meer-slaap-minder-stress

Zorgt meer slaap voor minder stress op het werk?

Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde en productieve werkdag. Slechte slaapgewoonten kunnen leiden tot verhoogde stressniveaus en een vermindering in prestaties op de werkvloer. In dit deze blog bespreken we het belang van goede slaap en welke middelen je kan inzetten om dit te bevorderen. 

Waarom is slaap zo belangrijk voor werknemers?

Slaap is natuurlijk voor iedereen belangrijk, dat moge duidelijk zijn. Slaap speelt een cruciale rol in het herstel van lichaam en geest. Ook verbetert het de concentratie en besluitvorming, verhoogt het emotionele stabiliteit en vermindert het de kans op fouten. 

Voor goede werkprestaties is het voor werknemers en werkgevers dus erg belangrijk om goed te slapen. Zo kunnen ze optimaal presteren en samen aan een doel blijven werken. 

gestresst-op-werk

Wat zijn de effecten van slechte slaap op stress?

De effecten van slechte slaap op stress zijn niet te vermijden. Het verhoogt onder andere de productie van stresshormonen zoals cortisol. Door een verhoogd cortisol niveau krijgen we meer zin in vet en suikers, wat natuurlijk niet goed voor je lichaam is. Verder kan een verhoogd cortisol leidden tot de verschillende problemen, zoals:

  • verminderde cognitieve functies.
  • Verhoging in irritatie en emotionele uitbarstingen
  • Grotere kans op burn-out en gezondheidsproblemen

Dit zijn allemaal dingen die je natuurlijk wil vermijden, als werknemer en werkgever. Voor werkgevers kan dit namelijk leiden tot langdurig ziekteverzuim en voor werknemers kan het resulteren in een hele vervelende periode waarin hij of zij niet optimaal kan genieten van het leven. 

weinig slaap veel stress op de werkvloer

Tips voor een betere nachtrust

Gelukkig kunnen veel slechte slaapgewoontes verholpen worden door aanpassingen te maken in de levensstijl. Enkele tips voor een betere nachtrust zijn:

Een vast slaapritme hanteren: Zorg voor regelmatige bedtijden in, ook in het weekend. Zo went je lichaam zichzelf aan wanneer het moet slapen.

Zorg voor een goede omgeving: slaap in een donkere, koele en stille kamer voor optimale slaap. Slapen met het raam open raden wij daarom van harte aan.

Beperk cafeïne en alcoholgebruik: Vermijd deze stoffen enkele uren voor het slapen aan, deze hebben namelijk aanzienlijke invloed op de kwaliteit van de slaap. Lees hier meer waarom alcoholgebruik voor het slapen gaan wordt afgeraden.

Ontspan voor het slapen: Mediteer, lees of neem een warme douche. Hulp nodig bij het mediteren? Overweeg dan het gebruik van mondtape, dit zorgt ervoor dat je meer door je neus gaat ademen en je beter kan concentreren op het hier en nu!

Zorg voor fysieke activiteit: Door regelmatig te bewegen moedig je je lichaam aan om rust te nemen om te herstellen. 

Door deze tips te hanteren, kan je al snel veranderingen aanbrengen in slechte slaapgewoontes. Naast slaapproblemen kunnen er ook andere mentale of fysieke problemen spelen die zorgen voor een onrustige nacht. Het is belangrijk om dit op tijd op te ontdekken. 

stress op de werkvloer

Hoe een preventief medisch onderzoek gezondheidsklachten kan opsporen

Hoewel goede nachtrust veel goeds kan doen voor de mentale en fysieke gezondheid van de werknemers, kunnen er altijd klachten zijn die niet zomaar op te lossen zijn. Voorkomen is beter dan genezen. 

Een trend die we zien bij bedrijven is dat ze hier steeds meer mee bezig zijn. Een goed voorbeeld hier van is Vital Solutions, zij bieden een preventief medisch onderzoek (PMO) aan waarmee bedrijven de mentale en fysieke gezondheid van hun medewerkers kunnen toetsen. Dit wordt gedaan door middel van vragenlijsten en een fysiek onderzoek. 

Hiermee kunnen gezondheidsproblemen vroegtijdig worden opgespoord. Na afloop krijgen medewerkers vervolgens een advies mee naar huis, waarmee ze hun gezondheid kunnen verbeteren. Voor de één is dit misschien meer bewegen en voor de ander minder stressen.

Conclusie

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede fysieke en mentale gezondheid van de mens. Als we onze aandacht richten op de werkvloer dan is het voor werkgevers erg verstandig om een preventief medisch onderzoek uit te laten voeren bij hun medewerkers. 

Door vroegtijdig gezondheidsrisico’s op te sporen kan langdurig ziekteverzuim voorkomen worden. Hierdoor houd je tevreden en gezonde werknemers en zorg je voor een gezonde werkvloer, waar medewerkers zich gehoord voelen. 

Terug naar blog