baby-laten-doorslapen

Baby laten doorslapen: hoe doe je dat?

Je baby laten doorslapen, hoe doe je dat? Om deze vraag te beantwoorden hebben we de hulp ingeschakeld van een gecertificeerd babyslaapcoach. Myrthe Stapper, oprichter van Slaaptipsvoorbabys, geeft je in deze blog concrete tips om het doorslapen van je baby te bevorderen. Want als ouder heb je wel degelijk invloed op het slaapgedrag van je kindje.

Baby laten doorslapen: hoe doe je dat?

“Slaapt je kindje al door” is misschien wel de meest gestelde vraag aan jonge ouders. Hoewel doorslapen voor pasgeboren baby’s meestal niet mogelijk is, weten we inmiddels wel dat het niet nodig is om maanden- of zelfs jarenlang- in de nacht in de weer te zijn met je kindje. Bij de ene baby lijkt het doorslapen vanzelf te gaan en bij de andere baby lijkt het eeuwen te duren. Het wordt dus tijd om ons hierover goed te laten informeren. Daarom schrijft Myrthe, speciaal voor kersverse (en toekomstige) ouders, deze blog.

Definitie van doorslapen onder baby's

Voordat we verder uitweiden over doorslapen is het belangrijk om de definitie van doorslapen helder te krijgen. Met doorslapen bedoelen wij, in deze context, wanneer een baby van 23:00-06:00 achter elkaar, zonder dat er hulp nodig is van een ouder, doorslaapt.

baby-laten-doorslapen-gastblog


Baby doorslapen bestaat niet

Wist je dat je baby laten doorslapen lichamelijk gezien onmogelijk is? Voor baby’s én volwassenen? Je slaapt namelijk niet echt 7 of 8 uur aan één stuk. Ook wij worden een paar keer per nacht wakker, aan het einde van elke slaapcyclus. Alleen hebben we dit zelf meestal niet door. We plakken onze slaapcyclus namelijk meteen aan een volgende. Zo merk je er niets van dat je even wakker bent geweest. In de vroege ochtend ben je je er vaak bewuster van dat je wakker wordt, bijvoorbeeld als je naar de wc moet. 

Bij jonge baby’s gaat dit meestal net even anders omdat de slaapcyclus er nog anders uitziet. Daarnaast hebben veel jonge baby’s nog voeding nodig ‘s nachts en/of weten ze nog niet altijd hoe ze zelf weer in slaap kunnen vallen. Het is daarom helemaal niet gek en zelfs (bio)logisch dat een baby niet direct na de geboorte lekker (door)slaapt. Wil je meer weten over de slaapcyclus? Lees dan ook eens: ”De 4 slaapfases simpel uitgelegd.”

Baby doorslapen: dit zijn de voorwaarden

Er komt een moment dat baby’s langer achterelkaar kunnen slapen. Wanneer je dit moment kunt verwachten, hangt van verschillende factoren af. De belangrijkste voorwaarden voor doorslapen zijn meestal:

  1. Je baby is medisch gezien gezond.
  2. Je baby heeft een gezond gewicht/komt voldoende aan in gewicht
  3. Overdag krijgt je baby genoeg en met regelmaat voeding binnen.
  4. Overdag slaapt je baby niet te veel en niet te weinig.
  5. Jullie volgen een routine die matcht met de biologische klok.
  6. Je baby kan zonder hulp en dus ‘zelfstandig’ in slaap vallen.
Kun je al deze punten afvinken? Dan is het lichamelijk gezien mogelijk om de nacht door te slapen.

Baby laten doorslapen lukt niet, wat nu?

Er zijn baby’s bij wie alle voorwaarden voor doorslapen aanwezig zijn, maar die toch niet doorslapen. Er zijn baby’s die, ondanks dat ze overdag voldoende voeding binnenkrijgen, ook ‘s nachts nog voeding binnen moeten krijgen. 

Waarom dit bij de ene baby langer duurt dan bij de andere heeft met verschillende dingen te maken. Hierbij kun je denken aan de opslagruimte van de borsten van de moeder, de melkproductie, het vetgehalte van de moedermelk en de grootte van de maag van je baby.

