stressvrij-vakantie-voorbereiden

Slapeloosheid voor vakantie: zo voorkom je het!

Voorbereiden op slapeloze nachten voor de vakantie: Hoe pak je dat aan? Na twee jaar beperkingen door COVID-19 kunnen we eindelijk weer genieten van een welverdiende vakantie. Maar hoe bereid je je voor op de vakantie zonder stress te ervaren? Geen zorgen, wij hebben een paar handige tips voor je, zodat je ontspannen aan je vakantie kunt beginnen.

Slapeloosheid voor vakantie

Slapeloosheid voor vakantie komt veel vaker voor dan je denkt. Voor sommige mensen is een vakantie voorbereiden heel simpel. Je boekt een vakantie, stapt in de auto (of het vliegtuig) en alles is in orde. Voor anderen is het echter niet zo simpel als het hier boven wordt geschetst. Voor hen brengen de voorbereidingen van een vakantie veel stress met zich mee. Hoe komt dat precies dat zoveel mensen slecht slapen de dag voordat ze op vakantie gaan?

Voornamelijk komt dit door perfectionisme en het begint al bij het inpakken van de tas. Men weet niet wat voor kleren ze mee moeten nemen, zijn bang dingen te vergeten of de verkeerde keuzes te maken. Zoals je in meerdere blogs van ons al hebt gelezen kan perfectionisme zorgen voor stress. Dat is wat je dit keer niet wilt want je wilt stressvrij op reis. Leg je dus van tevoren niet te veel druk op en zorg ervoor dat je je vakantie niet tot in de puntjes regelt.

Een vakantie wordt echt niet minder leuk als je per ongeluk 2 paar schoenen in plaats van 3 meeneemt.

Slecht slapen de dag voordat je op reis gaat

Naast het inpakken van de tassen zijn er nog tal van andere zaken die geregeld moeten worden. Je wilt natuurlijk niet dat alles klaarstaat en dan ontdekt dat de autostoel voor de kinderen niet past! Zorg er dus voor dat zowel jijzelf, je auto als de kinderen helemaal klaar zijn voor vertrek. Controleer of alle telefoons zijn opgeladen, paspoorten klaarliggen en andere belangrijke documenten gereed zijn. Het plannen van een vakantie is vaak ingewikkelder dan gedacht en vereist meer voorbereidingstijd dan je zou verwachten.

Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, is het handig om goed georganiseerd te zijn en een checklist te maken van alle benodigdheden. Denk hierbij ook aan accessoires van je man en de kinderen. Zo wil je natuurlijk niet dat je man iets kleins vergeet als zijn snurkbeugel of dat je vergeet om de babyfoon met camera mee te neemt. Je wilt natuurlijk wel een oogje in het zeil houden terwijl de baby slaapt, hetzelfde geldt voor een white noise machine voor de kleine kinderen om een vertrouwde omgeving te creëren en een slaaptrainer om hen te helpen bij het vasthouden van een gezond slaapritme. Juist vooral op vakantie biedt dat een uitkomst! Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je vakantie soepel verloopt en vermijd je last-minute stress. Meer tips nodig? Bekijk dan ook eens het onderstaande filmpje.

Slapeloosheid voor vakantie voorkomen 

Om je vakantie goed te beginnen zijn er een aantal zaken die je kunnen helpen. Wij hebben voor jou een checklist samengesteld, zodat jij rustig en ontspannen aan je voorbereiden kunt beginnen. Zorg dat je alle punten van de checklist af vinkt. Heb je dat gedaan? Loop dan het lijstje nu nog een keer na om er zeker van te zijn dat jij ontspannen op vakantie gaat.

Gebruik een vakantiechecklist

Het klinkt misschien erg logisch, maar een goed begin is het halve werk. Iedereen heeft het druk op werk, school, met het huishouden etc. Hierdoor kan het soms lastig zijn om tijd te vinden om je vakantie voor te bereiden. 

Stel dit alleen niet uit tot het laatste moment. Begin lekker een week van tevoren en pak steeds iets meer spulletjes bij elkaar. Dit zal je gegarandeerd een geruster gevoel geven. Lees anders ook eens: Hoe een opgeruimd huis, zorgt voor een opgeruimd hoofd.

