zeurende pijn in de knie en onderbeen oplossing

Zeurende pijn in knie en onderbeen tijdens slapen

Zeurende pijn in de knie en onderbeen kan vooral 's nachts een hinderlijk probleem zijn, waardoor je slaap en dagelijkse activiteiten worden beïnvloed. In deze uitgebreide blog duiken we dieper in de mogelijke oorzaken van dit ongemak, bieden we inzichtelijke behandelingen en delen we praktische tips om deze pijn te verlichten en te voorkomen, vooral tijdens je kostbare nachtrust.

Zeurende pijn in knie en onderbeen: de meest voorkomende oorzaken

Zeurende pijn in de knie en onderbeen is een veelvoorkomende klacht met verschillende mogelijke oorzaken. Vooral ’s nachts kan dit zeer hinderlijk zijn. Gelukkig is deze zeurende pijn veelal goed te verlichten, maar voordat we je dat uitleggen is het eerst goed om te begrijpen wat deze mogelijke oorzaken zijn en welke stappen je kunt nemen om deze pijn te verlichten. Laten we eens goed kijken naar waar deze pijn vandaan kan komen en hoe je er doeltreffend mee om kunt gaan.

 zeurende pijn in knie en bovenbeen tips

Artrose

Artrose is een aandoening aan de gewrichten die zeurende pijn in de knie kan veroorzaken. Het komt vaak voor en wordt gekenmerkt door het langzaam verslijten van het kraakbeen in de gewrichten. Dit zorgt voor wrijving en irritatie, wat pijn veroorzaakt en de knie stijf maakt. Ook de normale beweeglijkheid van de knie kan verminderen. Het begrijpen van artrose als oorzaak is belangrijk om passende maatregelen te nemen en de pijn te verminderen, zodat je beter kunt functioneren in het dagelijks leven.

Blessures aan de meniscus

Een blessure aan de meniscus kan eveneens zeurende pijn in de knie en het onderbeen veroorzaken door het trauma of de overmatige druk die op de knie wordt uitgeoefend. De meniscus is een kraakbeenachtig weefsel dat als schokdemper fungeert tussen de boven- en onderbeenderen van de knie. Wanneer de meniscus wordt beschadigd, bijvoorbeeld door een ongeluk of overbelasting, kan dit leiden tot ontsteking, zwelling en pijn. De zeurende pijn komt voort uit het feit dat de beschadigde meniscus niet goed functioneert, wat impact heeft op de beweging en flexibiliteit van de knie en het onderbeen.

Shin splints

Een andere oorzaak van zeurende pijn in de knie en onderbeen kunnen Shin splints zijn. Ook wel scheenbeenklachten genoemd. Deze klachten kunnen zeurende pijn in het onderbeen veroorzaken door overmatige belasting van de scheenbeenspieren, vooral bij intensieve hardloopactiviteiten. Het scheenbeen, ook bekend als het scheenbeen, ervaart herhaalde stress en belasting tijdens activiteiten zoals hardlopen. Deze herhaalde impact kan leiden tot ontsteking van het botvlies rond het scheenbeen, wat resulteert in zeurende pijn. De pijn kan toenemen bij het buigen van de voet of bij druk op het onderbeen. Shin splints treden vaak op als gevolg van abrupte veranderingen in trainingsintensiteit, onjuist schoeisel of onvoldoende spierkracht in het onderbeen.

Spataderen

De oorzaak van zeurende pijn in het onderbeen kan ook veroorzaakt worden door spataderen. In spataderen worden de aders, die verantwoordelijk zijn voor het terugvoeren van bloed naar het hart, zwak of beschadigd. Hierdoor kan het bloed moeilijker omhoog stromen, wat leidt tot ophoping in de benen. Het onderbeen, een gebied waar spataderen vaak voorkomen, kan gevoelig zijn voor pijn en ongemak. Langdurig staan of zitten verergert de symptomen omdat het de bloedstroom belemmert. De zeurende pijn kan toenemen na een periode van inactiviteit en kan gepaard gaan met andere symptomen zoals zwelling, krampen en een zwaar gevoel in het been.

