kind-vroeg-wakker-tips

Kind vroeg wakker: tips voor kinderen tot 4 jaar!

Als je na een rustige nacht ineens vroeg wakker gemaakt wordt door je kind, dan kan dat behoorlijk pittig zijn voor ouders. Slaapcoach Caroline, van Sleep a lot, geeft in deze blog meer informatie waarom jouw kind vroeg wakker wordt. En als je weet waarom je kind zo vroeg wakker wordt, kun je er ook weer voor gaan zorgen dat je kindje langer slaapt in de ochtend.

Kind vroeg wakker: is het een vroege vogel?

Sommige kinderen zijn nu eenmaal vroege vogels. Met een vroege vogel bedoelen we een kindje dat elke dag vroeg wakker wordt. En met vroeg, dan bedoel ik supervroeg (dus ruim voor 6.00 uur). Veel ouders van jonge kinderen herkennen dit slaapprobleem en dagelijks krijg ik hier vragen over in mijn praktijk.

Het lastige aan dit slaapprobleem is dat ouders met een vroege vogel geen lekker begin hebben van de dag. Ze worden er moe, chagrijnig en gefrustreerd door. Wat ze ook proberen, hun kind blijft, maar vroeg wakker worden.

Kind elke dag 5 uur wakker

Natuurlijk weet je als ouder al vanaf het moment dat je baby geboren is dat je dag extra lang duurt met zo’n lief kleintje. Maar om je dag al te starten om 5.00 uur of zelfs al om 4.30 uur. Gaap! Dat is wel heel erg vroeg. Toch komt dit in veel gezinnen voor. Zeker voor ouders die al wat oudere kinderen hebben, kan ik dan zeker een slaaptrainer aanraden. Lees hier wat de beste slaaptrainers zijn van dit moment!

Daarnaast zijn er ook ouders die hun kindje een vroege vogel noemen, terwijl hun kindje om 6.00 uur wakker wordt. Hoewel 6.00 uur behoorlijk vroeg kan voelen, is dat voor een jong kind toch echt een netjes moment om de dag te starten. Vooral na een goede nacht met 11 uur slaap. Herken jij jezelf in deze problemen en ben jij ook vaak vóór 6.00 uur de dag al gestart met jouw kindje(s)? Lees dan vooral door. Ik help je graag aan meer slaap in de vroege ochtend, of zeg eigenlijk maar liever midden in de nacht. Want zo voelt dat tijdstip als je om 22.30 of 23.00 uur in bed lag!

Heb jij geen problemen met een kind die vroeg wakker wordt, maar wel met een kind dat niet doorslaapt? Lees dan ook eens deze blog!

mijn-kind-is-vroeg-wakker-peuters


Kind vroeg wakker? 6x waarom!

Er zijn een aantal redenen waarom je kind vroeg wakker kan worden. Lees even mee en bedenk meteen even welk van deze dingen spelen bij jouw kindje. Als je namelijk weet waardoor je kind vroeg wakker wordt, ben je ook al meteen een stap dichter bij de oplossing.

Kind slaapt te veel overdag en is daardoor vroeg wakker

Nu denk je misschien: “het is toch goed om overdag goed te slapen?”. Dat is natuurlijk ook zeker waar, maar je moet je wel goed realiseren dat je kindje in 24 uur maar een vast aantal uren slaap nodig heeft. Hoeveel slaap je kindje precies nodig heeft, heeft te maken met zijn leeftijd en natuurlijk ook met zijn karakter (want niet alle kindjes hebben exact evenveel slaap nodig).

Om het te verduidelijken geef ik je even een voorbeeld. Stel dat je kindje 10 maanden oud is. Dan doet hij nog 2 slaapjes overdag van in totaal maximaal 2,5 uur (een half uur in de ochtend en 2 uur in de middag) en ’s nachts slaapt je kindje dan zo’n 11-12 uur.

Totaal heeft je kindje op de leeftijd van 10 maanden nog maximaal 14,5 uur slaap nodig (maar veel kindjes hebben aan 13 uur slaap al genoeg op deze leeftijd). Als je kindje overdag op deze leeftijd nog 3 uur slaapt (2 keer 1,5 uur per dag) dan zal hij bij een bedtijd van 18.30 uur om 4.30 uur in de ochtend zijn slaap al uit hebben. 

Hij heeft dan simpelweg al genoeg slaap gehad in 24 uur en om 4.30 uur is je kind dan niet moe genoeg meer om nog verder te slapen.

Kind slaapt te weinig overdag en is daardoor vroeg wakker

Als je kindje te weinig slaapt overdag, dan kan dat ook een reden zijn om vroeg wakker te worden in de ochtend. Een kind dat weinig slaapt overdag, gaat al snel oververmoeid naar bed. Dat kan er echt voor zorgen dat de nachten rommelig gaan verlopen en dat willen we natuurlijk voorkomen.

Zonder goede nachtrust is het voor je kind erg lastig om uitgerust aan een nieuwe dag te beginnen. Kinderen die ’s nachts niet goed slapen hebben ook vaak problemen om overdag lange herstellende slaapjes te doen. Of kinderen gaan juist overdag hele lange slaapjes doen. Dat is natuurlijk heel fijn om de gemiste slaap van de nacht in te halen. Alleen, beide situaties willen we juist voorkomen.