Lukt het laten door slapen van je baby nog steeds niet? Dan kun je natuurlijk ook een white noise machine overwegen. Lees hier onze ervaring met white noise!

baby-slaapt-niet-door-huilt


Routine overdag om baby's te laten door slapen

De slaap- en eetroutine overdag is een belangrijke factor binnen het doorslapen. Op de slaap- en eetroutine van je kindje heb je als ouder invloed. Belangrijk is dat je je kindje elke dag rond hetzelfde tijdstip wakker maakt. 

Een mooi en realistisch tijdstip is tussen 06:00-08:00 uur. Wanneer je elke dag, dus ook in de weekenden, je kind wakker maakt en “de dag begint” zal je baby al snel leren dat het dag is en zo wordt je baby laten doorslapen een stuk makkelijker.

Met de dag beginnen bedoel ik, een voeding geven, lichten aan en duidelijke interactie. Door vervolgens te zorgen dat je je baby voldoende voedingen aanbiedt en voldoende slaap, niet te veel en niet te weinig, kun je al snel een routine creëren waarbij iedereen weet waar hij ongeveer aan toe is. Dit geeft niet alleen letterlijk rust, een routine die past bij de leeftijd van je kindje zorgt ook ‘s nachts voor meer (nacht)rust.

Baby zelfstandig in slaap laten vallen

Zelfstandig in slaap vallen is een belangrijke factor binnen het doorslapen. Met zelfstandig in slaap vallen bedoel ik wanner een kindje zelf van een wakkere toestand in slaap kan vallen zonder hulp van een ouder. 

Wanneer een kindje zelf in slaap kan vallen zal een kindje dit ook kunnen wanneer hij of zij wakker wordt aan het einde van een slaapcyclus. Wanneer een kindje niet zelfstandig in slaap kan vallen en afhankelijk is van een voeding of speen, zal een kindje elke keer bij het wakker worden de hulp van een ouder nodig hebben. Dit is niet erg of schadelijk, maar kan wel het doorslapen belemmeren. Voor het kindje én hun ouders.

baby-laten-doorslapen-tips


Wanneer geef je avondvoeding aan je baby

Door voor middernacht een voeding te geven en bovendien te zorgen dat je baby tijdens deze voeding écht goed wakker is voor minimaal 20 tot 30 minuten, is de kans groter dat je baby maar één keer wakker wordt voor een voeding na middernacht. Dit komt doordat de slaapdruk weer wordt opgebouwd en de slaapcycli opnieuw beginnen. Tip: gebruik een nachtlampje tijdens de avondvoeding.

Daarnaast wordt tijdens een wakkervoeding vaak meer gedronken dan bij een droomvoeding (een voeding terwijl een baby slaapt) en heeft een baby dus minder snel weer een voeding nodig. Wat ik in de praktijk veel zie, is dat ouders hun kind na middernacht vaker een voeding moeten geven als zij hun baby niet wakker maken voor middernacht. De verklaring hiervoor is dat baby’s een bepaalde hoeveelheid calorieën binnen moeten krijgen per 24 uur. 

Het beste tijdstip voor avondvoeding

Wanneer een baby voor middernacht geen voeding krijgt, wordt hij na middernacht nog wakker om die in te halen. Deze voeding moet dan als het ware ingehaald worden. Anders gezegd: ouders die hun baby geen voeding rond 22.00/23.00 uur geven, moeten in de nacht vaak een voeding extra geven.

Door deze voeding consequent te geven stimuleer je dat de nachtvoeding als eerste wordt overgeslagen. Als je de voeding van 22.30 uur niet geeft, is de kans groot dat een voeding midden in de nacht langer nodig is. Over voeding gesproken, nog een kleine tip tussendoor, zoek je nog een voedingskussen? Het zwangerschapskussen  is multifunctioneel en kun je dus ook na je zwangerschap nog prima gebruiken als voedingskussen. Meer weten waarom je een zwangerschapskussen zou moeten gebruiken? Lees dan deze blog!

Liefs,

Myrthe
Oprichter Slaaptipsvoorbabys &
Gecertificeerd kinderslaapcoach bij Slaaptipsvoorbabys.

Vond je dit een leuke blog en wil je ook graag al voorbereid zijn op wat misschien gaat komen? Lees dan hier onze blog over peuters die slecht slapen door nachtmerries of mijn kind is vroeg wakker wat kan ik doen? 

Terug naar blog