niet-kunnen-uitslapen-weekend

Niet kunnen uitslapen: waarom lukt het niet meer?

Vroeger was het zo simpel. Je ging een avondje stappen en sliep de volgende dag rustig uit tot een uurtje of 11. Of je had vakantie waardoor je tegen jezelf zei: ‘vandaag mag ik wat langer blijven liggen.’ Tegenwoordig lukt het uitslapen je niet meer en ben je elke ochtend vroeg wakker. Zelfs in het weekend of tijdens de vakantie. Hoe kan dat en waarom lukte het uitslapen voorheen wel? We gaan het je vandaag uitleggen!

Zoek jij iets wat je beter laat slapen? Klik dan hier!


Hoe kan het dat ik niet meer kan uitslapen in het weekend?

Wanneer je 5 dagen per week om 07:00 uur moet opstaan dan kun je daar nog mee leven. Alleen wanneer je vervolgens ook op zaterdag rond 07:00 uur wakker wordt, dan is dat een stuk vervelender. 

Je hebt immers weekend en was toch echt van plan om nog even te blijven liggen. Je sluit je ogen om weer te gaan slapen, maar binnen een half uur lig je nog niet te snurken (last van? Gebruik dan een anti-snurkbeugel of mondtape). Dan toch maar uit bed, want opnieuw gaan slapen, dat wordt hem niet meer. Vandaag gaan we je vertellen of lekker uitslapen wel of geen goed idee is.

Dit is de reden waarom je niet kan uitslapen

Hoe kan dit? Eigenlijk is het eenvoudig te verklaren. Doordat je elke dag rond hetzelfde tijdstip ontwaakt, went je lichaam aan dit slaappatroon. Elke dag sta je immers zo vroeg op, waarom dan vandaag niet? Helaas is het lichaam niet in staat te bedenken dat je een dag vrij hebt en dus niet zo vroeg hoeft op te staan. Sterker nog hoe vaker je op dit tijdstip uit bed gaat, des te vaker je rond deze tijd zal wakker wordt.

Wat je dus vooral niet moet doen is toegeven aan het gevoel dat je wakker bent. Hiermee bedoelen wij het volgende: ‘Ga niet gelijk je gedachten aan het werk zetten’. Bijvoorbeeld door te denken: ‘Ik ben vast zo vroeg wakker geworden omdat het volle maan is’ of ‘vandaag moet ik echt eens gaan nadenken over mijn vakantie’. Zet je hersenen nog niet aan het werk! Dit maakt je alleen maar alerter en zo weet je zeker dat je niet meer kan slapen.

niet-kunnen-uitslapen-vroeg-wakker


Waarom ben ik zo vroeg wakker?

Toch kun je je baas niet de schuld geven dat jij elke dag zo vroeg wakkert wordt. Er zijn namelijk meerdere redenen te bedenken waarom jij zo vroeg wakker bent. Bijvoorbeeld als je een lichte slaper bent, gespannen bent voor de dag die gaat komen of als je partner luidruchtig het bed verlaat en jij je te veel focust op de omgevingsgeluiden. Eenmaal wakker begint je brein te functioneren, waardoor opnieuw in slaap vallen ineens een ver-van-je-bedshow wordt.

Slaapritmes zijn te veranderen

Gelukkig kun je een slaappatroon altijd veranderen. Het is dus niet zo dat wanneer je eenmaal een patroon hebt ontwikkeld dat deze voor altijd vast staat. Denk maar eens terug aan vroeger toen je nog een kind of puber was. Ongetwijfeld dat daar dagen tussen hebben gezeten dat je een stuk langer door sliep. Het veranderen van een slaappatroon gaat sneller dan je denkt. Zet je wekker maar eens elke dag een kwartiertje later. Wedden dat je ritme na enkele dagen veranderd? Heb je geen idee hoe je slaapritme eruit ziet? Dan kun je hier een gratis slaapscan doen om dit in kaart te brengen! 

Waarom kan ik niet doorslapen

Natuurlijk bedoel jij met ‘ik wil langer uitslapen’ niet een kwartiertje, maar wil je nog veel langer doorslapen. Daarom vertellen wij je ons geheim! Het geheim van doorslapen is dat je niet moet toegeven aan het ‘ben ik wakker?’ gevoel. 

Focus je daarentegen op de droom waar je een paar minuten geleden nog in zat. Zeg tegen jezelf: ‘Waar was ik ook alweer? Ohja, ik deed dit en dat en daarna ging het zus en zo’. Door de herinnering op te halen en jezelf opnieuw te verplaatsen in die situatie, zal het makkelijker worden de droom voort te zetten.

niet-kunnen-uitslapen-weekend


Zo voorkom je dat je vroeg wakker word

Gaat het focussen op de droom je moeilijk af? Dan zijn er nog een paar trucjes die je kan proberen. Zo kun jij vannacht ook een rustige nacht tegemoet gaan. Wat we al wel vast kunnen verklappen, is dat je nooit op de klok moet kijken. Want als je niet weet hoe laat het is, dan ga je ook niet rekenen hoe veel uur je nog kan slapen! Dus ook niet kijken als je ‘s nachts naar het toilet moet!

Ook hier is het de kunst om niet te veel na te denken bij wat je doet en zo snel mogelijk weer terug te keren naar je warme bed. Moet je toch naar de wc? Laat de lampen dan uit. Dus ook niet dat felle licht van je telefoon gebruiken als een zaklamp. Voordat je het weet valt je oog op een belangrijk appje en is je focus verdwenen.

Bij voorkeur neem je je telefoon helemaal niet mee naar de slaapkamer, maar mocht je dat toch doen. Berg hem dan om in een dressoir of ladekast. Heb je die niet? Ontdek hier onze favoriete dressoirs of bekijk deze pagina voor ladekasten

Hoe doorbreek je het patroon van vroeg wakker worden

Wij raden je aan om elke dag een wekker te zetten. Dat klinkt tegenstrijdig, want waarom zou je dat doen? Je wilt toch juist uitslapen? De reden waarom je juist wel een wekker moet zetten, is omdat het je rust geeft. 

Op deze manier kun je het volgende tegen jezelf zeggen: ‘De wekker is nog niet gegaan, dus ik kan nog even doorslapen’. Mochten deze tips je niet verder helpen? Kijk dan eens op onze blogpagina over slapen voor nog meer tips. Hopelijk kun je voor jezelf nu bepalen of uitslapen wel of geen goed idee is!

Zoek jij iets wat je beter laat slapen? Klik dan hier!

Terug naar blog