slecht-slapen-volle-maan

Slecht slapen door volle maan? Niet met deze tips!

Volle maan slecht slapen is echt een uitdaging die elke maand terugkomt. Telkens wanneer de maan hoog aan de hemel staat te schijnen, ervaren sommigen het als prachtig, terwijl het voor anderen een ware nachtmerrie is. Met de volgende volle maan bijna in zicht, gaan we vandaag eens bekijken of er een verband bestaat tussen de volle maan en slecht slapen!

Volle maan en slecht slapen

Volle maan slecht slapen is echt een uitdaging die elke maand terugkomt. Al jarenlang vraagt men zich af of de maan ons slaappatroon beïnvloedt. Wetenschappers proberen al heel lang een verband te leggen tussen de volle maan en slecht slapen, alleen lopen de meningen hierover uit één. Astrologen zijn ervan overtuigd dat er wel degelijk een causaal verband tussen deze twee bestaat. Volgens hen zorgt de volle maan voor een overvloed aan energie. Hierdoor raakt de geest uit balans, wat op zijn beurt weer leidt tot stemmingswisselingen.

De emotiewisselingen zijn volgens de aanhangers van astrologie het heftigst tijdens de eerste en de laatste dagen van de volle maan. Dit komt doordat de maan in die periode zijn hoogtepunt bereikt en begint aan haar nieuwe cyclus. Zij stellen dat de bio ritmische cyclus van de emoties even lang is als de cyclus van de maan.

Sommigen durven nog een stap verder te gaan en zijn ervan overtuigd dat de volle maan mensen gek maakt. Waarschijnlijk is hier ook het Engelse woord ”lunatic” van afgeleid. Luna is namelijk Latijns voor maan.

volle-maan-slecht-slapen


Wetenschappelijk onderzoek over de volle maan en slecht slapen

In 2013 heeft men in Zwitserland op de universiteit van Basel bij toeval ontdekt dat mensen bij volle maan minder melatonine aanmaken. Melatonine wordt ook wel het slaaphormoon genoemd. 

Dit stofje is van invloed op je slaapritme en maakt je slaperig. Men ontdekte dat de proefpersonen korter en lichter sliepen dan in een periode zonder volle maan. Gemiddeld duurde het vijf minuten langer voordat ze in slaap vielen. Het jaar daarop heeft men in Zweden hier ook onderzoek naar gedaan. Bij een groep van 47 mensen werd getest of de volle maan invloed had op het slaapgedrag. De groep moest de nacht doorbrengen in een kamer zonder ramen.

Hiermee voorkwamen ze dat het licht invloed had op hun logees. Na het analyseren van de resultaten, ontdekten de wetenschappers dat de testpersonen gemiddeld 20 minuten korter sliepen. Opvallend want het laatste deel van de slaapcyclus duurt normaal gesproken toch echt 30 minuten langer.

volle-maan-slecht-slapen-blog


Volle maan en slecht slapen een fabeltje?

Bij volle maan en slecht slapen zijn er ook tegengeluiden te horen in de wetenschap. Zo heeft Martin Dresler van het Radboudumc in samenhang met zijn collega’s van het Max Planck Institute onderzocht of de maan invloed heeft op de slaap.

Na het vergelijken van ruim duizend personen schrijven zij dat er geen enkel verband is tussen de stand van de maan en ons slaapgedrag. Volgens hen is er tijdens andere onderzoeken gesjoemeld met de data. Zo zouden deze zonder een objectief meetapparaat (zoals een hersenscan) zijn uitgevoerd.

Dresler bestudeerde verschillende studies, onderzoeken en ongestructureerde data. In totaal bestond dit uit bijna 20.000 nachten slaap! Veel van deze data is nooit gepubliceerd omdat er geen duidelijke resultaten naar voren kwamen. De effecten van de maan die wel bekend zijn kunnen heel goed een resultaat zijn van publicatiebias. Dit is het bewust of onbewust publiceren van bepaalde onderzoeksresultaten.

Wanneer mensen dit doen, dan vertellen ze maar een deel van het verhaal. Zoals je leest zijn wetenschappers dus nog niet eensgezind over het verband tussen slecht slapen en volle maan.

Wat betekent het als je slecht slaapt tijdens volle maan volgens de spiritualiteit?

Volle maan en slecht slapen: Mensen die spiritueel zijn ingesteld weten het zeker, de maan heeft zeker wel invloed op je gemoedstoestand! Zij stellen dat de aantrekkingskracht van de maan net zo groot is als die van de aarde.

Waar de aarde met zijn zwaartekracht vooral dingen vasthoudt. Trekt de maan dit juist los. Dit zie je terug in bijvoorbeeld de zee wanneer het eb of vloed is. Wanneer de maan hoog aan de hemel staat wordt het vloed en stroomt het water van de zee richting de kust.

