Zo ga je om met hyperventilatie tijdens het slapen
Delen
In of na een periode van stress dan is een rustige nacht waarin je ontspannen slaapt en goed uitgerust wakker wordt vaak ver te zoeken. Je ademhaling kan hier dan een belangrijke rol in spelen en een (mede)oorzaak zijn waardoor je slecht slaapt, onrustige nachten hebt en niet uitgerust wakker wordt. Wat hyperventilatie, je ademhaling en stress te maken hebben met slecht slapen dat legt hyperventilatiecoach Nicole Smit je uit.
Wat te doen bij hyperventilatie symptomen
Heb jij wel eens last van hyperventilatie symptomen? Dan kan Nicole je vast helpen. Nicole Smit is auteur van het “werkboek hyperventilatie, angst en paniek” wat zij samen met Katrien Geeraerts heeft geschreven.
Bestel hier het werkboek hyperventilatie, angst en paniek!
In dit boek gaan zij uitgebreid in op wat stress doet met de ademhaling en wat je kunt doen als je last hebt van hyperventilatie, angst en paniek. Het boek bestaat uit veel tips, adviezen en oefeningen om zelfstandig mee aan de slag te gaan. Normaliter kun je daar al je informatie over hyperventilatie tijdens het slapen terugvinden, maar wij hebben wij hebben Nicole toch zover weten te krijgen om speciaal voor Rustige Nacht haar beste tips gratis met ons te delen!
Hyperventilatie als gevolg van stress
Als wij stress ervaren dan gebeurt er veel in ons lichaam. Door de aanmaak van stress hormonen maakt je lichaam zich klaar om te vluchten of vechten. Je wordt alerter, je spieren spannen zich aan, je hart gaat sneller kloppen en onder andere versnelt ook je ademhaling zich. Heel handig en nuttig als we bij acute stress ook daadwerkelijk het gevecht aan gaan of moeten vluchten.
Maar in onze huidige maatschappij ervaren we veel chronische stress en verbruiken we die extra energie die vrij komt niet. Voorbeelden van stress situaties zijn: je ergeren aan je snurkende partner die vergeten is zijn anti snurkbeugel in te doen, je onzeker voelen op je werk en financiële zorgen. Dit zijn situaties waarbij het lichaam wel extra energie vrij maakt om die situatie aan te kunnen en te vluchten of vechten, maar waarbij je die energie niet of nauwelijks verbruikt. Meer weten? Lees dan: ”Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van stress”
Hoe herken je de symptomen van hyperventilatie
Je ademhaling zal zich bij stress versnellen. Dit hoef je niet bewust te merken, het kan zijn dat in plaats van 10 keer jij door de chronische stress 12 keer bent gaan ademen. Hierdoor ontstaat er een onbalans in ons lichaam wat klachten kan geven.
We noemen dit dan hyperventilatie, je ademt meer ten opzichte van wat je verbruikt. En die onbalans kan je klachten geven zoals duizeligheid, vermoeidheid, onrustig gevoel, slecht kunnen ontspannen, maag en darmklachten, tintelingen, spierpijn maar ook slecht slapen. Ook wordt je door de hyperventilatie gevoeliger voor negatieve gedachten, piekeren, twijfelen en angstige gedachten en kan je last krijgen van paniekaanvallen.
Chronische hyperventilatie
Bij iemand met hyperventilatie denken we vaak aan de acute variant waarbij je een aanval hebt waar je het heel benauwd hebt en in paniek raakt. Maar chronische hyperventilatie komt veel vaker voor.
Hierbij adem je (iets) meer dan je nodig hebt en krijg je verschillende vage klachten waar geen lichamelijke oorzaak voor gevonden kan worden. Deze klachten maken je vaak weer onzeker wat je weer stress geeft. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht en op deze manier kun je dus ook met hyperventilatie tijdens je slaap te maken krijgen. Wil je echt alles weten van hyperventilatie? Bekijk dan ook eens het onderstaande filmpje.
