niet-kunnen-slapen-faalangst

Niet kunnen slapen door faalangst: 6 tips

Hoe kun je faalangst overwinnen? Het is een vraag die jij jezelf vast wel eens hebt gesteld. Wij in ieder geval wel! Waarom zijn we soms zo bang en wat kun je hier aan doen? Lees snel verder, dan gaan we samen faalangst overwinnen!

Heb ik last van faalangst?

Voordat we jouw uitleggen hoe wij faalangst overwinnen is het belangrijk om te weten wat faalangst precies is. Het is een gevoel waarbij je keer op keer te veel druk op jezelf legt en er op voorhand al vanuit gaat dat het niet gaat lukken. Bijvoorbeeld wanneer je moet spreken voor een volle zaal, een tentamen gaat maken of een rijexamen wilt afleggen. Het zijn allemaal van die momenten waar je ontzettend zenuwachtig van wordt. Alleen van het idee alleen al…

Hoe kan het toch dat die gedachten ons keer op keer zo onzeker maken? Dit komt doordat het werkt als een rode lap op een stier. Doordat je van tevoren al denkt dat je iets gaat verknallen, word je ontzettend gespannen. Deze spanning zorgt ervoor dat je op het moment suprême onzeker wordt over je capaciteiten en zo begint te twijfelen. Dit kan leiden tot keuze stress of het uitstellen van bepaalde handelingen, waardoor je minder goed presteert. Alhoewel je dit natuurlijk niet altijd kan voorkomen. Want wanneer je ons assortiment bekijkt en betovert, wordt door het aanbod dan is het ook lastig kiezen! ;)

niet-kunnen-slapen-faalangst


Waar komt faalangst vandaan

De vrees om fouten te maken kan je enorm in de weg zitten. Niet alleen op jonge leeftijd als kind, maar ook wanneer je volwassener wordt. Alleen hoe kan het dat dit bij de één meer in de weg zit dan bij anderen? Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heb jij vanuit huis meegekregen dat je goed moet presteren. Hierdoor ligt je verwachtingspatroon hoog, waardoor je een soort externe druk voelt om goed te presteren.

Een andere reden kan zijn dat je een laag zelfbeeld hebt. Dit kan voortkomen vanuit perfectionisme of een trauma. Deze mensen hebben de neiging om te denken dat ze als persoon volledig mislukt zijn, wanneer ze bijvoorbeeld een toets niet halen. Slaap je slecht door een trauma en wil je hier iets aan doen? Lees dan zeker ook eens deze blog over slaapproblemen door PTSS.

In het eerste geval willen ze alles zo extreem goed doen en in het tweede geval zijn ze bang dat ze hetzelfde meemaken als toen ze een traumatische ervaring opliepen. Meer weten? Bekijk dan eens het onderstaande filmpje!

 

De symptomen van faalangst

Wil je faalangst overwinnen dan is het goed om de symptomen te herkennen. Ook als je hier zelf geen last van hebt is het nuttig om dit te weten. Zo kun jij anderen een hart onder de riem steken wanneer je dit signaleert. Zichtbare symptomen van faalangst kun je herkennen aan: trillende bewegingen, klamme of zweterige handen en vaak begint iemand ook veel te piekeren. Het wordt duidelijk zichtbaar dat iemand stress ervaart. 

Wat minder goed zichtbaar is, is wanneer iemand zich heel erg druk maakt in zijn hoofd. Degene krijgt dan last van hoofdpijn omdat het hem mentaal zoveel energie kost. Oogt het alsof iemand er niet bij is met zijn gedachten? Vraag hem dan waar die met zijn gedachten was. Het antwoord wat je waarschijnlijk terug gaat krijgen is dat er niks aan de hand is. Als de situatie het toelaat, probeer dan door te vragen en stel de persoon op zijn gemak.

Wordt de beste versie van jezelf

Het is niet zo dat het leven dan stopt wanneer je de test niet haalt? Je zou ook kunnen stellen dat deze mensen ontzettend in het nu leven. Op het moment dat ze een examen moeten uitleggen, leggen ze alle druk op dat ene moment in het nu. Wij zijn er van overtuigd dat je anders naar je eigen gedrag moet kijken wil je faalangst overwinnen. Heb je gefaald? Geef dan niet iets of iemand de schuld, maar begin je te focussen op hetgeen wat wel goed ging. Heb je moeite met focussen? Dan is deze blog over de pomodoro techniek zeker het lezen waard.

