slaapproblemen-door-ptss

PTSS slaapproblemen: 5 tips om er mee om te gaan

Op ons Instagram account zoeken we vaak naar mensen die wat kunnen toevoegen aan ons platform. Dit keer kwamen we uit bij het account van Nicky. Een holistisch therapeute en ervaringsdeskundige, onder andere in het leren omgaan met haar post traumatische stress stoornis (PTSS). Aan haar de eer om dit keer een gastblog voor ons te schrijven over haar PTSS. Hiermee willen we mensen leren hoe ze al in een vroeg stadium stresssignalen bij zichzelf kunnen herkennen! 

Slaapproblemen door PTSS

Mijn hele leven al ben ik niet echt een goede slaper. Dit komt onder andere door mijn post traumatische stress stoornis (PTSS) Natuurlijk zitten er dagen bij dat het beter gaat, maar over het algemeen behoor ik tot de categorie lichte slapers. Vaak zijn mijn dromen ontzettend intens en het komt dan ook wel regelmatig voor dat ik de volgende dag in geuren en kleuren kan na vertellen wat er die nacht zich heeft afgespeeld. Trouwens, goed om te benoemen. Wil je weten hoe je goed met hevige dromen kan omgaan? Lees dan ook eens deze blog over hevige dromen.

Vroeger was dit minder prettig dan nu. Toen had ik veel last van nachtmerries en werd ik soms badend in het zweet wakker. Eveneens buiten adem en van de leer van het avontuur wat zich kort daarvoor had afgespeeld in mijn hoofd. Zelfs als ik de nachtmerrie wilde verdrukken en vergeten zette die zich voort, wanneer ik verder wilde slapen. Met als gevolg dat ik alle lampen aan deed en niet meer verder durfde te slapen.

slaapproblemen-door-ptss


Mijn verhaal: PTSS slaapproblemen ontstaan niet zomaar

Gelukkig hebben de nachtmerries tegenwoordig plaats gemaakt voor heldere dromen. Uit de dromen haal ik nu juist boodschappen, die mij verder op weg helpen in mijn spirituele ontwikkeling. Het wil dan wel eens voorkomen dat ik wakker word met een bak aan inspiratie, of dat ik eindelijk het antwoord heb gevonden waar ik al zo lang naar zocht. Juist voor dit soort momenten heb ik een schrift naast mijn bed liggen om dit te ventileren. Hierin kun je aan de hand van schrijftherapie alles op schrijven wat je maar wilt.

Ben je benieuwd hoe ik in mijn leven deze kanteling van nachtmerries naar heldere dromen heb weten te maken? Dat ga ik je zo vertellen! Eerst wil ik nog wat meer context delen, zodat je weet waar mijn nachtmerries vandaan kwamen.

PTSS zorgt voor nachtmerries

Zelf heb ik een complexe PTSS, hiermee wordt bedoeld dat er meerde trauma’s aanwezig zijn. Door de triggers uit het verleden kan mijn lichaam erg in de stress schieten. Die triggers zorgen er voor dat ik mij een bepaalde gebeurtenis weer herinner of een gevoel weer opnieuw beleef. 

Dit werkt vervolgens door op mijn slaappatroon en is voor mij het eerste signaal dat er iets met mij aan de hand is. Vervolgens voelt mijn lichaam erg veel onrust, beweeg ik veel met mijn benen en val ik moeilijk in slaap. Hartkloppingen, buiten adem wakker worden en nachtmerries zijn dan vaak het gevolg. Zelf omschrijf ik dit als ware ”nacht terrors”. 

Spanning en verhoogde waakzaamheid als trigger voor een nachtmerrie

Overdag word ik vaak getriggerd, dit uit zich dan in een stressreactie. Bijvoorbeeld wanneer een situatie onveilig aanvoelt. Wanneer ik dat ervaar, volgt er diezelfde avond vaak een nachtmerrie waarin ik een lucide droom krijg. Een lucide droom houdt in dat ik mijn eigen droom heel bewust meemaak. In mijn droom word ik mij dan dus bewust van het feit dat ik droom.

Het lijkt dan alsof ik wakker ben terwijl ik eigenlijk nog lig te slapen. Wat er zich dan afspeelt is het volgende: Beneden in mijn eigen huis hoor ik mensen praten en in de gang en slaapkamer zie ik mensen rond lopen. Dit geeft mij een onveilig gevoel en maakt mij ontzettend bang.

Hoe kom je uit een nachtmerrie

Vroeger wist ik totaal niet wat ik moest doen om uit deze nachtmerrie te komen, maar ik heb mijzelf een trucje aangeleerd. Wat ik tegenwoordig doe is proberen om in de droom een lamp aan te maken.

Doet de lamp het niet? Dan is dat voor mij een teken dat ik droom. Dit helpt mij om te ontsnappen uit deze stresssituatie. Vergelijk het met een soort anker die je uitgooit op zee om tot stilstand te komen. Het helpt mij om te voorkomen dat de stress die ik ervaar erger wordt. En helpen doet het zeker, want kort daarna word ik vaak echt wakker.

vrouw-wakker-ptss-slaapprobleem


Stresssignalen herkennen

Ik vertel je dit verhaal met een reden, want ik ben er van overtuigd dat het in het echte leven ook zo werkt. Wanneer je last hebt van stress kunnen we eeuwig nadenken over het feit dat we gestrest zijn, maar dit maakt het alleen maar erger.

