opgeruimd-huis-minder-stress

Waarom zorgt een opgeruimd huis voor rust in je hoofd?

in Beter Slapen

Zorgt een opgeruimd huis voor minder stress? Het lijkt zo onschuldig wanneer je het vuile serviesgoed in de gootsteen laat staan, maar je moest even snel! Dat begrijpen mensen wel toch als ze op bezoek komen? Ik bedoel kom op, iemand met zo’n druk leven als jij? Na het lezen van deze blog ga jij daar anders over denken! Want wij gaan je uitleggen hoe een opgeruimd huis juist zorgt voor meer rust in je leven.

Helpt een opgeruimd huis tegen stress

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Het is een bekende toespraak die de Canadese psycholoog Jordan B Peterson vaak houdt onder zijn toegestroomde gasten van over de hele wereld. Hij stelt dat mensen die vaak gestrest zijn, veelal ook leven in chaotische huizen. Waarom zou hij dit zo stellen?

Wat hij hiermee bedoeld is dat je persoonlijkheid een reflectie is van je directe omgeving. Hij baseert zijn uitspraken weer op die van een andere filosoof (dhr. Conficus) uit China. 

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimd hoofd

In het Nederlands vertaald stelt hij: ”Wanneer je van de wereld een betere plek wilt maken, dan moet je er voor zorgen dat iedereen de schouders er onder zet en je neuzen dezelfde kant op krijgt. Dit geldt voor zowel het collectief (bijvoorbeeld landsbelang) als het individu (jezelf)”.

Ook in Nederland hebben we psychologen die zeggen dat een opgeruimd huis helpt. Hein Segers gespecialiseerd in positieve psychologie en schrijver van het boek ‘Zooikoorts’ heeft daar een theorie voor. Volgens hem is het schoon schip maken niet hetgeen wat blij maakt. Het is vaak het voldane gevoel wat met achteraf krijgt.

opgeruimd-huis-minder-stress-blog

Hoe krijg je plezier in het opruimen van je huis?

Goed, twee psychologen en een filosoof kunnen wel zeggen dat een opgeruimd huis goed voor je is. Maar dat neem niet weg dat het opruimen zelf leuk werk is. Het zijn vaak van die klusjes die ‘moeten’ omdat er bezoek langs komt. Of het zijn van die momenten dat het wel moet, omdat het zo echt niet meer kan.

Hoe je opruimen in huis leuk maakt? Nou het is niet zo moeilijk. Doe het samen met iemand. Dat is het geheime ingrediënt! Wanneer je samen met iemand opruimt, dan kom je er achter dat je veel minder bezig bent met de rotzooi zelf. Als je dan toch bezig gaat met opruimen, vervang dan ook gelijk die oude hoeslakens en vrolijk je slaapkamer op met een fris kleurtje. Goed idee? Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Ontdek hier onze favoriete hoeslakens.

Hoe krijg ik mijn huis opgeruimd en schoon 

Zeker in een tijd waarin iedereen constant op zijn telefoon zit, zal je er achter komen dat iets pragmatisch doen best leuk kan zijn. Heb je nou niemand die je kan of wilt helpen? Zet dan je favoriete muziek op en ga ervoor. Een ander belangrijk aspect tijdens het opruimen, is dat je niet te veel in één keer doet. Is schoonmaken of opruimen niet je grootste hobby?

Neem dan genoegen met alleen de keuken opruimen, de badkamer schrobben of het opruimen van alles wat niet op zijn plek staat. Doe gewoon niet alles tegelijkertijd of op één moment. Wanneer je het opruimen in korte hapklare brokken opdeelt, zal je merken dat het allemaal een stuk makkelijker gaat.

opgeruimd-huis-minder-stress-blog-2023

Je huis opruimen, waarom zou je dat doen?

Goed na het lezen van deze tips denk je wellicht. Goed geprobeerd Rustige Nacht, maar dit huis blijft mooi een bende ondanks de tips die jullie geven. In dat geval gaan we toch nog een laatste poging doen om je te overtuigen. Stel nou hé dat je wel van je huis een opgeruimd paradijs maakt. Hoe makkelijk is dan alles terug te vinden?

Het zorgt voor minder rommel in huis

Hoe zullen gasten naar je kijken op het moment dat ze op visite komen. En misschien wel het aller belangrijkste, wat doet het met jezelf? Het sorteren van al je spullen op een vaste plek geeft je vastigheid. 

Je weet waar alles ligt en als je iets kwijt bent, dan weet je waar je kan het vinden. Deze structuur geeft rust. Wanneer jij jezelf niet meer hoeft druk te maken om een huis dat niet is opgeruimd en jij weet waar je alles kan vinden dan is 1 + 1 toch echt 2!

samen-opruimen-opgeruimd-huis

Het zorgt voor meer structuur in je leven

Structuur, dat is nou net hetgeen wat zorgt voor ontspanning. Wanneer je zoveel dingen tegelijkertijd moet doen en je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan is het aanbrengen van structuur je beste vriend. 

Begin klein, waardeer de voortgang die je boekt (ook al is het klein) en wees trots op wat je bereikt. Wanneer jij je hier aan houdt, weten wij zeker dat je leven een stukje mooier wordt. Desnoods doe je het met een vast schema en zet je die in je telefoon. Noem het schema opgeruimd huis, zodat je het makkelijk kan terug vinden. In de blog: “Shit! Ben ik iets vergeten”  geven we je hier ook goede en bruikbare tips voor.