stapelbed-kopen-190x90-kinderen

Wat je moet weten voordat je een stapelbed koopt!

Waarom is een stapelbed zo geliefd bij kinderen? Blogger voor Rustige Nacht, Ellen-Marijke is op zoek gegaan naar het antwoord. Zij ging in gesprek met kinderen (8-12 jaar) voor dat felbegeerde antwoord. Benieuwd naar waarom stapelbedden en hoogslapers zo populair zijn? Lees dan snel verder en kom erachter waarom een stapelbed kopen er voor zorgt dat kinderen met plezier naar bed gaan en heerlijk slapen.

Stapelbed in verschillende soorten en maten

Je kent ze vast en zeker: stapelbedden, te verkrijgen in verschillende soorten en maten. Iedereen kent wel het klassieke stapelbed met twee bedden onder elkaar. Voor dit meubelstuk zijn stapelbed 190x90 cm en stapelbed 200x90 cm de meest gangbare afmetingen. Daarnaast bestaan er ook nog stapelbedden waar het onderste bed een kwartslag gedraaid staat, en stapelbedden met uitschuifbare bedden voor nog meer slaapruimte! Er zijn genoeg opties, voor elk wat wils. Bekijk dan hier onze favoriete stapelbedden!

Verschil tussen stapelbed en hoogslaper

Wat is het verschil tussen een stapelbed en hoogslaper? Laten we beginnen met de klassieke stapelbedden en hoogslapers. Een stapelbed lijkt op een hoogslaper, maar heeft twee (en in sommige gevallen zelfs meer) bedden onder elkaar. Aan zowel een hoogslaper als een stapelbed, zit een ladder zodat je gemakkelijk naar het bovenste bed kunt komen. Een hoogslaper is een bed dat in de hoogte is gebouwd. Hoogslapers zijn te verkrijgen in een- en tweepersoonsbedden, en zijn gemaakt om ruimte te besparen. Hoogslapers worden vaak gebruikt in kleinere kamers, zodat de ruimte onder het bed ook benut kan worden door hier bijvoorbeeld een bureau, bank, (lade)kast of een dressoir onder te plaatsen. 

houten-stapelbed-kopen-kinderen

Waarom zijn kinderen fan van hoogslapers en stapelbedden? 

Ik hoor je denken. Hoe kan een volwassene nou weten waarom kinderen fan zijn van hoogslapers en stapelbedden? Juist. Daarom zijn wij in gesprek gegaan met kinderen die daadwerkelijk in een hoogslaper of stapelbed slapen. De echte namen van de kinderen zijn bekend op de redactie van Rustige Nacht, maar vanwege de AVG-wet maken we in deze blog gebruik van pseudonamen. 

Hoogslaper met bureau

Lianne is 6 jaar en haar vader heeft een hoogslaper voor haar gemaakt. Hieronder zit een kast én een bureau. Lianne vertelt dat hoog slapen leuker is dan laag slapen. ‘Het lijkt dan alsof je vliegt’. Lianne vindt het leuk om onder het bed te kunnen spelen en aan het bureau te schrijven, kleuren en knutselen. Er is nu ook plek voor een zitzak onder het bed. Lianne vindt het heel erg leuk om daarin te kunnen chillen. Lianne is dol op klimmen en vindt het daarom ontzettend leuk om elke dag in- en uit haar bed te klimmen via de ladder.  

Slapen in een klassiek stapelbed van hout

Aaron en Haiko zijn broers, en zijn 6 en 8 jaar oud. Zij komen uit een groot gezin en delen samen een slaapkamer en slapen in een stapelbed van hout. Aaron is de oudste van de twee en slaapt in het bovenste bed. Aaron zegt dat hij het wel stoer vindt om bovenin te slapen als oudere broer. Haiko zegt dat hij het fijn vindt om samen met zijn broer in het houten stapelbed te slapen. Hij vindt het gezellig om voor het slapengaan nog samen even te spelen in het bed. 

Hoogslaper met glijbaan uit bed

Sam is 9 jaar oud en slaapt in een hoogslaper. Sam zijn hoogslaper lijkt op een boomhut en hij kan zelfs via een glijbaan uit bed! Sam is vooral trots op zijn hoogslaper omdat hij met zijn vriendjes regelmatig een hut maakt van de ruimte onder het bed. Sam gebruikt deze ruimte vooral als speelruimte. Soms mag Sam hier ook een film kijken van zijn ouders! 

