niet-aangeboren-hersenletsel

Slecht slapen door niet aangeboren hersenletsel

Bij Rustige Nacht vinden we het leuk om schrijvers en bloggers een podium te geven. Zodoende dat er deze week weer ruimte vrij kwam voor het publiceren van een gastblog! Deze keer hebben we Lizette Klein te gast. Een bezige bij die tijdens haar leven te maken kreeg met te veel stress en uiteindelijk te maken kreeg met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Graag wil zij haar verhaal delen met de buitenwereld en onze bezoekers waarschuwen wat te veel stress met jou als persoon kan doen. 

Slecht slapen door niet aangeboren hersenletsel

Een gastblog schrijven voor Rustige Nacht, wat ontzettend leuk! Dat is mijn eerste reactie. Laat ik jullie meenemen in mijn verhaal over het hebben van te veel stress. Direct begin ik vol enthousiasme, ondanks dat ik net een gastblog had geschreven.

Daar ging het waarschijnlijk ook meteen fout. Sinds lange tijd had ik weer eens een ware worsteling met mijn NAH. Alsof het zo moest zijn voor deze blog. Ik liep vast, dus begon ik opnieuw en zo ontstond mijn 2.0 versie net als in mijn leven.…

niet-aangeboren-hersenletsel-blog-rustigenacht

Wanneer heb je te veel stress?

Ik ben Lizette, 55 jaar en moeder van drie kinderen. Mijn hele leven was ik een bezige bij, druk, druk, druk en het liefst nog drukker, het leven was te leuk om ook maar iets aan mij voorbij te laten gaan. De lat legde ik hoog, eigenlijk in alles wat ik deed en vooral om het anderen naar de zin te maken. Ik liep mijzelf compleet voorbij en pijntjes en vermoeidheid bestonden voor mij niet! Had ik last van te veel stress? Misschien was het de oorzaak, maar ik zag het in ieder geval toen nog niet.

Niet aangeboren hersenletsel en stress

Al op mijn 21ste werd er bij mij Poly-Artrose geconstateerd, voor die diagnose waren er jaren voorafgegaan van eerst struisvogelpolitiek en vervolgens een lange zoektocht van arts naar arts. Toen de diagnose eenmaal was gesteld was dat een erkenning van mijn klachten maar verder knalde ik gewoon door in hoe ik gewend was. Te veel stress? Nee hoor, gewoon even de zinnen verzetten en doorgaan dacht ik.

Na een avondje feesten, een lange wandeling, veel staan was ik steeds helemaal opgedraaid maar dacht nog steeds dat anderen daar ook min of meer last van hadden. Ik zag de stress symptomen gewoonweg niet. Mijn leven ging verder met gezin, werk, huizen verbouwen, verhuizingen, vrijwilligerswerk en in die tussentijd deden zich nog vele medische akkefietjes voor, maar kop in het zand en gaan, vooral niet bezig zijn met de impact van dat alles.

Hoe te veel stress mijn leven op zijn kop zette

De eerste keer dat ik noodgedwongen een pas op de plaats moest maken was toen ik een streptokokken bacterie opdeed in mijn lymfe- en bloedbanen van mijn rechter been. Heel ziek werd ik ervan en hierdoor kwam ik in het ziekenhuis te liggen aan een heel zwaar antibiotica infuus. Het herstel ging fysiek heel moeizaam en ook de vermoeidheid bleef lang hangen.

Stap voor stap pakte ik mijn leven weer op tot ik rond mijn 40ste hartritmestoornissen kreeg, eerst dacht ik dat het opvliegers waren, tot het echt fout ging en mijn hartritme gewoon bleef hangen rond de 200 slagen per minuut. Toch maar even de huisarts gebeld, op de fiets er naar toe, en vervolgens daarvandaan per ambulance naar het ziekenhuis gebracht om mijn hart te resetten en diverse onderzoeken te doen. 

Waarom ga ik steeds over mijn grenzen heen?

Uiteraard pakte ik mijn leven weer op maar dan met regelmatig een hartritme die alle bochten uitschoot. En zo rommelde ik eigenlijk gewoon lekker verder. Had ik dan toch te veel stress? Ja, in 2015 ontstond er een enorme piek in mijn stresslevel door een voor mij heel onverwachtse scheiding. Mijn roer werd met flinke kracht een andere kant opgegooid en ik kwam enorm onder water te staan. 