Zorg er dus voor dat je kind goede slaapjes doet overdag en op de juiste tijdstippen. Als je wilt weten op welk tijdstip jouw kind zijn slaapjes moet doen voor een ideaal dagritme, dan is het e-book “Slaap Succes” van Sleep a lot echt een heel handig hulpmiddel.  

Kind heeft het koud of warm en is daardoor vroeg wakker

Je kind komt het tweede deel van nacht steeds vaker in een lichtere slaap. Rond 4.00 uur is de lichaamstemperatuur van je kind het laagst. Daarnaast daalt ook de kamertemperatuur van je kind (omdat bijv. de verwarming na een bepaald tijdstip uitgaat in huis). Je kunt je voorstellen dat als je kind te weinig laagjes aan heeft, hij rond 4.00 uur dus wakker kan worden van de kou.

Het is ook goed om je te realiseren dat je kind ook niet te veel laagjes aan moet hebben. Want als je kleintje ligt te zweten in zijn bedje, dan is goed slapen ook weer erg lastig. Denk aan een warme, plakkerige zomernacht, dan is slapen ook niet altijd makkelijk. Om te controleren of je kind voldoende laagjes aan heeft in bed kun je aan zijn nek voelen met twee vingers. Voelt dit koud, dan mag je kindje meer laagjes aan of een dikkere slaapzak. Voelt dit klam of ligt je kindje te zweten, dan heeft je kind het waarschijnlijk te warm en kun je beter een laagje uit doen of een dunnere slaapzak aan doen.

Kind wordt wakker door licht in zijn kamer of door lawaai

Als er licht naar binnen schijnt in de kamer van je kind, dan is dit een signaal voor je kind dat de dag is begonnen. Zorg ervoor dat de kamer van je kind goed donker is en dat er geen zonnestralen binnen schijnen langs de gordijnen. Wil je de kamer toch een beetje opfleuren, zodat je kind niet in het donker slaapt? Bekijk dan hier eens onze favoriete nachtlampjes!

Lawaai of geluid in huis of vanuit buiten kan er ook voor zorgen dat je kind net zo vroeg wakker wordt als de vogels die buiten fluiten. Yep… daarom noemen we een kind dat vroeg wakker wordt een vroege vogel. Maar vergeet ook niet dat het doorspoelen van een toilet of een vroege douche je kindje ook wakker kan maken.

Je kind slaapt een stuk lichter in die vroege ochtend. “Witte ruis” kan een goede oplossing zijn om deze geluiden te maskeren, maar ook even wachten met het toilet doorspoelen en in de avond douchen kunnen grote verschillen maken.

Wil je weten wat wij van de populairste witte ruis machines van dit moment vinden? Lees dan hier onze top 6!

kind-vroeg-wakker-blij-2023

Kind vroeg wakker door honger

Dit wordt vaak vergeten, maar sommige kindjes hebben gewoon honger ’s nachts, omdat ze nog een nachtvoeding nodig hebben of omdat ze niet genoeg (of niet de juiste) voedingsmiddelen binnenkrijgen overdag. Met honger gaan slapen, dat is heel erg moeilijk. Zorg ervoor dat je kind overdag op regelmatige tijden zijn voedingen krijgt en genoeg heeft gegeten en gedronken.

Kind vroeg wakker door gewenning 

De laatste reden waarom je kind zo vroeg wakker kan worden is, omdat je kind gewend is geraakt aan het vroege wakker te worden. Het is een gewoonte geworden omdat je vroeg met je kindje de dag bent gestart. De biologische klok van je kind is nu geprogrammeerd om (extreem) vroeg wakker te worden en om heel vroeg een melkvoeding of een ontbijt te krijgen.

Probeer vanaf nu alle keren dat je kindje wakker wordt voor 6.00 uur als middernacht te behandelen. Je kindje hoort om 4.30u écht nog te slapen en niet met zijn dag te starten.

kind-vroeg-wakker-0-4-jaar


Kinderslaapcoach podcast 

Oké… nu weet je precies waarom je kind vroeg wakker wordt en kun je aan de slag om hier wat aan te doen. Wil je meer informatie over hoe jij je kind beter kan laten slapen?

Luister dan naar de nieuwste “slaapcoach podcast” van Sleep a lot. Hier vind je alles over de redenen voor het vroeg wakker worden van je kind, maar ook over de oplossingen. Je vindt hem terug in je favoriete podcast app of op Spotify! Heb je hulp nodig om ervoor te zorgen dat jouw vroege vogel nooit meer vroeg wakker wordt, neem dan contact op met Caroline van @sleep.a.lot.nl. Je kunt een gratis kennismakingsgesprek met haar inplannen. Caroline kijkt dan samen met jou naar een passende oplossing voor jouw kindje.

Voor je het weet slaapt jouw kindje weer heerlijk uit tot 7.00 uur. En jij dus ook!

Slaap lekker! En Sleep a lot,
Caroline.

Vond je dit een leuke blog en wil je graag nog meer kinderslaap tips? Bekijk dan ook eens onze blog over peuters die slecht slapen door nachtmerries of je baby laten doorslapen hoe doe je dat?

Terug naar blog