Slapeloosheid door geldzorgen? 5x de beste tips!
De afgelopen tijd zien we dat het leven veel duurder wordt. Dit merken we bij het tankstation, op onze energierekening en bij het doen van de boodschappen. Het potje voor leuke dingen wordt hierdoor steeds kleiner of raakt zelfs helemaal leeg. Als dit zo door gaat, hoe knopen we dan straks de eindjes nog aan elkaar? Tijd om het onderwerp geldzorgen te bespreken.
Niet kunnen slapen door geldzorgen
Zorgen? Die zijn voor morgen! Het is een mooie uitspraak, maar die vlieger gaat helaas niet altijd op. Soms kan geld ineens een probleem worden en ontstaan er geldzorgen. Wat op zijn tijd weer kan leiden tot stress en slapeloosheid.
Over het algemeen associëren we geldzorgen nog te vaak met het maken van schulden, maar in onze ogen is dat niet helemaal eerlijk. Temeer omdat er genoeg mensen zijn die zich zorgen maken over geld, maar niet altijd schulden hebben. Zeker in een periode waarin de inflatie hard oploopt kunnen geldzorgen de benodigde stress geven. Heb ik straks nog wel genoeg geld om op vakantie te gaan of lukt het mij deze maand nog wel om überhaupt iets te sparen? Lees ook: ”De beste tips om stressvrij op vakantie te gaan?”
Geen stress, geldzorgen zijn normaal
Wanneer je geldzorgen door deze bril bekijkt, klink het al een stuk laagdrempeliger. Weet in ieder geval dat als jij je druk maakt over geld, je niet de enige bent. Zo berekende het Nibud dat 16% van de Nederlanders maandelijks of altijd rood staat.
In datzelfde onderzoek geven zij aan er gemiddeld zo’n 1,5 miljoen Nederlanders zijn die kampen met betaalachterstanden. Het is dus niet iets om je voor te schamen, maar juist goed om het bespreekbaar te maken. Al vinden we het in Nederland nog vaak te moeilijk om over geld te praten.
Wat te doen als je slecht slaapt door geldzorgen
Oké het bespreekbaar maken is 1, maar als je wel slecht slaapt doordat je geldzorgen hebt. Hoe kom je daar dan van af? Wij gaan je in deze blog enkele tips geven wat je hier zelf aan kunt doen. Het begint allemaal met het inzichtelijk maken van je financiën.
Maak een overzicht voor jezelf met je inkomsten en uitgaven. Aan de linkerkant schrijf op wat er allemaal binnenkomt en aan de rechter kant alles wat er uit gaat. Hiervoor hoef je de bankafschriften er nog niet bij te pakken want je mag het eerst inschatten. De bezoekjes aan de supermarkt mag je zetten clusteren onder de noemer ”boodschappen”.
Maak je inkomsten en uitgaven inzichtelijk
Nu je dit voor jezelf inzichtelijk hebt gemaakt ga je het concretiseren. Dit betekent dat je de bankafschriften erbij pakt en letterlijk opschrijft wat er in en uit gaat. Schrijf het zo precies mogelijk op. Uiteraard mag je de kosten als vervoer, boodschappen en abonnementen. Nu zijn wij wel benieuwd. Zat je er ver naast of heb je wel goed in de gaten wat er allemaal in en uit gaat?
Hopelijk heeft het bovenstaande je juist niet stress of geldzorgen opgeleverd. Het dient juist als middel om inzichtelijk te krijgen waar jij je geld aan uitgeeft iedere maand. Hoe meer maanden je terug gaat, hoe nauwkeuriger je beeld over je financiën wordt. Nu we een duidelijk beeld hebben van de financiën gaan we door naar de volgende stap. Gelukkig ben je nu alweer iets wijzer in geldzaken geworden.
Begin gelijk met bezuinigen
Nu we weten waar het geld iedere maand naar toe gaat, kun je beginnen met strepen. Pak hiervoor verschillende markeerstiften. Zo kun je aangeven met groen wat echt noodzakelijk is, met geel waar je misschien wat op kan bezuinigen en met rood wat echt weg kan. Kleur je veel uitgaven in met rood?
Neem hier dan gelijk afscheid van. Dit kunnen abonnementen zijn bij de loterij, tijdschriften of andere zaken die je helemaal niet nodig hebt. Zeg deze abonnementen meteen op, zodat je zeker weet dat je het niet vergeet. Gedaan? Gefeliciteerd! Het begin is er en je hebt weer iets minder stress door geldzorgen.
Hoe moet je bezuinigen?
De rood gemarkeerde uitgaven uit de vorige paragraaf, zijn misschien makkelijk om te bezuinigen. Maar hoe ga je om met geldzorgen als je weinig geld hebt? Laten we de blog vervolgen met de geel gemarkeerde uitgaven.
Deze geel gemarkeerde uitgaven zijn iets moeilijker om op te bezuinigen. Veelal zijn dit kosten als verzekeringen, abonnementen of vervoer. Kosten waar je niet veel op kan bezuinigen lijkt het. Ons advies, probeer hier creatief mee om te gaan. Je kan gebruik maken van vergelijkingssite om te kijken waar je de beste deals kunt sluiten. Zo kan het zeker lonen om je verzekering over te sluiten, ook al scheelt dit maar 5 euro per maand. Maar hé, het is toch weer even 60 euro per jaar. Doe je het niet, heb je het ook niet zo is het ook weer toch?