Met de inkomsten van een parttime baan en drie kinderen een huis zoeken viel niet mee en ook de scheiding had vervelende zijsporen. Zowel lichamelijk als geestelijk had ik last van te veel stress. In die tijd liepen de hartritmestoornissen compleet uit de hand en lag ik heel vaak in het ziekenhuis. De artsen besloten dat ik in aanmerking kwam voor een ablatie, op 14 februari 2017 (valentijnsdag) werd mijn figuurlijk beschadigde hart nu ook letterlijk voorzien van littekens.

niet-aangeboren-hersenletsel


Te veel stress kan bijdragen aan hersenletsel 

Alles was goed gegaan en na het stoppen van de bloedverdunners zou ik mijn leven weer rustig kunnen oppakken. En toen 21 juni 2017 werd ik getroffen door een herseninfarct! Het leek in eerste instantie mee te vallen maar ik bleek vooral cognitief compleet de weg kwijt te zijn! Ik werd door de neuroloog doorverwezen om een revalidatietraject te gaan volgen en daar heb ik veel geleerd. 

Echter was ik niet meer diegene die ik altijd was geweest en moest mijn 2.0 versie opnieuw gaan uitvinden. Tegen het einde van mijn revalidatie werd ik doorverwezen om een traject bij Hersenz te gaan volgen omdat ik steevast over mijn grenzen bleef gaan. Wat ik daar leerde was afgestemd op mensen met NAH, maar zou naar mijn idee ook een prachtig programma zijn voor mensen met een burn-out of nadat ze een grote verandering in het leven hebben begaan.

Heb je te veel stress? Dit is wat je er tegen kunt doen!

Leren luisteren naar je lijf en hoofd, op tijd rust nemen, zorgen dat je je batterij niet steeds helemaal leeg trekt, zorgen voor goede oplaat momenten EN VERMIJD STRESS! 

Gelukkig biedt Rustige Nacht niet alleen hoofdkussens waarop je lekker kan slapen aan, maar ook mondtape en oefeningen om stress te vermijden. Zo voorkom je dat jij te maken krijgt met te veel stress. Al klinkt dit soms makkelijker gezegd dan gedaan, in mijn tijd was dit platform er nog niet en het traject wat ik doorliep duurde dan ook ruim een jaar. Dit waren vier dagdelen per week waarin ik intensief met mijzelf aan de slag ging. 

niet-aangeboren-hersenletsel-teveel-stress

Heb je ontdek jezelf

Het was hard werken maar ook een mooi proces, ik heb mijn 2.0 versie beter leren kennen dan dat ik mijn 1.0 versie ooit heb gekend. Had ik het maar eerder ontdekt, natuurlijk niet het hersenletsel want dat is knudde, maar wel het jezelf ontdekken.

Dat gun ik jou ook! Ik kan je helaas geen kant en klaar pakketje aanbieden, je zult het zelf moeten doen, maar ga op zoek naar wat meer rust in je lijf en hoofd. Zorg voor rustigere dagen en absoluut ook een rustige nacht. Een betere nachtrust zorgt weer voor betere dagen. Dus heb je slaapproblemen of ervaar je stress? Neem deze klachten dan serieus voordat het te laat is.

Hoe leer ik leven met ”te veel” stress?

Ondanks dat ik nu afgekeurd ben voor een werkend leven ben ik zeker niet afgeschreven en voel ik meer leven in mijzelf dan ik ooit heb gedaan. Er waren/zijn heel veel aanpassingen voor nodig om te komen/zijn waar ik nu sta en alles start met open en eerlijk kijken naar jezelf. Wat voel je? Wat heb je nodig? Waar wil je heen? Wat wil je doen?

Mijn lijfspreuk; ‘Je hebt niet in de hand wat je overkomt in je leven maar wel hoe je er mee omgaat!’

Wil je meer rust in je leven dan kun je op deze website van Rustige Nacht heel veel mooie tips en ideeën vinden om dat voor jezelf meer te creëren. Ook kun je mij volgen op mijn Instagram account of mijn website waar ik mijn persoonlijke dagboek deel. Hierin vind je ook links naar mijn blog, vele gastblogs en veel leuke creatieve ideeën waar je wellicht rust in kunt vinden.

Ik wens je een fijne nacht,

Liefs,

Lizette

Terug naar blog