huisdieren-tegen-stress

Helpt een huisdier tegen stress?

Heb jij een huisdier thuis? Dan is de kans groot dat jij je geliefd voelt en minder stress ervaart dan mensen zonder een huisdier. Want een huisdier helpt tegen stress. Is dat misschien de reden dat zoveel mensen huisdieren nemen? Na het lezen van deze blog weet je meer!

Ben je minder eenzaam met een huisdier?

Helpt een huisdier tegen stress en eenzaamheid? Waarschijnlijk wel, kijk maar eens in een grote stad om je heen naar het aantal dakloze mensen. De meeste van hun hebben bijna geen spullen van waarde meer, maar nog wel een trouwe viervoeter. Hetzelfde zien we bij mensen die maandelijks minder geld hebben te besteden. Ook zij hebben vaak 1 of meerdere huisdieren.

Waarom je dat zou doen, als je zelf minder te besteden hebt was mij nooit echt duidelijk. Misschien omdat ik zelf nooit met dieren ben opgeroeid. Tot dat een artikel mijn nieuwsgierigheid wekte en ik er achter kwam dat het hebben van huisdieren je minder stress geeft. Volgens dit onderzoek voelt een mens zich maar liefst 36% minder eenzaam dan mensen zonder huisdier.

huisdier-tegen-eenzaamheid

Helpt een huisdier tegen stress?

Oké je voelt je dus minder eenzaam. Maar vertel eens, waarom helpt een huisdier tegen stress? Dat zit zo. Het houden van een huisdier zorgt ervoor dat je verantwoordelijk bent voor het leven van een dier. Dit vult een gevoel van leegte op en geeft het gevoel dat je er toe doet. Ook al heb je geen werk, dan alsnog zorgt het voor vaste routines in je leven. Denk maar eens aan een hond, die moet toch enkele keren per dag worden uitgelaten.

Veel naar buiten gaan en daar rondlopen is gezond, plus het is vaak ook nog eens goed voor je humeur! Door gedurende de dag regelmatig te bewegen neemt je stressniveau af. Wat natuurlijk ook nog eens goed is voor je gezondheid! Dat is niet alles want een huisdier biedt nog meer voordelen. Zo nemen de stresshormonen en cholesterol af naarmate je het dier vaker aait. Ontspannend voor zowel het baasje als het beest. Al wordt het lastig om een goudvis te aaien…

Zijn er dan nog meer noemen waardigheden te vermelden? Ja zeker. Een Amerikaans onderzoek toont aan dat huisdier de kans op een hartinfarct verlaagt. Al moet ik zeggen dat ik dit soort resultaten altijd met een korrel zout neem.

Gelukkiger dankzij een huisdier

Huisdieren maken je minder eenzaam en ze geven je minder stress. Betekent dat dan automatisch ook dat je gelukkiger bent met een huisdier? Bij zoogdieren zoals een hond kan ik mij dat nog voorstellen omdat je die lekker kan knuffelen. In een eerdere blog hebben wij geschreven dat knuffelen juist goed is om het ‘gelukshormoon’ oxytocine aan te maken. Dit stofje geeft een intiem gevoel wat op zijn beurt weer stress verminderd en je een veilig gevoel geeft. 

Mensen zijn over het algemeen ook gelukkiger met een huisdier omdat ze altijd iemand hebben waar ze tegen kunnen praten. En dat is natuurlijk fijn. Dieren zijn empathisch en zullen nooit een discussie met je aangaan. Dit maakt de liefde tussen baas en dier onvoorwaardelijk. Heb jij thuis niet een dier die je kan knuffelen? Niet getreurd. Tegen je huisdier praten of er naar kijken heeft ook positieve effecten op je gezondheid. En wat als je geen huisdieren hebt? Dan kun je altijd nog naar ‘katten filmpjes kijken!

Minder stress bij kinderen door hondentherapie

Het zal je vast niet verbazen dat er tegenwoordig ook speciale therapie sessies met dieren bestaan. Juist om stress te verminderen. Pas geleden is hier in het Verenigd Koninkrijk nog een onderzoek naar geweest bij kinderen. Als voornaamste resultaat uit dit onderzoek kwam naar voren dat schoolkinderen zich minder onrustig voelden in het bijzijn van een hond. Eveneens voelden ze zich minder gestrest dan hun klasgenoten.

Dit bleek uit de resultaten van een test waarbij de cortisolspiegel van kinderen die met een hond ontspanningsoefeningen hadden gedaan, lager waren dan bij de andere twee controle groepen. In totaal waren het 3 groepen. De eerste groep was de hondengroep, de tweede deed ontspanningsoefeningen en de laatste groep was de controle groep. De oefeningen duurden 20 minuten en werden twee keer per week vier weken lang gehouden.

Huisdieren inzetten als hulp

In de bovenstaande paragraaf las je dat honden worden ingezet als middel om stress te verminderen, maar je kunt ze ook gebruiken als hulp. Het meest bekende voorbeeld is misschien wel de blindengeleidehond. Deze blindengeleidehonden zijn opgeleid om iemand die blind of zeer slechtziend is te helpen in het dagelijks leven. Zo kunnen deze mensen zonder stress alsnog een wandeling maken door het park of een rondje lopen door de buurt.

Waar je misschien niet zomaar bij stil staat, maar waar ook dieren worden ingezet als hulp, zijn bij de zorgboerderijen. Hier helpen de dieren mensen met psychische problematiek door ze te begeleiden in hun behandeling. Hierbij richt de therapie zich op de relatie die de cliënt en het beest samen opbouwen. De mensen leren tijdens de therapie om het gedrag van het dier te analyseren. Juist om te kijken of zij zichzelf hier ook in herkennen. 

Eigenlijk is het een soort vorm van reflecteren op hun eigen gedrag. Dit geldt echter niet alleen voor mensen die psychische problemen hebben. Er zijn heel veel baasjes die zichzelf spiegelen aan hun dier. Men noemt het daarom ook wel de spiegelfunctie.

huisdier-hulp-tegen-stress

Andere manieren om te ontstressen

De vraag: ‘Helpt een huisdier tegen stress?’ die hebben we beantwoord, maar wat nou als je allergisch bent voor huisdieren? Dan sta je niet echt te springen om één in huis te nemen. Gelukkig zijn er dan ook nog andere manieren om je stress te verminderen. Je kan bijvoorbeeld iemand anders knuffelen tegen stress en het nemen van en anti allergenen huisdieren is ook nog een optie!

Wat je ook zou kunnen doen is een robot huisdier in huis nemen. Robotica is sowieso in opkomst en ook de huisdieren kunnen dus niet achterblijven. Zo bestaan er tegenwoordig al katten en honden die extra pluizig zijn zodat ze net echt lijken! Al vragen wij ons af, of dat net zo lekker knuffelt. Misschien is een nieuwe plaid dan een beter alternatief?

Een andere manier om stress te verminderen is het houden van een microbreak. Dit zijn korte ontspanningsoefeningen van een paar minuten die je echt even laten ontspannen. Meer weten over microbreaks? Bekijk dan eens deze review.

Terug naar blog