Help! Mijn kind slaapt niet door, wat kan ik doen?
Delen
AHelp! Mijn kind slaapt niet door, wat moet ik nu doen? Ik heb alles al geprobeerd! Niet getreurd, bij ons ben je aan het juiste adres. Wij gaan jou helpen, zodat jij weer een rustige nacht tegemoet kan gaan. Voor deze blog hebben we baby- en kinderslaapcoach Marilot, eigenaresse van Lotofsleep, gevraagd hoe je jouw kindje het beste kunt laten doorslapen. We beginnen bij de baby, lees je mee?
Help! Mijn baby slaapt niet door
Als je net een baby hebt gekregen, slaap je als ouder(s) vaak weinig, onrustig en licht. Een baby heeft tot 16 weken (4 maanden) nog geen dag- en nachtritme ontwikkeld. Het is logisch dat baby's soms ineens veel slapen overdag en ’s nachts juist wakker zijn. In de buik hadden ze immers ook geen dag- en nachtritme en na de geboorte wordt dat langzaam ontwikkeld.
Het is ook de meest frustrerende vraag die je als net bevallen bent krijgt: En, slaapt je baby al door of krijg je constant het gehuil door via de babyfoon? Ieder kind heeft zijn eigen slaapritme, de één slaapt binnen drie weken door en de ander pas na een jaar. Laat je niet van de wijs maken door de gedachten: Help! Mijn kind slaapt niet door, wat moet ik doen! Het antwoord is: jouw baby slaapt door als het de juiste tijd voor hem of haar is.
Slaapomgeving van je baby
Wanneer je baby op een eigen kamer slaapt of wel bij jullie op de kamer slaapt is het van belang dat je goed kijkt naar de slaapomgeving. Is de kamer donker genoeg? Is de temperatuur goed? De kamer mag niet te warm en niet te koud zijn. In de winter kleed je je baby immers anders aan dan in de zomer, dus let goed op wat je je baby aandoet qua warmte. Voel aan het nekje van je baby of hij of zij het lekker comfortabel heeft.
Let ook goed op de nachtlampjes die je hebt, warm en zacht licht is beter dan fel/blauw licht. Dit komt doordat licht de aanmaak van Melatonine beïnvloed. Daarom is het ook belangrijk dat je overdag lekker veel naar buiten gaat met je kleintje. Daglicht zorgt er voor dat de interne klok het dag- en nachtritme beter reguleert.
Het gebruik van witte ruis (white noise, een ruismachine die rustgevende achtergrond produceert en zo de baby een veilig gevoel geven) kan helpen om je kindje rustig te krijgen en beter te laten doorslapen. Lees anders ook eens: ''Is Numsy Original 3.0 de beste witte ruis baby slaaphulp?
Slaapritme baby 0-16 weken
Een baby is gebaat bij regelmaat en rust, wanneer een baby wakker is overdag, krijgt je baby een voeding, meestal een schone luier, mag je baby eventjes spelen en dan gaat je baby weer slapen.
Dit is de komende weken wel vaak het ritme van een pasgeboren baby. Hoe meer regelmaat, hoe meer een baby het ritme zal herkennen. Om je baby wel alvast te leren zelfstandig te gaan slapen is het vaak handig om je baby vermoeid maar wel wakker in bed te leggen. Hierdoor leert je baby zelfstandig in slaap te vallen.
Let ook op slaapsignalen, een baby kan veel huilen, geen contact met je willen maken of met zijn of haar hoofdje (weg) draaien. Het is soms lastig om slaapsignalen bij een kleine baby te herkennen, maar soms lukt het wel. Baby’s hebben een eigen ritme, ga daar ook zoveel mogelijk in mee. Je kunt je baby nu nog niet verwennen of slaapassociaties aanleren. Daarvoor zijn ze nog veel te klein. Pas na 16 weken kan je een beetje helpen om het slaapritme te verbeteren.
Waar moet je opletten bij het slaapritme van een baby 0-16 weken
Waar kan je op letten bij het slaapritme van een baby van 0-16 weken:
- Zorg voor een donkere kamer met verduisterende gordijnen. Hoe donkerder de slaapkamer van je baby is, hoe beter je baby zal slapen. Dit zorgt namelijk voor een betere melatonine aanmaak die de timing van de slaap regelt.
- Gebruik je een nachtlampje? Zorg er dan voor dat je heel warm en zacht licht hebt. Fel of blauw licht zal ervoor zorgen dat er minder melatonine wordt aangemaakt.
