Slapen in het vliegtuig? Hier zijn 7 tips!
Slapen in het vliegtuig. De één ligt al te slapen voordat het überhaupt is opgestegen, terwijl de ander de hele vlucht ligt te woelen. Misschien heb jij nou net zo’n broer of zus die wel altijd heerlijk ligt te slapen en op de bestemming pas wakker wordt, terwijl je zelf geen oog dicht doet. Erg vervelend natuurlijk, daar gaan we verandering in brengen. In deze blog geven we je een aantal concrete tips om beter te slapen in het vliegtuig.
Slapen in het vliegtuig is lastig
De bestemming is belangrijker dan de reis. Dit spreekwoord wordt vaak gebruikt door vakantiegangers, maar dit geldt zeker niet voor iedereen. Al helemaal wanneer je een lange vlucht hebt of lang moet wachten op het vliegtuig. (Tip: Lees in deze blog wat je kan doen tegen een jetlag!) Dit kan juist enorm je humeur bepalen en het heeft daarmee weer invloed op je vakantie.
Los daarvan zijn er nog andere bronnen van frustratie zoals niet kunnen slapen in het vliegtuig. Dat mensen lastig in slaap vallen in een vliegtuig heeft te maken met veel aspecten. De voornaamste reden waarom mensen niet kunnen slapen in het vliegtuig is, omdat het vliegtuig veel lawaai maakt en vaak beweegt.
Frustraties wanneer je slaapt in het vliegtuig
Daarnaast staat de airco vaak hard aan en is het dus best koud. Ook het opstaan voor mensen die naast je zitten, kan voor irritatie zorgen. Net als huilende babys. In dat laatste geval gebruik je liever je meegebrachte mondtape niet voor het slapen, maar voor wat anders ;)
Verder lopen er stewardessen rond die de mensen naast je voorzien van eten/drinken nèt wanneer jij bijna in slaap valt. Kortom, er zijn dingen die jou ervan kunnen weerhouden om lekker te slapen in het vliegtuig. Wat kun je er tegen doen? Lees ook: De beste tips om stressvrij op vakantie te gaan.
Slapen in het vliegtuig? Boek een nachtvlucht!
Er zijn verschillende dingen die je er tegen kan doen. Bijvoorbeeld het boeken van een nachtvlucht. Nachtvluchten zijn vaak minder populair dan vluchten overdag. Toch kunnen ze je juist helpen om lekker te slapen. Wanneer jij een korte vlucht naar bijvoorbeeld Rome of Milaan boekt is een nachtvlucht misschien niet heel aantrekkelijk, maar wanneer jij de oversteek over de oceaan maakt richting Amerika of naar Azië dan is het juist een goede optie.
Omdat het nacht is wil je lichaam slapen. Dit is het namelijk gewend. Je biologische klok helpt hierbij, waardoor je sneller in slaap valt. Tijdens een nachtvlucht wordt hier rekening mee gehouden en gaan de lichten vaak uit rond middernacht. Hierdoor is het donker in het vliegtuig. Zo kan iedereen tegelijkertijd slapen en is het voor iedereen even laat bedtijd. Meer mensen om je heen zullen ook proberen te slapen, waardoor je minder afleiding hebt.
Slapen in het vliegtuig
Waar je zit in het toestel kan enorm veel impact hebben. Zo weten de lange mensen onder ons maar al te goed dat een plek zonder extra beenruimte niet perse héél comfortabel is. Het kost misschien iets extra, maar voor een lange vlucht is dit de paar tientjes zeker waard.
Kies de juiste plek in het vliegtuig
Daarnaast wil je misschien liever achterin zitten, omdat het daar rustiger is. Dit komt doordat de meeste mensen met kinderen relatief vaak voor in het vliegtuig zitten. Hierdoor worden de plekken achterin als rustiger ervaren. Ook is een plek bij het raam beter voor je nachtrust dan een plek aan het gangpad.
Dit komt doordat jij je hoofd tegen de zijkant van het raam kan leggen en niet hoeft op te staan voor mensen die naar de wc willen. Zo word je dus minder gestoord tijdens de vlucht.
Alcohol laat je niet beter slapen in het vliegtuig
Iedereen kent wel de ‘After dinner dip’, dit komt vaak voor nadat je hebt gegeten. Vaak denk je dan, nu een dutje doen zou wel heel lekker zijn. Eet dus vooral ook voldoende in het vliegtuig, zodat je daarna eerder zin hebt om te slapen.