Maak een must-have lijst voor je vakantie

Maak een lijst met spullen die je echt mee moet hebben. Schrijf hier de belangrijkste dingen op. Voorbeelden hiervan zijn: tickets uitprinten, vaccinatiebewijzen en hotelbevestigingen. Zodra je dit lijstje hebt afgewerkt, weet je zeker dat je geen belangrijke dingen bent vergeten. Dus maak vooral gebruik van onze tips om stressvrij op vakantie te gaan.

stressvrij-vakantie-voorbereiden


Zoek van tevoren belangrijke informatie op over je bestemming

Voor je vertrekt, is het belangrijk om zaken over je bestemming uit te zoeken. Niet alleen over de leuke dingen die je daar kan doen, maar ook of er bepaalde zaken zijn waar je rekening mee moet houden.  Zo kan de klok een uur voor- of achteruit moeten, kun je soms niet uit de kraan drinken of is het ontzettend onbeleefd om geen fooi te geven.

Andere punten voor de vakantiechecklist

 1. Zorg voor een oppas voor je dieren en planten.
 2. Heb je abonnementen zoals de krant? Zet deze dan tijdelijk stop.
 3. Regel iemand die de post voor je opruimt.
 4. Indien nodig, zorg dat er vervoer geregeld is op je bestemming.
 5. Zorg dat jullie genoeg te doen hebben tijdens je reis.
 6. Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg.

De Libelle heeft ooit eens een mooie checklist ontworpen waar nog veel meer tips op staan. Zo weet jij precies welke documenten je mee moet nemen, wat voor toiletgerief en nog veel meer. Wil je de lijsten graag bij de hand hebben? Download ze hieronder, print ze uit en inpakken maar!

 1. Hier vind je de checklist voor een autovakantie;
 2. Hier vind je de checklist voor een vliegvakantie.
Ga je met het vliegtuig op vakantie? Wellicht is deze blog dan ook leuk om door te lezen: 10 tips om beter te slapen in het vliegtuig.

stressvrij-vakantie-voorbereiden-blog-2023


Tips om stressvrij je vakantie door te komen

Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft. Zodra je op je bestemming bent aangekomen is het natuurlijk zaak dat je er ook echt van kunt genieten. Om helemaal te ontspannen op vakantie hebben we als bonus ook nog wat tips voor een stressvrije vakantie. 

1. Ga niet werken tijdens je vakantie

Het is erg verleidelijk om tijdens je vakantie toch snel even een mail van die ene collega of klant te beantwoorden. Doe dit niet. Vakantie is er om tot rust te komen en te genieten. Probeer werk dan ook helemaal los te laten. En al die mail die dan die er binnenkomt? Lees hier hoe je daar het beste mee kan omgaan.

2. Laat je lichaam tot rust komen

Verwacht niet dat je eenmaal op je bestemming aangekomen direct helemaal ontspannen vakantie kunt vieren. Je lichaam en geest hebben even de tijd nodig om aan dit ritme te wennen. Zeker al je lang hebt gereisd om op je bestemming aan te komen. Don’t worry. Binnen de kortste keren ben je heel relaxed. Wees dus niet te ‘streng’ voor jezelf en gun het de tijd. Heb je moeite om tot rust te komen tijdens de vakantie? Zorg er dan voor dat je goed door je neus ademt. Eventueel kan mondtape je hierbij helpen!

3. Helemaal niets doen

Zelf heb ik er een handje van om een vakantie helemaal vol te plannen. Echter is het ook belangrijk om je lichaam rust te geven. Als je wel van plannen houdt, probeer dan ook een dag te plannen dat je helemaal niets doet of in ieder geval niets gepland hebt. Wellicht komt er een leuk spontaan iets op je pad. Het zou dan zonde zijn als je alles vol hebt gepland. Daarnaast is het mentaal ook goed voor je om gewoon even niets te doen.

4. Verwacht niet te veel van je vakantie

Wanneer je hele hoge verwachtingen hebt, kan dit vaak alleen maar leiden tot teleurstellingen. Op zijn beurt kan dit weer doorslaan in stress. Ga lekker met een open blik de vakantie in en geniet van het moment dat je er even tussen uit bent. Natuurlijk kun je wel wat activiteiten plannen, want ergens naar uitkijken is heerlijk, maar laat je verwachtingen lekker thuis!

5. Luister naar jezelf

Wij hebben hier tips opgesomd die voor een groot aantal Nederlanders zal werken. Maar onze aller belangrijkste is natuurlijk, luister naar jezelf. Want jij kent jezelf het beste. Luister dan ook vooral naar jezelf en kijk wat jij fijn vindt. Zo kun jij ook stressvrij op reis tijdens coronatijd.

Bonus tips voor een leuke en stressvrije vakantie

 • Lees een boek.
 • Maak (lange) wandelingen.
 • Probeer eens 10 minuten helemaal niets te doen.
 • Leg je telefoon eens een half uur aan de kant.
Terug naar blog