Het water is niet het enige wat de maan los maakt, want volgens spirituele aanhangers werkt dit ook door op de emoties van de mens. Zo zijn mensen die hierin geloven vaak emotioneler en gevoeliger wanneer de maan zijn top bereikt. Dit verklaart ook dat mensen onrustiger worden en meer gaan huilen dan voorheen omdat de maan dit gevoel losmaakt.

Wat betekent de volle maan spiritueel

Volle maan en slecht slapen spiritueel: Volgens vrouwen is er ook een verband tussen de cyclus van de maan en de biologische kringloop van de mens. Spiritueel coaches beweren dat de nieuwe maan ervoor zorgt dat je op je meest vruchtbaar bent.

Wanneer de maan vervolgens weer vol wordt, dan is het tijd om het lichaam te reinigen. Dit zorgt ervoor dat veel vrouwen ongesteld worden wanneer de volle maan zijn intrede doet. Eveneens verklaart het waarom de emotionele wisselvalligheid die bij de menstruatie hoort verdacht veel gemeen heeft met het gedrag van sommige mensen en dieren bij volle maan.

Hoe komt het dan dat niet alle vrouwen ongesteld worden tijdens volle maan? Dit zou komen omdat veel vrouwen een vorm van anticonceptie gebruiken. Hiermee houden ze als het ware een onnatuurlijke cyclus in stand. Waardoor de reeks kunstmatig verstoord wordt.

slaap-je-slecht-bij-volle-maan


Slecht slapen door volle maan

Slecht slapen volle maan: Dan rest ons de vraag, wie heeft er nu gelijk? Slaap je daadwerkelijk slechter bij volle maan of is het allemaal een fabeltje? Aangezien wij geen wetenschappers zijn durven wij geen uitspraak te doen over wie er gelijk heeft.

Er zal dus eerst meer onderzoek gedaan moeten worden om het verband tussen volle maan en slecht slapen aan te tonen. Wat wij wel kunnen doen, is jou tips geven om beter te slapen tijdens de volle maan. Hieronder zetten we 6 tips voor jou op een rijtje.

6 slaaptips om beter te slapen met volle maan

Maak gebruik van de energie van de volle maan om beter te slapen. Gebruik de energie om lekker veel te bewegen en iets sportiefs te doen. Daag jezelf iets meer uit in de sportschool of maak een net iets groter wandelrondje dan je gewend bent. Doordat je veel beweegt, verbruikt je lichaam meer energie en ben je 's avonds meer uitgeput. Hierdoor val je sneller in slaap en kun je heerlijk wegdutten in je ergonomische hoofdkussen.

Ga mediteren! We zeggen het vaker hier op de site, maar mediteren helpt je echt om tot je innerlijke zelf te komen. Je zal je daardoor afsluiten van de onrust en tot je innerlijke zelf komen. Wil je hier meer over weten? Lees dan zeker eens deze blog over mediteren door. Weet je hoe je moet mediteren, maar lukt het je niet goed om te jezelf te concentreren? Maak dan eens gebruik van mondtape of zet het geluid van een white noise machine op de achtergrond aan.

Slaap jij slecht door de volle maan en wil je er het liefst helemaal niks van zien? Zorg dan dat jij je slaapkamer verduistert. Sluiten de gordijnen niet helemaal goed? Pak een wasknijper en zorg zo dat er geen licht meer door komt. Geeft een raampje licht? Koop afplaktape bij een bouwmarkt, zodat jij van je slaapkamer een mooie donkere kamer maakt. Wordt het toch net wat te donker? Dan kun je altijd nog een nachtlampje overwegen

De meest opmerkelijke tip die wij voorbij zagen komen en hier ook even willen noemen is. Houdt je sokken aan! De bekende TikTok’er doctor Jess slingerde deze tip de wereld in. Waarom zou je dit doen? Omdat je bloedvaten verwijden als je warme voeten hebt, waardoor jouw lichaam afkoelt.

Eet voldoende fruit! Sommige stukken fruit bevorderen de hoeveelheid melatonine in het lichaam. Zoals kersen. Nu zijn deze niet altijd op voorraad, dus kun je er ook voor kiezen om kersensap te drinken. Wil je meer weten over hoe een goede weerstand je slaap kan verbeteren? Lees dan zeker eens deze blog door!

Dan tot slot onze laatste tip. Neem voor het slapen gaan even een momentje voor jezelf en wees dankbaar voor de dag die is geweest. Morgen is er gewoon weer een nieuwe dag. Deze laatste tip helpt je ook om stress te verminderen. Benieuwd naar de andere 2 tips die je direct kan toepassen? Die lees je in deze blog: Stress verminderen en beter slapen: 3 tips die echt helpen.

Terug naar blog