Hetzelfde geldt voor drinken. Alleen moet je dan voorkomen dat je niet teveel drinkt, omdat je anders telkens naar het toilet moet. Pas op met het gebruik van alcohol. Dit vermindert namelijk de kwaliteit van je slaap, waardoor je sneller wakker wordt en vaak ook eerder naar de wc moet. Flink wat alcohol naar binnen werken in de hoop dat je daarna lekker gaat slapen is dan ook niet aan te raden. Houdt er tot slot rekening mee dat iedereen in het vliegtuig erg licht slaapt.
Slapen in het vliegtuig: 7 tips
Zojuist gaven wij je al 3 tips. Dit zijn tips die mij persoonlijk erg geholpen hebben op de langere vluchten die ik gehad heb. Maar wat nou als deze tips jou niet helpen? Probeer dan eens 1 van deze onderstaande 7 tips! Wij zijn ervan overtuigd dat er minimaal één tip bij zit die jou volgende reis een stuk comfortabeler maakt.
1. Draag comfortabele kleding
Een strakke spijkerbroek of een overhemd wat niet heel los zit is niet aan te raden. Kies bij voorkeur voor loszittende kleding waarin je comfortabel en vrij kunt bewegen. Te stugge stof beweegt niet altijd even goed mee.
Daardoor kan het beknellend gaan zitten. Dit wil je echt niet. Daarnaast is het belangrijk om ook iets warms bij je te hebben. De airco in een vliegtuig staat behoorlijk hard. Meestal krijg je in het toestel op lange (nacht)vluchten wel een kleedje om je warm te houden, maar ga hier niet vanuit. Zorg dus dat je iets extra’s in je handbagage hebt om je warm te houden.
2. Gebruik een nekkussen in het vliegtuig
In het vliegtuig is het vinden van de juiste slaappositie erg lastig. Dit komt doordat je recht op zit. En zelfs wanneer je je stoel achterover doet, zit je nog vrij rechtop. Een nekkussen kan je helpen de juiste steun te geven.
3. Vermijd felle schermen
Het blauwe licht in bijvoorbeeld het scherm van je mobiele telefoon zorgt ervoor dat je minder goed slaapt. Wil je wel graag een film kijken tijdens je nachtvlucht, dan kun je ook overwegen om een blauw licht filter te downloaden of een speciale bril te kopen die blauw licht blokkeert. Meer weten hierover? Bekijk dan onze top 6 beste blauw licht filter brillen.
4. Gebruik een noise-cancelling koptelefoon
In een vliegtuig is het niet bepaald stil. Zo heb je de motoren van het vliegtuig zelf die veel lawaai maken, mensen om je heen die praten, baby’s die huilen en ga zo maar door. Wanneer je wilt slapen is dit natuurlijk erg vervelend.
Een koptelefoon die omgevingsgeluid blokkeren is dan ook ideaal. Hierdoor hoor je je omgeving minder en heb je hopelijk geen last van het omgevingsgeluid.
5. Draag een slaapmasker
Tijdens de vlucht is het meestal niet zo donker als op je slaapkamer. Wellicht dat iemand naast je nog een film kijkt of een boek wil lezen en het lampje aan heeft. Het is dus verstandig om je hier zo goed mogelijk van af te sluiten.
Een slaapmasker zorgt dat je hier geen last meer van hebt en kan dus zeker helpen om jou beter te laten slapen in het vliegtuig.
6. Probeer te mediteren in het vliegtuig
Misschien denk je dat het vliegtuig niet persé de plek is om te mediteren, maar niets is minder waar. Voor mensen met vliegangst is dit bijvoorbeeld een goede tip. Probeer je gedachten te ontspannen. Wanneer je mentaal tot rust probeert te komen kan dit helpen bij het vinden van je rust. Wil je meer weten over mediteren? Lees dan eens deze blog over mediteren.
7. Luister rustgevende muziek
Net als bij mediteren kan het luisteren naar rustgevende muziek ervoor zorgen dat je beter slaapt. Allereerst heeft dit hetzelfde dempende effect op het omgevingsgeluid als de oordopjes. Rustgevende muziek kan er namelijk voor zorgen dat je beter gaat slapen. Uiteraard moet je niet keiharde hardcore of techno muziek draaien.
Het is namelijk bewezen dat rustige muziek, denk hierbij aan fluitende vogels of speciale nummers die slaap moeten opwekken ervoor zorgen dat je sneller (en dieper) in slaap valt. Lees ook: Kun je beter slapen met muziek?