Stapelbed voor kinderen en gasten

Dionne is 10 jaar oud en is dol op het sterrenstelsel. Dionne slaapt in een stapelbed op het bovenste bed en heeft lichtgevende sterren op haar plafond geplakt. In de ruimte onder het bed heeft Dionne lampjes opgehangen. Onder het stapelbed heeft ze kussentjes gelegd, zodat Dionne hier kan zitten te kletsen met haar vriendinnetjes. Ook als die vriendinnetje willen blijven slapen, is dat geen probleem. In dat geval maken ze gewoon het onderste bed van het stapelbed op. 

stapelbed-kinderen-favoriete-bed

Is een stapelbed een veilige slaapplek?

De meningen en ervaringen van kinderen geven al genoeg redenen om als ouder ook fan te zijn van hoogslapers en/of stapelbedden. Maak jij je druk of een stapelbed een veilige slaapplek is? Maak je dan geen zorgen. Een stapelbed is niet alleen ruimtebesparend en zorgt voor veel sfeer en knusheid, maar ze zijn ook nog eens veilig! Kinderen liggen zowel in een hoogslaper als in een stapelbed, meer in een gekaderde ruimte. Dit zorgt voor een veilig gevoel van geborgenheid, waardoor kinderen (maar ook volwassenen!) gemakkelijker in slaap vallen. Ook voor tieners en studenten is een stapelbed ideaal en veilig genoeg. Dit komt doordat een stapelbed een draagvlak heeft tot 80 kg per persoon. Zo heb je jarenlang plezier van je hoge bed!  

Bij het stapelbed is rekening gehouden met de veiligheid. Zo zitten er ‘hekjes’ rond het bed, zodat je er niet uit kunt vallen. Dit kan ook worden toegepast op het onderste bed van een stapelbed. Bekijk daarvoor gerust deze collectie bedhekjes hier. Ook dit zorgt weer voor een veilig en geborgen gevoel. Voor de hele jonge kinderen bestaan er ook semi-hoogslapers. Deze hoogslapers zijn hoog opgezet, maar niet zo hoog als een gewone hoogslaper. Met een klein trappetje van twee of drie treden bereik je al het matras. 

Slapen kinderen beter in een stapelbed?

Maar, slapen kinderen ook daadwerkelijk beter in een stapelbed? Hierover zijn geen harde statistieken te geven. Uit de gesprekken met ouders en kinderen blijkt dat het gevoel van knusheid en geborgenheid dat hoogslapers en stapelbedden geven, kinderen zich veilig voelen en gemakkelijker in slaap vallen en de nacht goed doorslapen.  

Door de kleinere ruimte tussen jouzelf en het plafond (of het bovenste bed), zijn er minder prikkels om je heen waar je op kunt focussen. Slaapt jouw kind desondanks toch niet de hele nacht door? Bekijk ook eens deze blog over kinderen die niet doorslapen, waar onder andere wordt ingegaan op de slaapomgeving en slaapproblemen van kinderen. Of masker de omgeving met witte ruis. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Numsy Original gebruiken of hier onze andere favoriete witte ruis machines bekijken!

stapelbed-kopen-190x90-kinderen

Stapelbed kopen? Laat je kind mee beslissen!

Het is inmiddels wel duidelijk waarom een stapelbed zo populair is onder kinderen. Het stapelbed is ruimtebesparend, biedt veel ruimte om er iets gezelligs van te kunnen maken en zorgt voor een geborgen gevoel waardoor slapen gemakkelijker wordt. Het komt veel voor dat kinderen niet naar bed willen. Waarom zou je dit niet gemakkelijker en leuker willen maken voor je kind? Een stapelbed kopen zorgt ervoor dat kinderen met plezier naar bed gaan en heerlijk slapen. Ook slapen mag een feestje zijn!  

Ben je op zoek naar nog meer leuke slaapgadgets voor de kinderkamer? Bekijk dan hier onze favoriete nachtlampjes, slaaptrainers of als je kind wat jonger is onze babyfoons.

Terug naar blog