slapen-alcohol

Hoeveel invloed heeft alcohol op slaap?

Waarom slaap je slecht van alcohol? Er zijn namelijk genoeg mensen die voor het slapen gaan nog even een biertje of een wijntje drinken. ”Daardoor val ik lekker snel in slaap” wordt er dan gezegd. Maar is dat echt zo? Vandaag gaan we het hebben over alcoholgebruik in relatie tot slaap. Wat doet het drinken van een ‘slaapmutsje’ met je lichaam en val je er echt sneller en beter door in slaap? Tijd om dat eens te onderzoeken!

De invloed van alcohol op je slaap

Uit onderzoek van het Nationaal Slaapregister blijkt dat 1 op de 20 Nederlanders voor het slapen gaan een alcoholische versnapering nuttigt. Zo’n biertje of glas wijn drinken voor het slapen gaan, kan dat kwaad? Gevoelsmatig val je er sneller door in slaap en zorgt het er ook nog eens voor dat je ‘s nachts niet ligt te piekeren. Simpelweg omdat het gebruik van alcohol je gedachten doet vervagen en je spieren laat ontspannen.

Is daarmee alcohol de oplossing voor mensen die slaapproblemen hebben? Helaas is het niet allemaal zo simpel als het lijkt. Daarom geven wij jou vandaag  antwoord op de vraag: Waarom slaap je slecht van alcohol? Wij leggen het uit.

Sneller in slaap vallen door alcohol

Het klopt dat je na het drinken van een ‘slaapmutsje’ (een borrel voor het slapen gaan) sneller in slaapt valt, maar de slaap is wel minder diep en onrustig. De alcohol vertraagd het begin van de droomfase, ook wel REM-slaap genoemd. Wil je precies weten hoe dat zit? Lees dan eens deze blog. Kort uitgelegd, dit is de fase waarin je alle indrukken en emoties van de dag verwerkt. Jouw glaasje wijn of flesje bier onderdrukt dit proces en heeft zo invloed op het geestelijke herstel. Alcohol gebruik heeft ook invloed op je lichaam. 

Wanneer jij en je partner beide 8 uur hebben geslapen en jij hebt wel gedronken en hij/zij niet. Zal jij hier de volgende dag meer last van hebben. Ook al voelt het misschien niet zo, je lichaam is wel minder uitgerust. De hoeveelheid alcohol in deze maakt hierin niet uit. Tot slot komt het voor dat mensen eerder wakker worden wanneer zij alcohol hebben gedronken. In dit geval hebben we het dan niet over de nachtelijke toiletbezoeken, maar echt over eerder opstaan!

twee-mannen-slapen-alcohol


Slecht slapen na weekend alcohol drinken

Wanneer je iedere avond meerdere borrels drinkt voor het slapen gaan, dan zal het vermeende effect steeds minder worden. Dit betekent dat je ook niet meer sneller in slaap valt, naarmate gewenning optreedt. Om het gewenste effect te bereiken zul je dus steeds meer alcohol moeten drinken, wat ervoor zorgt dat je prikkelbaarder bent, meer stress ervaart en zo in een vicieuze cirkel belandt. Uiteindelijk kan dit ook leiden tot een verslaving.

Zeker als alcohol drinken een gewoonte wordt voor het slapen gaan, is het moeilijk om hier van af te komen. Wanneer je hier mee stopt, zul je merken dat je in het begin moeilijker in slaapt valt. Dit zijn de bekende ontwenningsverschijnselen. Die kunnen dagen en in sommige gevallen zelfs wekenlang aanhouden omdat je lichaam een nieuw slaapritme moet ontwikkelen.

Stoppen met alcohol drinken en slecht slapen

Vermoed jij dat je stiekem een kleine alcoholverslaving hebt, maar vind je het zoeken van professionele hulp veel te ver gaan? Dan kun je allereerst proberen om je alcoholgebruik af te bouwen. 

Dit kun je in kleine stapjes doen door bijvoorbeeld eerst minder te drinken, daarna alleen nog op de oneven dagen en tot slot het weekend. Wij gaan hier niet verkondigen dat je helemaal niet meer mag drinken voor het slapen gaan maar geven je wel mee dat het niet het wondermiddel is om beter te slapen.

alcohol-drinken-in-bed


Beter slapen zonder alcohol

Gelukkig hoef je nier perse alcohol te drinken om beter te slapen. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken, zelfs als je een moeilijke slaper bent. Ben jij iemand die ‘s avonds heel veel doet? Dan raden wij je het gebruik van mondtape aan of je kan één van de onderstaande slaaptips proberen.

Probeer dan eens de inspannende activiteiten te verplaatsen naar eerder op de dag. Het lijkt misschien slim om te sporten voor het slapen gaan, maar in de praktijk staat je lichaam nog volop ‘aan’ en val je hierdoor minder goed in slaap. Wat je wel kan doen zijn ontspanningsoefeningen zo vlak voor het slapen gaan. Dit doet je lichaam juist wel veel goeds. Wat ook goed helpt, is het nemen van een lekker bad of een warme douche. 

Het doet de spieren ontspannen en laat je lichamelijk tot rust komen. Hetzelfde geldt voor rustgevende muziek luisteren voor het slapen gaan. Dit is weer goed voor je innerlijke rust. Het helpt je om alle gedachten van de dag op een rijtje te zetten en te verwerken. Tip: gebruik hiervoor eens een oldskool radio of platenspeler die muziek in willekeurige volgorde afspeelt. Zo kun jij je telefoon wegleggen en voorkom je dat je telkens met blauw licht in contact komt.

Meer tips voor een goede nachtrust

Uiteraard zijn er nog veel meer tips om beter te slapen. Bekijk hier voor ook eens onze blog pagina met tips over hoe je beter kan slapen. Hier kun je ook zoeken op onderwerp en onze populaire reviews lezen over producten die bijdragen aan een goede nachtrust. 

Wij vinden het belangrijk dat al deze informatie gratis te benaderen is zodat iedereen een rustige nacht tegemoet kan gaan. Staat het onderwerp wat je zoekt niet in onze kennisbank? Stuur ons dan een e-mail of een berichtje via de socials. Wij gaan dan op onderzoek uit en jij helpt hiermee weer andere bezoekers die opzoek zijn naar tips en tricks. Zo maken we samen deze website nog een stukje mooier!

Terug naar blog