- Regelmaat is belangrijk, net als rust. Probeer je baby zo veel mogelijk in zijn of haar eigen bedje te laten slapen. Slapen onderweg of in de wandelwagen is niet zo herstellend als in het eigen bedje. Als je hiermee vroeg begint, zal je baby eraan gewend raken wat weer de slaap ’s nachts bevorderd.
- Veilige slaapomgeving, zorg voor een veilig wiegje of bedje. De slaapplaats van je baby moet zo leeg mogelijk zijn, geen grote knuffels, bumpers of losse dekens in het bedje of de wieg. Dit voorkomt dat je baby toch per ongeluk tegen iets aankomt en zo met zijn gezichtje tegen een rand, kussen of knuffel komt, wat weer de ademhaling kan blokkeren.
- Leg je baby altijd op zijn of haar rug. Zo zorg je voor een veilige slaaphouding.
Kind van 16 weken tot één jaar laten doorslapen
In deze leeftijd ontwikkelen kinderen een dag- en nachtritme. Dus zorg voor voldoende daglicht overdag, ga lekker veel naar buiten en houd de slaapkamer zo donker mogelijk, ook overdag. Een vroege bedtijd kan heel veel goeds doen, een baby of kind is gebaat bij extra herstellende slaap en hoe eerder je je kindje in bed legt, hoe beter ze zullen slapen.
Dit heeft te maken met de extra cyclus NREM-slaap die ze dan meekrijgen omdat ze eerder naar bed gaan. In het eerste deel van de nacht is er meer NREM-slaap, die slaap zorgt voor een diepe, herstellende slaapgolf. Een vroege bedtijd is tussen 17:30-18:30 uur. Deze vroege bedtijd zorgt er niet voor dat je kind ook eerder opstaat, integendeel, kinderen die eerder naar bed gaan slapen dieper en beter. Wil je meer weten over slaapfases? Lees dan ook eens: De 4 slaapfases uitgelegd.
Mijn kind slaapt niet door, moet ik stoppen met het middagdutje?
Met 4 tot 6 maanden hebben kindjes vaak 3 slaapjes per dag nodig. Je ziet vaak dat de kindjes naar 2 slaapjes gaan tussen de 9 tot 12 maanden. En maar één slaapje is vaak rond 15 tot 18 maanden. Kinderen van 3/4 jaar hebben soms nog een middagslaapje nodig, als jouw kindje aan het einde van de middag moe, overprikkeld en chagrijnig wordt kan het zijn dat hij of zij vermoeid is en misschien gebaat is bij een middagslaap.
Of misschien denk je, mijn kind slaapt niet door, moet ik misschien stoppen met het middagdutje? Het tegenovergestelde is waar. Ouders bouwen slaapjes soms te snel af, dit kan je herkennen aan onrustige nachten, veel wakker worden ’s nachts, heel vroeg wakker worden in de ochtend en aan het humeur en gedrag van je kind. Een (over)vermoeid kind kan namelijk hyperactief gedrag laten zien omdat het stofje cortisol niet voldoende wordt afgebroken ’s nachts.
Slaapproblemen bij peuters
Komt jouw peuter ’s nachts of heel vroeg in de ochtend uit bed, dan is er een grote kans dat je als ouder het gedrag wat moet bijschaven. Wees duidelijk en consequent maar wel liefdevol. Breng je kindje weer terug naar bed en zeg hem of haar dat iedereen nog lekker slaapt en dat hij of zij ook nog moet slapen. Ook nachtmerries of nachtangsten kunnen een peuter of kleuter uit zijn of haar slaap halen.
Nachtmerries en nachtangsten bij peuters
Nachtmerries kunnen heel echt lijken voor je kind, dus zorg dat je ze troost en vertel ze dat er geen monsters onder het bed zijn of iets dergelijks. Nachtmerries komen vaak voor in de tweede helft van de nacht als ze in hun REM-slaap zijn. Let op wat je kindje overdag kijkt qua televisie of Youtube, soms kijken ze filmpjes die toch te eng zijn. Bespreek dit met ze, vertel dat monsters niet bestaan.
Een belangrijke tip, wees eerlijk en oprecht, met monsterspray (bijv. parfum door de kamer sprayen en zeggen dat daardoor de monsters weggaan) bevestig je eigenlijk dat de monsters er daadwerkelijk kunnen zijn, dus gebruik dat liever niet. Nachtangsten zijn wat anders dan een nachtmerries. Nachtangsten komen vaak voor in het eerste deel van de nacht. Bij nachtangsten zitten kinderen vaak rechtop in bed en huilen of gillen dan heel hard.