Overbelasting van spieren

Overbelasting van spieren kan ook zeurende pijn veroorzaken. Dit komt doordat herhaalde bewegingen of langdurige fysieke activiteit leiden tot vermoeidheid en stress op de spieren in de knie en het onderbeen. Wanneer de spieren overmatig belast worden, kunnen kleine scheurtjes ontstaan, wat resulteert in pijnlijke sensaties. Deze overbelasting kan ook leiden tot ontstekingen en zwelling van de spieren, waardoor de pijn intenser wordt. Het is belangrijk om de spieren voldoende rust te geven en af te wisselen tussen activiteit en ontspanning om overbelasting te voorkomen en zeurende pijn te verminderen.

zeurende pijn in knie en onderbeen oplossing

Wat kun je doen aan zeurende pijn in de knie en onderbeen tijdens het slapen

Wanneer je last hebt van vervelende zeurende pijn in je knie en onderbeen, is het belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is. Dit kun je doen door hier met een dokter over te praten. Een dokter zal met je praten over je gezondheidsgeschiedenis, je lichamelijk onderzoeken en misschien extra tests zoals röntgenfoto's of MRI-scans aanraden. Zij kunnen een goede diagnose stellen en je de juiste behandelingsopties voorschotelen. Uiteraard begrijpen wij dat je daar vannacht niet gelijk mee geholpen bent. Daarom hebben wij een tip voor je waarmee je zelf die zeurende pijn in de knie en onderbeen kan oplossen.

Als je last hebt van zeurende pijn in je knie en onderbeen, probeer dan gerust één van onze kniekussens uit. Dit speciale kussen is ontworpen om je knieën en benen tijdens het slapen te ondersteunen en de druk te verminderen. Het is een fijne toevoeging aan andere trucjes zoals rust, ijs, pijnstillers, compressiekousen en fysiotherapie.

Ons kniekussen, gemaakt van traagschuim, past zich heerlijk aan de vorm van je lichaam aan voor optimale ondersteuning. Traagschuim werkt als een soort mal, vermindert druk en maakt slapen comfortabeler dan met een gewoon kussen. Deze kniekussens hebben bovendien een goede ventilatie, waardoor ze niet gaan irriteren, bijvoorbeeld door zweet. Veel mensen ervaren onbewust de voordelen van een ergonomisch kniekussen door met één been onder en één been boven de deken te slapen, maar ons speciaal ontworpen kniekussen biedt nog meer comfort en is perfect voor een goede nachtrust. Vind je dat een kniekussen alleen te weinig ondersteuning biedt? Dan kun je ook kiezen voor een lichaamskussen, deze staan ook wel bekend als de zogeheten zwangerschapskussen!

Zijn er specifieke oefeningen om mijn knie- en onderbeenspieren te versterken en zeurende pijn te verminderen?

Ben je op zoek naar specifieke oefeningen om je knie- en onderbeenspieren te versterken en zeurende pijn te verminderen? Het gericht trainen van deze spieren kan effectief zijn. Hieronder vind je enkele oefeningen die je kunt overwegen. Maar, voordat je begint, is het altijd verstandig om eerst een fysiotherapeut te raadplegen, vooral als je al pijn ervaart. Voer deze oefeningen langzaam en gecontroleerd uit. Als je pijn ervaart, stop dan onmiddellijk en raadpleeg een professional voor advies. Onze kniekussens, gemaakt van traagschuim, kunnen ook tijdens deze oefeningen een waardevolle toevoeging zijn. Ze ondersteunen niet alleen tijdens het slapen, maar verminderen ook de druk op je knieën en benen, waardoor ze bijdragen aan het verlichten van zeurende pijn.

Zittende kniestrekking

 1. Zit met gestrekte benen voor je uit.
 2. Span je bovenbeenspieren aan en til één been langzaam op.
 3. Houd het been enkele seconden omhoog en laat het dan gecontroleerd zakken.
 4. Herhaal dit 10 keer voor elk been.

Liggende kniestrekking

 1. Lig op je rug met één been gebogen en het andere gestrekt.
 2. Til het gestrekte been langzaam op, houd het even vast en laat het gecontroleerd zakken.
 3. Wissel van been en herhaal dit 10 keer voor elk been.

Zittende enkelcirkels

 1. Zit op een stoel met je voeten plat op de grond.
 2. Til een voet op en maak cirkelvormige bewegingen met je enkel.
 3. Herhaal dit in beide richtingen en wissel van voet.

Staande enkelcirkels

 1. Sta met je handen op een stabiel oppervlak voor balans.
 2. Til een voet op en maak cirkelvormige bewegingen met je enkel.
 3. Herhaal dit in beide richtingen en wissel van voet.

Kuitverhogingen

 1. Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar.
 2. Til langzaam je hielen van de grond, waarbij je je kuitspieren aanspant.
 3. Houd de positie even vast en laat dan gecontroleerd je hielen zakken.
 4. Herhaal dit 15-20 keer.

Kuitstretch

 1. Plaats je handen tegen een muur en zet een stap naar achteren met één been.
 2. Houd het achterste been gestrekt, buig het voorste been en leun langzaam naar voren.
 3. Voel de stretch in je kuit.
 4. Houd dit 20-30 seconden vast en wissel dan van been.
Terug naar blog