ontspannen-in-slaap-vallen-tips

Ontspannen in slaap vallen: onze 4 beste tips!

Ontspannen is belangrijk. Als je continue ‘aan’ staat en niet tot rust komt is dit slecht voor je concentratievermogen, humeur en je gezondheid. In de huidige maatschappij, waarin je veel prestatiedruk en stress kan ervaren op werk, social-media of door jezelf te vergelijken met anderen. Is het belangrijk om af en toe een momentje voor jezelf te nemen. Doe dit om te realiseren wat je al hebt, hoe goed het gaat en om gewoon lekker tot rust te komen. Vergeet niet: het is goed om geregeld even alle stress van je af te laten vallen. In deze blog geven wij je 4 tips zodat jij ook kan leren om te ontspannen bij stress.

Wat betekent ontspannen

We trappen de blog af met een vraag over misschien wel het mooiste containerbegrip wat er bestaat. Want wat betekent ontspannen? Ontspannen is volgens ons compleet tot rust komen en ervoor zorgen dat je weer energie krijgt.

Een synoniem voor ontspannen dat vaak gebruikt wordt is relaxen of loskomen. Veel mensen denken daarom dat je helemaal niets actiefs of sociaals mag doen als je aan het uitrusten bent. Echter is dit is misvatting. 

Iedereen heeft zo zijn eigen manieren om tot rust te komen. Wat voor de één lekker losjes is, is voor de ander weer actief en vica versa. Jij bepaalt jou eigen koers en kan dus heel goed bepalen wat voor jou werkt. Echter, overdrijf niet. Ben je het hier mee eens? Lees dan ook eens: ”Dit zijn de beste tips tegen sociale verplichtingen.”

Lees een boek om te ontspannen

Lezen is een escape uit een wereld vol stress,’ vertelt Jacqueline Bel, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan Nu.nl over een voorlopig onderzoek van de Universiteit van Sussex uit 2009 over de ontspannende werking van lezen. 

Eerder zijn er ook veel onderzoeken gedaan die uitwijzen dat lezen erg rustgevend kan zijn. Een belangrijke reden voor het feit dat lezen erg relaxed werkt is dat je hier zelf de regie over hebt. Je bepaalt zelf hoe snel je leest, of je saaie stukken over wilt slaan, een pauze neemt of kiest om voor je uit te staren. Deze ‘vrijheid’ wordt door veel mensen als erg ontspannen ervaren.

Door vlak voor je naar bed gaat nog te lezen heb je een betere nachtrust. Dit komt, omdat het  ‘blauwe’ licht wat uit het scherm van bijvoorbeeld je TV, Laptop of telefoon komt je wakker houdt en dus je nachtrust beïnvloed. Lees een boek voor het slapen gaan en laat alle schermen links liggen. Wij weten zeker dat dit voor jou ook een verschil kan maken en zo kun jij ook leren om te ontspannen bij stress.

ontspannen-in-slaap-vallen-lezen

Rust uit door te sporten

Het klinkt misschien vreemd om uit te rusten door te sporten. Je maakt jezelf dan juist moe in de sportschool, op het voetbalveld of tijdens een potje tennis. Dit is goed want het helpt je lichaam om tot rust te komen. Laten we dat uitleggen.

Anti-stress hormonen produceren

Als je na een drukke dag op je werk thuis komt en op de bank je favoriete serie aan zet kom je absoluut tot rust. Het duurt alleen langer dan wanneer je even gaat sporten. 

Dit heeft alles te maken met de mate en snelheid waarmee stresshormonen worden afgebroken en dus je lichaam verlaten. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Dit zijn 2 stofjes die je stresshormonen neutraliseren. En dat is wat je wilt. Even geen stress na een drukke dag op werk.

Stress voorkomen

Daarnaast heeft sporten ook nog een preventieve functie. Regelmatige lichaamsbeweging reguleert het niveau van stress in je lichaam. Als je regelmatig sport heb je een goede ‘voorraad’ anti stress hormonen. 

Deze zullen stresshormonen in stressvolle situaties sneller afbreken en jou dus stressbestendiger maken. Is intensief sporten niet helemaal jouw ding? Dan kun je ook eens yoga proberen of ontspanningsoefeningen doen op een spijkermat.

ontspannen-in-slaap-vallen-sporten

Voorkom stress, ga mediteren

Het klinkt misschien logisch en wellicht heb je het al veel vaker gehoord, maar probeer het eens: mediteren. Iedereen heeft vast wel eens in kleermakerszit gezeten en ‘hmmmm’ geneuried.

Meditatie is meer dan dat. Meditatie is een techniek waarmee onze geest tot rust kan komen. Je probeert met meditatie een bepaalde staat van bewustzijn te bereiken die anders is dan de staat waarin je normaal verkeerd. 

Dit klinkt misschien heel zweverig en dat is het misschien ook, tot dat je zelf ervaren hebt! Geloof ons, wij stonden er net zo in toen wij begonnen met mediteren. Toen dachten wij ook wat is dit nou weer. Wil je mediteren in opperste concentratie? Gebruik dan een slaapmasker met bluetooth!

Mediteren heeft enorm veel voordelen. Zoals het verbeteren van je concentratie, het helpt je angst te verminderen, je slaapt er beter door, het voorkomt depressies en het zorgt voor een goede emotionele balans. Wil je meer weten over mediteren? Lees dan ook eens deze blog over mediteren.

ontspannen-in-slaap-vallen-meditatie

Ontspannen met een grappige film

Eerder zeiden we natuurlijk dat TV kijken niet helpt bij ontspannen. Laat in de avond, pak hem beet zo’n uur voor je gaat slapen, is dit dan ook geen goed idee meer. 

Echter is de avond langer dan alleen dat uurtje. Je kan dus prima een grappige film kijken voor die tijd. Dit helpt om uit te rusten. Bij voorkeur doe je dit dan wel in het begin van de avond en na het sporten, zoals je kon lezen bij tip 2.

Lachen zorgt namelijk dat we minder stress hebben. Ook lachen geeft, net als sporten, hormonen vrij die stress verminderen. Pak dus gerust een lekker drankje, je favoriete snacks en ga een avondje bankhangen met je favoriete comedy op!  

ontspannen-in-slaap-vallen-film

Wil je een goede balans, leer dan je eigen stresssignalen herkennen

Hoe kan ik ontspannen en tot rust komen? Het is een vraag die wij vaak krijgen. Eigenlijk kun je talloze oefeningen bedenken. Gelukkig hebben wij vele tips voor jou samengevat in deze blog. Zo kun jij alles op je rustige gemakje teruglezen.
 
Voor een goede balans in je leven is het belangrijk om je stressfactoren te leren herkennen. Zo weet jij precies wanneer jij je gestresst voelt en dus ook wanneer je ontspanning nodig hebt.
 
Heb je weinig tijd om tot rust te komen? Begin dan klein. Probeer eens een microbreak. Dit zijn korte oefeningen die je plaats en tijdonafhankelijk kan doen. Wij schreven hier eerder een review over. Heb je de tijd? Lees hem dan zeker even door.
Terug naar blog