Gebruik vergelijkingssites om te bezuinigen
Met vervoer kun je het zelfde trucje toepassen. Reken voor jezelf uit of je echt de auto nodig hebt. Zo ja moet je dan een diesel hebben of zou een benzine wellicht goedkoper zijn. Of gebruik je de auto helemaal niet zoveel en ben je ook geholpen met alleen een openbaar vervoer abonnement? Stel jezelf van dit soort simpele vragen.
Het is de kunst om zo laag mogelijk uit te komen met je maandelijkse lasten. Wanneer je dat lukt, weet je precies hoeveel geld je per maand moet reserveren en wat er voor de rest overblijft.
Maak spaarpotjes voor jezelf
Als je alle bezuinigingen hebt doorgevoerd heb je een duidelijk overzicht van je financiën. Je weet nu precies welk bedrag je iedere maand kwijt bent aan vaste lasten en je weet hoeveel geld er overblijft om leuke dingen mee te doen. Het klinkt logisch, maar zet iedere maand het bedrag van je vaste lasten in een ”spaarpotje” en kom hier niet aan. Zo weet jij zeker dat je iedere maand je vaste lasten kunt betalen!
Nu je weet hoeveel er over blijft kun je dit bedrag gaan verdelen. Bij voorkeur verdeel je het geld niet in absolute getallen, maar in percentages. Stel er blijft 500 euro over per maand. Je kan dan 50% reserveren voor onverwachtste uitgaven, je zogenoemde ‘noodfonds’ en 50% voor leuke dingen. Dat zou volgens dit voorbeeld betekenen dat je deze maand 250 euro mag uitgeven aan leuke dingen.
Het klinkt misschien veel een reservering van 25% voor een noodfonds, maar mocht je het geld echt een keer nodig hebben dan weet je dat het er is. In het begin lijkt het misschien moeilijk en onwennig om zo met geld bezig te zijn, maar uiteindelijk zal het je wel helpen om de baas te worden over je financiën.
Geef nooit meer uit dan er binnenkomt
Wat er ook gebeurt, geef nooit meer geld uit dan er binnenkomt. Als je dit voor elkaar krijgt dan weet je zeker dat je financiën in control zijn en jij dus geen stress of last krijgt van slapeloosheid door geldzorgen.
Wil je een grote aankoop doen? Vraag jezelf dan af of je het echt nodig hebt. Moet het nu? Of kun je hier ook even een tijdje voor sparen? Soms kan iets ook extra waarde hebben als je er een tijdje voor hebt gespaard. Hopelijk kun jij met deze tips aan de slag en wordt jij je financiën weer de baas. Je weet namelijk nu precies waar je geld naar toe gaat, waar je voor spaart en je bouwt een buffer op in het geval voor nood!
Hoe ga je om met geldzorgen als je weinig geld hebt?
Wanneer je vind dat je moet leven met weinig geld dan kun je er voor kiezen om spullen te verkopen. Echter zijn dit eenmalige inkomsten en komen ze er die maand er op niet opnieuw bij. Je kan daarom veel beter opzoek gaan naar middelen om je inkomen structureel te verhogen. Hierdoor heb je iedere maand net iets meer te besteden.
Wat je kan doen is bijvoorbeeld de stoute schoenen aantrekken en hierover praten met je baas. Wanneer is het voor het laatst geweest dat je hem/haar vroeg om loonsverhoging? Of je kan geld verdienen uit neveninkomsten zoals je woning aanbieden als een soort pick-up point voor pakketjes of een kamer in het huis verhuren via Airbnb.
Tot slot kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van tweedehandsspullen. Veel spullen kunnen vaak prima nog een ronde mee en je hebt er vaak net zoveel plezier van als het nieuw is. Alleen soms begrijpen we dat je spullen ook nieuw wilt kopen. Bijvoorbeeld een anti snurkbeugel of mondtape. Gelukkig zijn deze producten bij ons altijd scherp geprijsd, zodat jij je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken om de prijs.
Wie kan mij helpen met geldzaken?
Heb je alle tips doorgevoerd maar ervaar je nog steeds stress door geldzorgen? Bijvoorbeeld doordat er niet zoveel overblijft iedere maand? Schaam je dan niet om hulp te zoeken. Denk hierbij aan een budgetcoach of een maatschappelijk werker van de gemeente. Op de website van Geldfit staat ook een mooie checklijst om te kijken hoe je weer grip krijgt op je financiën.
Zij kunnen je helpen met je administratie en doen dat in sommige gevallen zelfs gratis! Soms hebben ze goede tips en kunnen ze je wijzen op toeslagen waar je zelf nog niet eens van af wist.
Geld is niet het belangrijkste in het leven
Tot slot willen we je meegeven dat je vooral moet genieten van de dingen die je wel kunt doen. Wordt jij gelukkig van de glimlach van je kinderen wanneer je weer een cadeau voor ze koopt? Koop dan iets kleins voor ze. Wil je graag op date met je geliefde, maar heb je niet veel geld?
Ga dan eens picknicken of maak een boswandeling. Of als er geen bos in de buurt is kun je ook een stadswandeling maken. Probeer creatief te zijn! Niet alles hoeft altijd (veel) geld te kosten. Het belangrijkste is dat jij bewust met je geld omgaat zodat je minder stress door geldzorgen hebt. Dat zal je uiteindelijk een stuk gelukkiger maken en is het moraal van deze blog.