Wil je meer weten over nachtmerries bij kinderen? Lees dan ook eens deze blog: ''Mijn peuter slaapt slecht bij nachtmerries, wat kan ik doen?''
Slaapproblemen bij peuters oplossen
Als je kindje last heeft van nachtangsten kan je als ouder tijdens zo'n nachtangst geen goed contact met je kindje maken. Soms kan juist een knuffel ervoor zorgen dat ze nog harder gaan gillen.
Als je merkt dat ze bijvoorbeeld niet goed kunnen uitleggen wat er aan de hand is (geen goed contact met je kind kunnen maken) dan is het waarschijnlijk een nachtangst. Kinderen weten hier de volgende dag niets meer van, het beste is dan ook om ze te laten. Wacht desnoods bij de deur of ga naast het bed zitten en probeer zo min mogelijk te communiceren. Bij de meeste kinderen gaat dit fenomeen vanzelf over.
Bedroutine en gedrag
Soms is het handig om een slaapcoach in te schakelen, een kinderslaapcoach zal namelijk naar het gehele plaatje kijken en een persoonlijk slaapplan schrijven waardoor je precies weet wat je moet doen. Ook zal een kinderslaapcoach je bijstaan qua begeleiding en waar nodig is het plan aanpassen.
Een vaste bedroutine is heel belangrijk bij kleine kinderen, zo weten ze exact waar ze aan toe zijn. Een bedroutine hoeft niet lang te duren, maximaal 30 minuten is het beste. Een peuter of kleuter kan je goed betrekken bij een bedroutine, vraag aan hem of haar wat ze bijvoorbeeld eerst willen, eerst tandjes poetsen of eerst de pyjama aan. Zo geef je een klein stukje verantwoordelijkheid en dat vinden ze vaak al heel interessant.
Je kind laten doorslapen is belangrijk
Je kind laten doorslapen is heel belangrijk. Zoals Dr. Weissbluth (auteur van Healthy Sleep Habits) pretendeert; Slaap bevordert slaap. Dus hoe beter een kind slaapt, hoe meer het zal slapen.
Indien je kindje een medische aandoening heeft wat zijn of slaap kan beïnvloeden dan is het verstandig om wel met je huisarts te overleggen. Sowieso is het uitsluiten van een medische indicatie waardoor je kindje eventueel slecht slaapt aan te raden. Dit slechte slapen kan namelijk door allerlei oorzaken beïnvloed worden. Zo kunnen bijvoorbeeld grote ontwikkelingen als rollen, kruipen, staan, lopen en praten kunnen ook voor slechtere slaapjes zorgen.
10 tips om je kind te laten doorslapen
De blog wil ik graag afsluiten met 10 slaaptips om je kind te laten door slapen. Hopelijk denk jij dan nooit meer: ''Help! Mijn kind slaapt niet door!''
- Zorg dat je kindje voldoende slaapt, liever iets eerder naar bed dan te laat.
- Gebruik een white noise appartaat.
- Verduister goed de slaapkamer.
- Spreek met je peuter of kleuter af dat hij of zij niet uit bed mag komen ‘s ochtends voordat jij er bent. Maak een grote poster waarbij ze bijvoorbeeld stickers kunnen verdienen als ze in hun bed zijn gebleven.
- Als het middagdutje te vroeg vervalt dan zorgt dit ook weer moeilijk in slaap vallen en veel te vroege ochtenden. Een peuter heeft namelijk wel voldoende slaap nodig en je wilt natuurlijk niet dat je peuter oververmoeid raakt! Een middagdutje begin van de middag, tussen 12:00-13:00 uur in bed, zorgt ervoor dat ze herstellende slaap krijgen.
- Zorg voor de juiste kamertemperatuur, niet te warm in de kamer maar ook niet te koud.
- Een vaste bedroutine geeft structuur en overzicht.
- Geen scherm (TV/Ipad) minimaal een uur voor bedtijd.
- Als je kindje echt heel vermoeid is, leg je kindje dan eerder in bed. Of laat hem overdag lekker slapen. Wat hier goed bij kan helpen is een slaaptrainer! Bekijk hier onze top 6 slaaptrainers.
- Wees duidelijk, liefdevol en wees consequent.
Vond je dit een leuke blog, maar wil je liever weten waarom je kind vroeg wakker is? Of wil je liever weten hoe je jouw baby beter laat doorslapen? Lees dan deze blogs ook eens