Nu je dat gedaan hebt, weet je in ieder geval wat wel goed ging. Bekijk vervolgens datgene wat fout ging en stel jezelf de vraag: ‘Wat ging hier nou mis?’ opgevolgd door de volgende vraag: ‘Waar moet ik de volgende keer rekening mee houden’

Wat is er nodig om je angst te overwinnen

Probeer falen te zien als een leerproces waarin je continue groeit. Is het glas halfvol of half leeg? Het leven zit vol met teleurstellingen, maar dat zijn juist toets momenten om te kijken of je als persoon verder kan groeien. Uiteindelijk bepaal jij en niemand anders hoe je met die problemen omgaat. Focus je dus op wat wel goed ging, vertel jezelf wat je hebt geleerd en analyseer je eigen gedrag. Op deze manier kun jij je faalangst overwinnen en wordt je zelfverzekerder.

leren-door-te-falen


Zo kun jij je faalangst overwinnen

Er zijn talloze manieren om faalangst te overwinnen. De tips die voor ons persoonlijk het beste werken zullen we hieronder met jou delen. Zo kun jij straks je faalangst overwinnen. Wij heten je welkom bij de gratis hoe overwin ik faalangst training!

Tip 1: Herken je eigen gedrag

Analyseer bij jezelf waarom je faalangstig wordt. Waar komt dit vandaan? Wat voel je? Welke symptomen uit je? Schrijf dit voor jezelf ergens op, zodat je inzichtelijk krijgt wat de dieper liggende oorzaak is van jouw faalangst. Allereerst is deze vorm van schrijftherapie fijn omdat je het van je af kan schrijven en ten tweede geeft het je rust omdat je weet waar de stress vandaan komt. 

Tip 2: Neem initiatief

Vind je iets eng of spannend om te doen en merk je bij jezelf dat je dit constant uitstelt? Trek dan eens de stoute schoenen aan en doe de taak niet als laatste, maar als eerste. Dit klinkt tegenstrijdig, maar de rest van de dag zal je opgelucht zijn dat je het meest spannende moment van de dag al hebt gehad. Dit voorkomt veel stress en bij de volgende taken zal je denken. Als ik dit vanochtend kon, dan kan ik dit nu ook!

Tip 3: Faalangst overwinnen met humor

Deze tip is een verademing voor jezelf, maar ook voor anderen. Met humor kun je de druk van de ketel halen. Merk je dat je gespannen bent? Probeer dan te ontspannen door een grapje te maken. Humor kan veel druk van de ketel halen. Het krikt je zelfvertrouwen op en maakt de sfeer wat losser. Het is niet voor niets dat werkgevers tijdens een sollicitatiegesprek vaak eerst beginnen over koetjes en kalfjes te praten alvorens ze over de inhoud beginnen. Dit creëert een veilige sfeer. Wil je dubbel scoren? Bestel dan een zak aan mondtape slaapstrips. Deze kun je overdag op je mond plakken, waardoor mensen denken: wat doet die nou? En 's nachts kun jij er beter door slapen, zonder dat iemand het hoeft te weten!

faalangst-overwinnen-tips


Tip 4: Bekijk faalangst als een spel

Wanneer jij denkt dat iets absoluut gaat mislukken, probeer dan eens je focus te verleggen. Richt je niet op de taak zelf, maar zie de gebeurtenis als een spel. Zeker als je competitief bent ingesteld kan dit werken. Mensen die competitief zijn ingesteld willen altijd winnen. Wat je als het ware doet is de zaken omdraaien. Je denkt niet ik ga mislukken, maar focust je op hoe kan ik deze taak het beste uitvoeren zodat ik ga slagen.

Tip 5: Spreek je angsten uit

Dit is misschien wel de mooiste en beste tip die wij jullie kunnen geven. Blijf gewoon lekker jezelf en benoem het feit dat je gespannen bent. Zeg dit tegen mensen om je heen of tegen jezelf. Het hoge woord is er dan uit en dan kun je het loslaten. In de aanwezigheid van anderen werkt dit ontzettend goed. Ook al praten we onszelf dan vaak dat mensen ons dan stom, dom of een faalhaas vinden. Zie het als iets dappers dat je dit durft uit te spreken. Mensen waarderen dat juist.

Tip 6: Fake it till you make it!

Is dat transparante gedoe niks voor jou? Dan hebben wij nog een andere tip voor jou. Dit is gewoon doen alsof je gaat slagen. Doe alsof je heel goed voorbereid bent en laat de buitenwereld zien dat je absoluut gaat slagen. Fake it till you make it.

Op deze manier gaat je brein denken, het gaat best goed. Ik hoef niet te stressen om wat gaan komen. Doordat je in jezelf en een goede afloop gaat geloven word je zelfverzekerder. Hoe zelfverzekerder je wordt des te makkelijker je dingen af gaan. Kortom, zie falen niet als iets negatiefs maar als een leerproces. Leren doe je door te doen en hoe vaker je dit doet, des te makkelijker het gaat. Zo kun jij je faalangst overwinnen!

Terug naar blog