slaapwandelen-symptomen-oorzaken-behandelen

Slaapwandelen: symptomen, oorzaken en behandelen

Altijd alles al willen weten over slaapwandelen? Dan ben je bij Rustige Nacht aan het goede adres. Dit keer vertellen we je alles wat je maar wilt weten over slaapwandelen. Wat zijn de symptomen, hoe komt het en is het gevaarlijk?

Slaapwandelen

Slaapwandelen is één van de bekendste slaapstoornissen uit de categorie parasomnieën. De wat voor ding? Dat is een verzamelcategorie voor slaapproblemen als knarsetanden, in bed plassen en praten tijdens je slaap.
 
Dit laatste gaat vaak gepaard met mensen die wandelen tijdens het slapen. Zij doen dit uit zichzelf, reageren op iets of voeren een gesprek met iemand anders zonder dat ze goed te verstaan zijn. In medische termen spreekt men in plaats van slaapwandelen ook wel over somnambulisme. Dit is een slaapstoornis die voorkomt tijdens de diepe slaapfase, maar toch lijkt het voor buitenstaanders alsof de persoon klaarwakker is.


Wat doe je als je slaapwandelt

Hoe ziet dat slaapwandelen er dan precies uit? Hoogstwaarschijnlijk heb je nu gelijk een beeld voor je van een kind die met zijn handen naar voren rondjes door het huis loopt. Dit beeld klopt niet helemaal met de werkelijkheid, al is het wel komisch. Een slaapwandelaar wordt in de eerste drie uren van zijn slaap wakker en gaat vervolgens iets doen. Meestal dan, want soms blijft die ook rechtop in bed zitten. Mocht die toch een ommetje maken, dan keert die vanzelf weer terug in bed.

Slaapwandelen symptomen

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken heeft een slaapwandelaar vaak de ogen geopend. Niet dat de avonturier nou goed kan zien wat die aan het doen is, want hij of zij kijkt wazig uit de ogen en loopt nou niet bepaald in een rechte lijn.

Bijna ieder kind maakt wel eens een slaapwandeling, maar jongens over het algemeen iets meer dan meisjes. Het begint vaak op 4jarige leeftijd, maar wanneer ze pubers worden zijn de meesten alweer over dit slaapprobleem heen gegroeid. Soms praten mensen die slaapwandelen in hun slaap, maar vergeet het maar als je denkt dat je een gesprek met ze kan voeren. Ze mompelen iets tegen je en als je ze de volgende dag vraagt naar het gesprek, herinneren ze zich niets meer.

slaapwandelen-kind


Oorzaken van slaapwandelen

De meeste mensen die slaapwandelen hebben hier een genetische aanleg voor. Dat betekent dat wanneer jij slaapwandelt, de kans groot is dat iemand in jou familie dit ook doet, of eerder heeft gedaan. Maar wat zijn de oorzaken?

Slaapwandelen als kind

Bij kinderen spelen factoren als koorts, stress, vermoeidheid en angst een grote rol. Hierdoor wordt het normale slaappatroon verbroken. Ook wordt er wel eens gezegd dat het zenuwstelsel nog niet helemaal volgroeid is en het daardoor komt.

Slaapwandelen als volwassenen

Bij volwassenen komt slaapwandelen vaker door stress, medicaties, oververmoeidheid of drugs en/of alcoholgebruik. De hersenen werken dan al wel beter dan bij een kind (soms dan) maar worden hierdoor uit balans gebracht.

Is slaapwandelen gevaarlijk

Dan rest ons nu de vraag is slaapwandelen gevaarlijk? Het antwoord is, dat dit per persoon afhankelijk is. De meeste mensen die slaapwandelen zijn niet een gevaar voor zichzelf of voor anderen. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.

Meestal als je slaapwandelt, maak je gebruik van automatismen. Zo zie je dat slaapwandelaars naar de wc gaan of van de trap lopen. Dit komt omdat ze het huis goed kennen en dezelfde route al 100x hebben gelopen. Mensen die slaapwandelen hebben een verhoogde activiteit in de hersenen en in het hart, maar het verandert niet echt noemenswaardig. Vandaar dat het vaak niet gevaarlijk is en de meesten zijn toch binnen een paar minuten weer terug in bed.

Wat te doen bij slaapwandelen

Zie je het voor je neus gebeuren? Laat de slaapwandelaar dan gewoon met rust. Beangstigt dit jou toch? Dan kun je het beste de persoon die slaapwandelt terug naar bed begeleiden. Zodat het geen gevaar voor zichzelf of anderen vormt.

Wat er ook gebeurt, maak de slaapwandelaar in ieder geval niet wakker! De persoon kan boos reageren omdat die zich niet bewust is van wat die doet. Ook kan het angstige gevoelens oproepen of verwarring ontstaan. Het niet kunnen herinneren, noemen we met een deftige term ook wel amnesie. In de volksmond beter bekend als geheugenverlies. Voor zover bekend vergeet de wandelaar alleen de tijdelijke herinnering en ondervind het geen blijvende schade. Lees anders ook eens de blog: ”Shit ben ik iets vergeten?”

slaapwandelen-vrouw


Slaapwandelen behandelen

Wil je toch het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je somnambulisme gelukkig goed laten behandelen. Dit kun je met of zonder professionele hulp doen, maar laten we je allereerst wat tips geven. Het belangrijk om een regelmatige slaapritme aan te houden en te zorgen voor voldoende uren diepe slaap. Ontspan voldoende en laat genotsmiddelen zoals alcohol en/of drugs zoveel mogelijk staan.

Zorg daarnaast voor een veilige omgeving. Voor kinderen kan dit bijvoorbeeld door een nachtlampje aan te schaffen, zodat als ze wakker worden ze weten waar ze zijn, maar ook het sluiten van ramen en deuren kan helpen. Net als het opruimen van rondzwervende spullen, zo weet je zeker dat jij je niet bezeert. Uiteraard kun je ook verregaande maatregelen treffen zoals een infrarood alarm naast je bed installeren. Dan gaat er een alarm af op het moment dat jij uit bed stapt. Alleen kan dit wel eens heel vervelend worden als je te vroeg opstaat.

Hoe stop ik met slaapwandelen

Gedragstherapie kan ook helpen om slaapwandelen te behandelen. Hiervoor kun je het beste naar een somnoloog gaan. Dit is een expert op het gebied van slaapstoornissen en deze kan het slaapwandelen bijna altijd oplossenZe kunnen er ook voor kiezen om bepaalde medicatie toe te dienen zoals benzodiazepinen. Dit zijn pillen die je slaperig maken en worden wel vaker gebruikt bij angst of slaapproblemen. Gebruik deze pillen echter niet zonder doktersrecept!

Vind je dit een stap te ver gaan? Dan kun je ook kiezen voor een slaaphypnose. Zo kun je de stabiliteit van de slaap bevorderen en het slaap-waakritme op een positieve manier beïnvloeden. Vond je dit een leuke blog en wil je meer slaaptips en slaapweetjes? Blijf dan onze social media kanalen als Instagram zeker weten in de gaten houden. Zo ben jij altijd op de hoogte en kun jij altijd een rustige nacht tegemoet gaan.

Terug naar blog