Wat te doen tegen keuzestress voor het slapen?
Delen
Vandaag gaan we het hebben over keuzestress! Want zeg nou zelf, hier hebben we allemaal wel eens mee te maken niet? Sommige beslissingen zijn vrij eenvoudig, zoals ‘eten we vanavond vegetarisch of met vlees?’. Andere vragen daarentegen zijn weer een stuk lastiger. Bijvoorbeeld: ‘Wat zal ik doen met mijn spaargeld?’. Hoe je om gaat met deze beslissing en hoe het kan dat we soms zo twijfelen dat gaan wij je uitleggen.
De kracht van keuze
Keuzestress hoe ga je ermee om? Dit is de vraag die we vandaag gaan beantwoorden. Enkele weken geleden hebben we je verteld waarom een opgeruimd huis goed voor je is. Het kan natuurlijk zo zijn dat je daaraan nog steeds niet bent begonnen, omdat je niet wist waar je moest beginnen? Wellicht start je dan vandaag na het lezen van deze blog. We starten met een filmpje.
Waarom heb ik moeite met keuzes maken
Tony en Albert geven in het bovenstaande filmpje aan dat wij mensen gemiddeld 40.000 keuzes per dag maken. Albert Sonnevelt, bekend van het boek 100 microbreaks, heeft zich verdiept in het maken van beslissingen. Hij stelt dat wanneer je twijfelt over een beslissing, je het beste binnen 5 seconden een besluit kan nemen. Wacht je langer dan 5 seconden, dan ga je twijfelen. Herkenbaar?
Weet je echt niet welke keuze je moet maken, kies dan altijd vanuit je hart.
Tonny Loorbach, ondernemer van beroep kijkt met een andere blik naar het maken van keuzes. Hij bekijkt het onderwerp kiezen meer vanuit een neuromarketing perspectief. In andere woorden: ‘Welk besluit wil ik dat de kiezer neemt?’ Logisch ook, want als ondernemer wil je graag dat de potentiële klant jouw product koopt. Hoe dan ook, het is een interessante manier om naar het maken van beslissingen te kijken.
Stress hebben door het maken van de verkeerde beslissing
Nu je dit weet, wil je natuurlijk het antwoord op de vraag: ‘Waarom hebben mensen last van keuzestress?’ Dit komt doordat wij mensen nogal competitief zijn en van nature liever niet willen verliezen.
Albert heeft onderzocht dat dit ook zijn doorwerking heeft op het maken van beslissingen. Zo kiezen we doorgaans liever ‘op safe’ dan dat we iets meer risico nemen. Ongetwijfeld hebben we hier ons allemaal wel eens schuldig aan gemaakt, ook al was het je nog niet eerder opgevallen.
Neem als voorbeeld dat je partner veel snurkt. Jij wilt er van af, maar er zijn te veel oplossingen die je kunnen helpen. Zo kun je gebruik maken van mondtape, maar ook een anti snurkbeugel gebruiken. Heb jij last van keuzestress? Niet getreurd, los van dat je bij ons altijd hoogwaardige kwalitatieve producten krijgt, hebben we ook nog wat andere tips voor je. Lees snel verder!
Wat doen als je geen keuze kunt maken
Neem het volgende voorbeeld: ‘Je staat voor de kassa bij de Starbucks en moet kiezen tussen een kleine, middelmatige of een grote beker koffie. Welke bestel je dan? De kans is groot dat je de middelste hebt gekozen. Dit omdat de grootste je te veel lijkt en de kleinste je te weinig.
Hoe anders is dit als je een beslissing had moet maken tussen twee opties. Bijvoorbeeld de kleine of een grote koffie? Grote kans dat je dan voldoende had gehad aan een kleine koffie. Bedrijven weten dit ook en sturen je zo in het maken van een keuze. Want door je 3 mogelijkheden aan te bieden, ben je eerder geneigd de middelste te kiezen. Hierdoor maken ze meer winst!
Hoe maak je zonder keuzestress de juiste beslissing
De juiste keuze maken hoe doe je dat dan? Een eenduidig antwoord is daar niet voor te geven, omdat dit per situatie verschilt. Wel hebben we een tip voor je als je het echt niet weet. Wat je kan doen is het afwegen van keuzes. Dit doe je door de mogelijkheden (denkbeeldig) naast elkaar op te schrijven en bij elke optie een aantal argumenten te bedenken. Vraag je tijdens het opschrijven van deze redenen af waarom het in het rijtje argumenten staat. Wil je dit testen? Probeer dan eens een keuze te maken uit onze favoriete dekbedden. Met de kennis van nu, waar zou je dan op letten?
Een andere optie is kiezen op intuïtie. Je maakt dan de beslissing waar jij je het beste bij voelt. Ook al vind je dit lastig, dan is het altijd nog beter dan geen keuze maken. Waarom? Op het moment dat je geen keuze maakt ervaar je onrust. Je blijft dan argumenten tegen elkaar afwegen, waardoor het moeilijker wordt om je gedachten op iets anders te concentreren. Dit gaat pas over wanneer je einde maakt aan deze cognitieve loops. In blog die wij eerder schreven ‘Shit! Ben ik iets vergeten?’ kun je het nog een keer terug lezen hoe dit ook alweer zat.
Wat te doen bij keuzestress
Wanneer je niet weet wat je moet kiezen, probeer dan het volgende eens. Is het een keuze met weinig impact? Beslis dan binnen 5 seconden. Heeft het meer impact? Slaap er dan gerust nog eens een nachtje over en plan voor jezelf een moment in wanneer je een besluit neemt.
Pieker je veel? Lees dan eens onze blog over piekeren, zo weet je wat je hier tegen kunt doen! Tot slot willen wij je meegeven dat je niet altijd de juiste beslissing kan maken. Een verkeerde keuze maken is menselijk en waarschijnlijk hadden vele anderen hetzelfde gedaan in jouw situatie.