naakt-slapen

Naakt slapen: doen of niet?

Naakt slapen, doen of niet? Yes! Weg met de taboes, we gaan het vandaag gewoon hebben over naakt slapen. Dit is waarschijnlijk niet een onderwerp die je snel even bespreekt met je vrienden, collega’s of ouders. Dus dan zoek je het maar op in google, lekker veilig achter je beeldscherm! Ach, schaam je niet, want naakt slapen is juist ontzettend goed voor je. Lees snel verder, want vandaag wij gaan jou een stuk wijzer maken over het slapen in je blootje!

Naakt slapen is goed voor je

Het klinkt misschien gek, naakt slapen, zeker omdat wij eerder ook al zeiden dat slapen met het raam open goed voor je is. Moet je het dan gaan combineren? Hoe koud is dat dan wel niet joh? 

Goed, als je beide tips trouw opvolgt rond deze tijd van het jaar, dan heb je wellicht een punt. Wij willen ook niet dat je het extreem koud hebt ‘s nachts, want dat is nou ook niet iets waar je beter van gaat slapen. Gelukkig wordt het weer met de week steeds beter en zal de temperatuur ‘s nachts ook stijgen. Voordat je het weet is het elke nacht weer een sauna in je slaapkamer. Juist dan ben je blij dat je deze blog gelezen hebt. Want voordat jij jezelf de vraag stelt: ”is naakt slapen raar?” Denk je terug aan deze blog en ga jij ervoor. Wedden?

naakt-slapen-goed-voor-je-blog-2023


Naakt slapen waarom zou je er aan beginnen?

Wanneer je ”in je blootje” in bed ligt, gaat je lichaam zich aanpassen aan de temperatuur van de omgeving. Vervolgens verkoelt je lichaam waardoor je steeds meer melatonine aanmaakt. 

Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt. Doordat je het proces stimuleert, val je sneller in slaap. Dus slapen zonder BH of onderbroek kan prima!

Voordelen van naakt slapen

Leuk weetje, melatonine beschikt over antioxiderende eigenschappen waardoor het lichaam beschermd blijft tegen oxidatieve schade. Een wat voor ding? Wij bedoelden dat het een krachtig anti-verouderingshormoon is!

Tot zo ver 1-0 voor de naaktslapers. Een ander voordeel van naakt slapen is dat je lichaam compleet kan doorluchten. Doordat het hele lichaam ‘ademt’ voorkom je huidaandoeningen zoals eczeem, huidirritatie of infecties. 

waarom-naakt-slapen


Sneller in slaap vallen door naakt slapen

Vind je het maar niks om naakt te slapen, omdat je niet tevreden bent over je eigen lichaam? Doe het dan juist! Je zal jezelf meer gaan accepteren en dat ene vetrolletje of rimpeltje? Lekker boeie!

En naakt slapen heeft zo nog meer voordelen. Zeker wanneer je samen met je partner slaapt. Oké vooropgesteld, niet iedereen ligt lepeltje-lepeltje of valt knuffelend in slaap, maar dat hoeft ook helemaal niet. Alleen elkaar aankijken, een kus geven of het met elkaar in verbinding staan zorgt ervoor dat je meer oxytocine vrijmaakt. Dit is een stofje die zorgt voor minder stress.

naakt-slapen-vrouw-blog


Waarom je niet naakt moet slapen

Natuurlijk zijn er ook tegenargumenten te bedenken. Denk bijvoorbeeld aan de kou. Het is erg oncomfortabel om midden in de nacht wakker te worden van de kou en te liggen rillen onder de dekens. Gelukkig hoef je dat nooit te ervaren als je slaapt onder een verzwaringsdeken.

Een andere reden om niet naakt te slapen is dat het kan leiden tot stijve spieren, wat je slaap kan verstoren. Heb je hier last van en word je er wakker van? Probeer dan een tussenoplossing. Gebruik mondtape om de ademhaling door je neus te stimuleren. Op deze manier kun je zonder kleding slapen zonder het risico te lopen om onderkoeld te raken. Het lichaam wordt rustig door de diepe ademhaling en de neusademhaling zorgt ervoor dat je ontspannen wordt.

Toch kiezen de meeste Nederlanders er voor om te slapen in een shirt of een nachtjapon. Bij de mannen is het slapen in alleen ondergoed eveneens populair. Dit blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, die zij in 2015 al eens uitvoerden. Hoe slapen mannen? Wat opvalt is dat mannen (22%) over het algemeen liever naakt slapen dan vrouwen (13%). Goed, toen was er ook nog geen Rustige Nacht. Dus wellicht dat we het onderzoek binnen enkele jaren nog eens kunnen herhalen. Dus ben jij student of onderzoeker en wil je dit onderzoek herhalen? Laat het ons weten!

Terug naar blog