wat-is-het-nut-van-snoozen

Wat is het nut van snoozen?

Wat is het nut van snoozen? Snoozen in de ochtend is voor velen een verleidelijke gewoonte. De wekker gaat, maar je hebt totaal geen zin om op te staan. De snooze-knop wordt vaak je beste vriend genoemd. Toch doen er verhalen de ronde dat snoozen eigenlijk helemaal niet zo goed voor je is. Klopt dit? Laten we vandaag eens dieper ingaan op de vraag: Is snoozen slecht voor je gezondheid?

Wat is het nut van snoozen

Wat is snoozen? Vroeger, toen iedereen nog een 'ouderwetse' wekker had, was er een grote knop om het alarm uit te zetten en nog even te kunnen blijven liggen. Dit heette de snooze-knop. Tegenwoordig gebruikt bijna iedereen een smartphone, maar het idee blijft hetzelfde. Je zet het alarm uit om nog even te kunnen blijven liggen. De snooze-functie werkt verslavend. Telkens wanneer je weer in slaap valt, produceert je lichaam serotonine, een stof die een gelukkig gevoel geeft. Daarom vinden we het indrukken van de snooze-knop prettig en willen we het vaak herhalen. Al helemaal als we lekker kunnen wegzakken in ons nieuwe ergonomische hoofdkussen, nadat je partner een nacht zijn antisnurkbeugel is vergeten in te doen.

vrouw-aan-het-snoozen


5 redenen waarom je beter niet kan snoozen

Nu zou je denken dat langer slapen goed voor je is, maar het tegendeel is waar. Snoozen kan wel degelijk een negatieve impact hebben. Hieronder 5 redenen waarom je bent niet kan snoozen:

1. Snoozen kan je functioneren verslechteren

Snoozen kan ervoor zorgen dat je slaapcyclus wordt verstoord. Wanneer je je REM-slaap doorbreekt, door bijvoorbeeld je wekker nèt even een half uurtje eerder te zetten, heb je minder REM-slaap. 

Tijdens de REM-slaap verwerkt het lichaam zaken die gedurende de dag hebben plaatsgevonden. Blijf je minder lang in deze fase, dan kan het zo zijn dat je de volgende dag meer moeite hebt om je te concentreren.

2. Je krijgt een slechter humeur van snoozen

Wanneer je weer in slaap probeert te vallen, nadat je wekker gaat, en daarna na korte tijd weer wakker wordt kan je humeur verslechteren. 

Door dit te doen kun je het onbewust namelijk moeilijker vinden om te switchen naar je dagritme. ‘Fun’ fact: mensen die vaak sluimeren hebben meer last van een ochtendhumeur.

3. Snoozen is een gevaar voor je eetlust

Bij het ontwaken ervaar je vaak een hongerig gevoel omdat je lichaam op dat moment het hormoon ghreline produceert, wat je eetlust stimuleert. Echter, dit hormoon wordt niet continu aangemaakt. Wanneer je snoozet, raakt je lichaam in de war. Het weet niet of je wilt opstaan of doorslapen, waardoor de productie van ghreline afneemt. Hierdoor kun je na veelvuldig snoozen wakker worden met minder honger, wat de kans vergroot dat je het ontbijt overslaat en je eetpatroon verstoort.

4. Snoozen maakt je vermoeid

Door te snoozen word je minder fit wakker, dan wanneer je direct opstaat. Ook dit komt door wat er bij punt 1 al besproken wordt. Je kunt je REM-slaap onderbreken, om vervolgens weer in slaap te vallen. 

Echter is de REM-slaap het deel van je slaapcyclus waarin je juist echt tot rust komt. Wil je overigens meer weten over de REM-slaap. Lees dan deze blog. Hier vind je meer informatie over alle fases van je slaapcyclus. Wil je liever dieper slapen? Overweeg dan eens het gebruik van mondtape!

5. Snoozen vergroot de kans op meer stress

Als laatste is gebleken dat snoozen de kans op stress en depressie kan vergroten. Doordat je steeds in slaap valt en abrupt weer wakker gemaakt wordt ervaren je hersenen stressen en krijgen ze een ‘shock’ te verwerken. 

Dit veroorzaakt dus niet alleen (over)vermoeidheid, maar kan er dus ook aan bijdragen dat je minder vrolijk bent, je stresslevel omhoog schiet en je kans op een depressie verhogen.

Alternatieven voor snoozen

Als snoozen zo nutteloos is, wat is dan een beter alternatief? Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: zet gewoon je wekker 10 minuten of een half uur later. Op deze manier krijg je dezelfde hoeveelheid slaap, maar wordt je slaapcyclus niet onderbroken door een wekker. Laten we eerlijk zijn, die paar extra minuten slaap gaan toch wel gepaard met een dutje! 

Een andere optie is om jezelf aan te leren om direct na het eerste alarm uit bed te stappen, zonder te snoozen. Dit vereist wel wat discipline, maar kan je helpen om je slaapcyclus niet te verstoren en met meer energie aan je dag te beginnen. Het indrukken van de snooze-knop kan leiden tot ontevredenheid over je eigen slaapgedrag, aangezien elke keer dat je snoozet, je slaapcyclus opnieuw begint. Dit resulteert in een gebrek aan rust, zelfs na die paar extra minuten slaap.

vrouw-snoozen-doorslapen

Wake up light als alternatief voor snoozen

Wat je ook kan doen is een wake up light aanschaffen. Een wake up light is bijvoorbeeld een slim alternatief voor een traditionele wekker. Deze lampen simuleren een zonsopgang door geleidelijk aan feller te worden, waardoor je op een natuurlijke en rustgevende manier wakker wordt. Dit helpt je om 's ochtends frisser en energieker te ontwaken, klaar voor een nieuwe dag.

Bovendien bieden sommige wake up lights extra functies, zoals natuurgeluiden of radio, die je kunnen helpen om op een nog aangenamere manier wakker te worden. Door te kiezen voor een wake up light die past bij jouw voorkeuren, kun je je ochtenden transformeren tot een ontspannen en verfrissende start van de dag.

Terug naar blog
1 van 3