Hyperventilatie en de invloed van hormonen
Door de stress maakt je lichaam stresshormonen aan zoals ik al schreef. Deze zorgen ervoor dat je de stress situatie goed aan kunt wat heel handig is bij acute stress. Maar als jij chronische stress ervaart dan raakt je hierdoor uit balans, omdat stresshormonen dominant zijn op veel andere hormonen, zoals ook op de slaap hormonen.
Hyperventilatie en slaaphormonen
Aan het einde van de dag maakt je lichaam slaaphormonen, melatonine, aan waardoor je slaperig wordt en inslaapt. Maar als je veel stress overdag hebt gehad dan kan het zijn dat je dus teveel stresshormonen in je lichaam hebt, waardoor de slaaphormonen niet voldoende zijn om slaperig te worden en om ontspannen in slaap te vallen.
Je merkt dan dat je onrustig blijft, je gedachten maar rondmalen, je veel aan piekeren bent en ligt te draaien en te woelen omdat je niet kunt inslapen. Of je bent al snel weer wakker vanuit een nare droom en kan dan niet meer inslapen omdat je heel onrustig bent.
Hyperventilatie en stresshormonen
Door de stresshormonen kan het ook meespelen dat je onbewust alert wilt blijven voor naderend en dreigend gevaar. Want als je diep slaapt dan ben je niet alert voor naderend gevaar. Zo kan het dus meespelen dat je onbewust alert wilt blijven en zult blijven waken, snel wakker bent bij elk geluidje of de slaap niet kunnen vatten.
Vaak speelt ook mee dat je overdag te gespannen bent geweest, teveel prikkels hebt gekregen waardoor je lichaam zo overprikkeld en gespannen is dat het niet lukt om in de ontspannen toestand te komen die nodig is om in slaap te vallen.
Hyperventilatie tijdens het slapen
Onze ademhaling gaat automatisch, die hoeven we niet te sturen. Ook in onze slaap ademen we gewoon door gelukkig. Toch kan je ook in je slaap hyperventileren. Dit merk je aan de volgende symptomen.
Bijvoorbeeld als je heel gespannen wakker wordt, heel levendig droomt, in de ochtend meteen aan het piekeren bent of in paniek raakt en vaak ook met verkrampte en gespannen spieren wakker wordt. Ook kan je het aan de ademhaling merken dat je hoog in je adem zit en snelt ademt bij het wakker worden, maar dat hoef je net als overdag niet bewust te merken. Wil je hier wat aan doen? Overweeg dan het gebruik van mondtape voor het slapen.
Behandeling van nachtelijke hyperventilatie
Zoals je vast al vaker hebt gelezen is het belangrijk als je slecht slaapt om overdag meer rust en ontspanning te nemen. Dit is zeker ook belangrijk bij hyperventilatie tijdens je slaap of als je dit alleen al denkt. De oplossing mag je gaan zoeken overdag en niet pas als je in bed ligt. Door overdag meer je rust en ontspanning te nemen zal je stresssysteem tot rust komen. Probeer stress te vermijden maar ook veel prikkels zeker in de avond.
Door meer inzichten in patronen te krijgen adviseer ik altijd om een tijdje een dagboek bij te houden. Zo krijg je vaak waardevolle inzichten over wat je mag veranderen. Noteer wat je doet op een dag en hoe je je voelt en ook hoe je geslapen hebt. Zo krijg je vaak meer inzichten in wat je stress geeft en waar je misschien ongemerkt over je grenzen gaat.
Ademhalingsoefeningen om hyperventilatie tegen te gaan
En het is natuurlijk goed om adem en ontspanningsoefeningen te gaan doen. Niet alleen in bed als je niet kunt slapen maar ook overdag. Dit zal ervoor zorgen dat je meer rust in je lichaam krijgt en je beter zult gaan slapen.
Twijfel je of je klachten door hyperventilatie komen? Vraag dan hier de gratis vragenlijst aan en bereken zelf direct je score! Hopelijk zijn na het lezen van deze blog in ieder geval al jouw vragen over hyperventilatie tijdens je slaap beantwoord. Wil je gelijk aan de slag gaan? Klik dan op de groene knop hieronder.