slapen-zonder-kussen

Slapen zonder kussen of beter met?

Slapen zonder kussen of beter met? Vandaag geven je dit slaapadvies in deze blog! Misschien herken je het wel. Je gaat naar bed, maar het lukt je maar niet om in slaap te vallen. Je draait je kussen een paar keer om, verandert van houding, en als het echt niet lukt, probeer je het zonder kussen. Maar wat is nu eigenlijk beter voor je? Wij beantwoorden de vraag voor jou: is het beter om met of zonder kussen te slapen?

Slapen zonder kussen of beter met?

Bij het slapen is het belangrijk dat je nek in één lijn is met je wervelkolom, ongeacht of je op je rug, zij of buik slaapt. Het gaat er vooral om dat je hoofd in een min of meer rechte lijn ligt met je ruggengraat. Aangezien je tijdens het slapen de controle over je houding verliest, helpt een kussen je om in de juiste positie te liggen en zorgt ervoor dat je je hoofd kunt laten rusten terwijl je toch een goede houding behoudt. Dit zorgt ervoor dat je hoofd in verbinding staat met je lichaam, wat bevorderlijk is voor een goede nachtrust. Nu je dit weet, rest alleen nog de vraag: hoe moet je dan precies gaan liggen?

slapen-zonder-kussen-of-beter-met

Wel of geen kussen hangt af van de slaaphouding

Voor rugslapers: Ben je een echte rugslaper? Let er dan op dat het kussen niet te dik is bij het achterhoofd, anders buigt je hoofd te ver naar voren. Over het algemeen is een plat kussen het beste voor rugslapers. Allen het kussen mag ook niet te dun zijn, want dan buigt je hoofd te ver naar achteren. Zorg ervoor dat het kussen iets hoger is in de nek dan bij het achterhoofd. Onze tip: bekijk eens het dinara hoofdkussen van Best Life!

Voor zijslapers: Voor zijslapers is het extra belangrijk dat hun schouders niet op het kussen rusten, maar er tegenaan liggen. Het kussen begint dus boven de schouder. Dit komt vaak voor bij mensen met brede schouders. Zijslapers kunnen het beste slapen op een dik kussen. Onze tip: kies voor een traagschuimkussen dat net iets langer is dan een normaal kussen, bijvoorbeeld het guna hoofdkussen van Best Life!

Voor buikslapers: En tot slot de buikslapers. Op je buik slapen is een onnatuurlijke positie, maar sommige mensen zweren erbij en willen nooit anders. Als je tot de categorie buikslapers behoort, zorg er dan voor dat je een dun kussen op je bed hebt liggen of eigenlijk liever helemaal geen kussen. Hierdoor wordt je ademhaling het minst belemmerd. Buikslapers kunnen het beste zonder kussen slapen, althans dat is ons advies.

met-of-zonder-kussen-slapen

Waar moet je om letten bij het kiezen van het juiste kussen

Wanneer je niet op je buik slaapt, wil je natuurlijk ook weten welk kussen het beste bij jou past. Zelf testen wij ook wel eens kussens. Zo hebben we onlangs het Guna kussen getest, uitgelegd waarom het Dinara hoofdkussen onze favoriet is en wat we vinden van de CloudPillo hoofdkussen.

Wil jij liever zelf op onderzoek uit gaan? Dat mag natuurlijk ook, stel jezelf dan wel de volgende drie vragen:

  1. Zweet ik tijdens het slapen?
  2. Ben ik allergisch voor de stof?
  3. Is er überhaupt iets mis met mijn kussen dat ik nu heb?

Ben ik een nachtzweter?

Als je veel transpireert tijdens je slaap, kun je het beste kiezen voor een kussen met een synthetische vulling die op ten minste 60 graden gewassen kan worden. Of je kiest juist voor een verkoelend hoofdkussen. In ieder geval is belangrijk om een katoenen kussensloop om het kussen te doen, zodat het voldoende kan ventileren. Wat je in ieder geval niet moet doen als je veel zweet, is kiezen voor een kussen dat aanvoelt als een massief blok. Ook synthetische kussens worden afgeraden, omdat ze ervoor kunnen zorgen dat het kussen zweterig aanvoelt.

Lees anders ook eens deze blog: Wat zijn de beste tips tegen nachtzweten? 

Ben ik allergisch voor huisstofmijt?

Als je allergisch bent voor huisstofmijt, moet je absoluut geen kussen kiezen dat gevuld is met veren of dons. Dit is juist een voedingsbodem voor huisstofmijt. In plaats daarvan heb je een kussen nodig dat regelmatig gewassen kan worden, bij voorkeur op 60 graden Celsius in de wasmachine.

Een andere optie is kiezen voor een speciaal nekkussen. Een nekkussen neemt geen stof op en is daarom zeer geschikt voor mensen met een allergie. Als je last hebt van huisstofmijtallergie, raden we satijn aan als stofkeuze. Satijn herken je aan zijn glanzende bovenkant en doffe onderkant.

Is er wel iets mis met mijn kussen?

Het kan natuurlijk ook zijn dat er niets mis is met je kussen. In dat geval zeggen we: Never change a winning team. Een goed kussen moet vooral zorgen voor ondersteuning en afgestemd zijn op je lichamelijke kenmerken. Als je wakker wordt met rug- of nekklachten die je de avond ervoor nog niet had, is het belangrijk om eerst te controleren of je in een stabiele houding ligt voordat je van kussen verandert. 

Slapen zonder kussen is alleen voor buikslapers

In de meeste gevallen raden we slapen zonder kussen af. Er is echter één uitzondering waarbij het slapen zonder kussen minder schadelijk kan zijn, en dat is wanneer je op je buik slaapt. Als je op je buik slaapt, zorgt een (te dik) kussen ervoor dat je rug hol komt te staan tijdens het slapen, wat kan leiden tot pijn in de onderrug. Bovendien moet je je hoofd naar links of rechts draaien om comfortabel te ademen, wat extra belasting voor je nek kan veroorzaken. Dit draagt niet bij aan een goede nachtrust. Slaap je echter niet op je buik, maar op je rug of zij, dan is het raadzaam om wel met een kussen te slapen.

slapen-zonder-kussen-of-beter-met

Wat is het beste kussen voor nekklachten

Als je last hebt van nekpijn of pijn in je schouders tijdens het slapen, is het beter om een ergonomisch kussen te gebruiken. Dit kussen zorgt voor een juiste uitlijning van de wervelkolom. Vooral voor mensen die op hun rug slapen, kan een ergonomisch kussen een goede oplossing zijn. Het biedt namelijk de juiste ondersteuning voor de nek. Ben je op zoek naar een goed kussen voor nekklachten? Neem dan eens een kijkje in onze webshop. Wij hebben een breed assortiment aan hoofdkussens beschikbaar.

Wat is het beste kussen voor rugklachten

Als je vooral last hebt van rugklachten, is het raadzaam om een nieuw matras te overwegen. Veel mensen die rugklachten hebben, vooral zij-slapers, merken dat hun matras de wervelkolom niet optimaal ondersteunt. Als je twijfelt of het aan het matras ligt, kun je misschien ons multifunctionele lichaamskussen overwegen. We krijgen steeds vaker positieve feedback over dit product. Veel zwangere vrouwen maken er al gebruik van, maar we lezen ook steeds meer positieve beoordelingen van mensen die na een rugoperatie positieve ervaringen hebben met dit kussen.

Terug naar blog