niet te gek, want te veel doen kan je juist weer stress opleveren. Misschien is yoga iets voor je?
Tip 5: Geen cortisol verlagende middelen
Ook al beweren sommigen anders, wij zijn geen fan van cortisol verlagende middelen. De meeste sites zullen zeggen dat dit helpt, maar doen dit vaak voor eigen gewin. Lekker tot rust komen en ontspannen heb je meer aan dan die troep.
Tip 6: Breng het lichaam en de geest in balans
Een goede balans tussen lichaam en geest maakt je gelukkig. Doelen halen en prioriteiten stellen is goed, maar wees niet te streng voor jezelf en stel duidelijke grenzen. Heb jij geen idee hoe je het in balans krijgt? Start dan eens met je mond afplakken voor het slapen gaan. Zo kom je meer tot een innerlijke rust!
Tip 7: Wees lief voor jezelf en voor anderen
Wees lief voor jezelf en voor anderen. Het kan niet anders dan dat je hier blij van wordt. Dus geef je naasten eens een knuffel en trakteer jezelf eens op iets leuks! Shop bijvoorbeeld een nieuw nachtlampje om zo je huis wat op te fleuren in het donker. Het zit namelijk zo, wanneer jij je veilig en op je gemak voelt dan zal dat ook je cortisol verlagen.
Tip 8: Zorg voor voldoende uren diepe slaap
De laatste tip is het aller makkelijkst! Zorg ervoor dat je voldoende uren diep slaapt. Dit zorgt ervoor dat je cortisolwaarde afneemt. Heb je hier moeite mee? Bekijk dan eens onze blogpagina eens met talloze gratis tips om beter te slapen.