Je hebt namelijk een keuze. Of je creëert handvaten zodat je beter kan omgaan met stressvolle situatie zoals die op dat moment is, of je blijft malen en piekeren. Wat er uiteindelijk weer voor zorgt dat je nog meer in de stress schiet. Ervan uitgaande dat je voor optie 1 kiest, vraagt dit van jou om je bewust te worden van je lichaam en de signalen vroegtijdig leert herkennen. Wanneer dit je lukt kun je in stressvolle situaties sneller ingrijpen en erger voorkomen.

Dit is hoe ik vroegtijdig mijn stresssignalen herken

Zo’n nacht terror is voor mij een vroegtijdig stresssignaal. Net als wanneer ik  s ’nachts op de wc zit en voel dat mijn schouders tot aan mijn oren zijn opgetrokken en ze vervolgens bewust laat zakken. Voor mij is dit een teken van spanning. Andere stresssignalen die er op wijzen dat ik te lang over mijn grenzen heen ga zijn: een hoofd dat niet meer stopt met ratelen of een vast zittende ademhaling. Mijn ademhaling zit dan zo hoog dat ik bijna niet meer kan ademen. 

Dan heb ik eerder de kleine signalen, beter bekend als de oorzaken van stress , die ik al langere tijd kreeg genegeerd. Dit zijn vaak signalen als hele lichte hoofdpijn, die zegt: ”hé doe eens even rustig aan joh”. Maarjah, meestal nemen we gewoon een paracetamol en gaan we maar weer door. Vaak zijn we ons niet eens bewust van het feit dat we aan het rennen zijn het is een manier van leven geworden. Wanneer je net als ik een trauma hebt opgelopen in je leven is rennen ook een uitvlucht en dus een manier van overleven geworden. Weet wel dat er een chronische overprikkeling op de loer ligt als we niet leren luisteren naar de vroege signalen van ons lichaam.

Slaapproblemen door PTSS oplossen

Stilstaan bij de vroege signalen van ons lichaam, hoe doen we dat? Begin eens met het volgende. Durf stil te staan en te voelen hoe het nu echt met je gaat. Waar zit je ademhaling? Hoe voelen je schouders? Hoe druk is het in je hoofd? Kun je eigenlijk nog ontspannen of zit de stress zo hoog in je lijf dat je eigenlijk niet eens even stil kan zitten? Wanneer je jezelf en de signalen van je lichaam leert kennen, betekend dit ook dat je eerder kan handelen en dat je slapeloze nachten dus kan voorkomen!

Creëer voor jezelf handvaten, waardoor je lichaam niet hoeft te schreeuwen en stresssignalen hoeft af te geven, maar het juist luistert naar jou. Doordat je jezelf beter begrijpt scheelt het weer een bezoek aan de dokter en een set slaappillen. Tip gebruik mondtape om je ademhaling te controleren, je ademt dan dieper en automatisch door je neus en dit maakt je rustiger.

Verandering begint bij jezelf

Blijf eerlijk tegen jezelf, maar durf ook kritisch te zijn. Blik bijvoorbeeld eens terug op de afgelopen tijd. Hoe is alles je afgegaan? Of iets verder terug, hoe kijk jij terug op het leven wat je nu leidt? Zit er iets in de weg, of wil je juist iets anders? Zo ja, heb je daar zelf invloed op? Beantwoord dit soort vragen voor jezelf om zo om meer rust te creëren in je lichaam en geest. Dit gaat je helpen om de stresssignalen in je leven voor te zijn. 

Het herkennen van stresssignalen heeft mij geholpen om grotendeels weer de baas te zijn over mijn eigen slaapritme. Wil jij dit ook? Lees dan eens voor het gemak deze blog over het herkennen van stresssignalen. Waar ik voorheen het buiten mij zelf zocht, bleek gewoon in mij te zitten. Alleen durfde ik mijzelf niet eerlijke te spiegelen. 

slaapproblemen-ptss-tips

Slaapproblemen door PTSS oplossen met reiki

In mijn praktijk komen er veel cliënten voorbij die kampen met slaapproblemen. Veelal behandel ik deze met reiki behandelingen, die hierin ondersteuning bieden. Dit is een Japanse geneeswijze die al eeuwenoud is. Reiki brengt meteen rust in het centrale zenuwstelsel van het lichaam, waardoor de stress reacties verminderen. Voor mij is het een onmisbare bouwsteen als het gaat over het onderbreken van mijn stressreactie vanuit mijn PTSS klachten.

Het geeft energetische ondersteuning in het herstelproces van het lichaam en is een waardevolle tool om meer in contact te komen met je eigen lijf. Hierdoor leer je je beter om je eigen grenzen te voelen en het leven in balans te houden. Tegenwoordig schiet ik niet meer zo snel in de stress als vroeger en lukt het mij beter om mijn stressniveaus laag te houden. Dit gun ik jou ook en hopelijk heb ik je met deze blog nieuwe inzichten laten opdoen!

Liefs,

Nicky

Terug naar blog