wat-doen-niet-kunnen-slapen-door-stress

Niet kunnen slapen door stress: wat moet je doen?

Als je al een week lang tegen een belangrijke deadline op je werk opkijkt, kan dat veel stress veroorzaken. Het piekeren of je de deadline wel of niet haalt, houdt je 's nachts wakker. Maar wat moet je eigenlijk doen als je slecht slaapt door stress? In deze blog willen we je daar meer over vertellen, zodat je hopelijk vanavond wel een rustige nacht tegemoet gaat.

Hoe zien stresssymptomen eruit en wat moet je doen als je slecht slaapt door stress?

Stress is niet direct iets wat je kunt vastpakken, maar eerder een verzameling van gevoelens. Het kan voortkomen uit verschillende situaties, zoals de spanning voor een belangrijke toets of sollicitatiegesprek. Naast de bekende symptomen van spanning, zoals zenuwachtigheid, kunnen ook snel vergeten van dingen en weinig energie hebben tekenen zijn van stress. Maar wat moet je doen als je slecht slaapt door stress?

Lichamelijke stress symptomen

Lichamelijke stress is vaak zichtbaar doordat mensen bijvoorbeeld beginnen te zweten, sneller ademhalen of hun spieren aanspannen. Maar sommige symptomen zijn minder zichtbaar, zoals hoofdpijn, maagklachten of nek- en rugklachten. Mensen met lichamelijke stress zijn vaak ook vatbaarder voor verkoudheid of griep. Geestelijke stress, ook wel mentale stress genoemd, is minder zichtbaar maar kan zich uiten in hevige emoties zoals huilen, boosheid of prikkelbaarheid. Herken je deze symptomen bij jezelf? En wat moet je doen als je slecht slaapt door stress?

Wat te doen als stress je wakker houdt

Geestelijke stress, ook wel mentale stress genoemd, is een andere vorm van stress die vaak minder zichtbaar is. Het uit zich onder andere in hevige emoties, zoals huilen, boosheid of prikkelbaarheid. Deze emoties zijn wel zichtbaar, maar kunnen gemakkelijk verborgen worden. Je kunt immers altijd doen alsof alles goed gaat. Maar herken je geestelijke stress bij jezelf? Misschien merk je ook dat je minder beweegt of toevlucht zoekt in genotmiddelen om te ontsnappen aan de werkelijkheid, zoals meer eten, alcohol drinken of sigaretten roken. Dit gedrag kan een teken zijn van mentale stress.

slecht-slapen-door-stress

Langdurige stress: wat gebeurt er dan?

Als je niet kunt slapen door stress, vraag je je misschien af wat er gebeurt bij langdurige stress. Langdurige stress, waarbij je lichaam continu gespannen is, kan verschillende oorzaken hebben. Het kan voortkomen uit situaties zoals een moeilijke scheiding, het verlies van een dierbare, hoge werkdruk of overmatige studiebelasting. In zulke gevallen voelt het alsof je voortdurend moet vechten of vluchten. Het is van vitaal belang om te voorkomen dat je in een burn-out terechtkomt door overbelasting. 

Je bed als bron van stress

 

Als stress ervoor zorgt dat je niet kunt slapen, kan zelfs je bed een bron van zorgen worden. Hoewel voor veel mensen het bed een rustige plek is, kan het voor mensen die lijden aan slapeloosheid juist een bron van stress worden. Ze liggen dan 's nachts te piekeren. Deze gedachten over slaap kunnen overdag al stress veroorzaken. De gedachte aan weer een slapeloze nacht kan je bed zelfs een bron van stress maken. Dit kan leiden tot het opnieuw activeren van je stresssysteem, zowel lichamelijk als geestelijk. Herken je dit bij jezelf? Lees dan snel verder!

stress-symptomen-herkennen-blog-2023


Stress symptomen zijn niet altijd negatief

Stress is niet altijd negatief. Er bestaat gezonde stress en ongezonde stress. Gezonde stress kan je bijvoorbeeld helpen assertiever te zijn en sneller te reageren. Ongezonde stress daarentegen, kan langdurige symptomen veroorzaken die niet vanzelf verdwijnen. Dit kan gebeuren als je langdurig op hoog niveau moet presteren, als je je zorgen maakt over bepaalde gebeurtenissen, of als je veel stressmomenten hebt zonder voldoende tijd om te herstellen.

Gezonde stress

Als je niet kunt slapen door stress, kan gezonde stress juist helpen om assertiever te zijn en sneller te reageren. Denk bijvoorbeeld aan je eerste autorijles. Hoewel je natuurlijk gespannen bent, merk je dat het sturen goed gaat en het indrukken van het gaspedaal niet eng is.

Vaak verdwijnt deze spanning snel en voel je je lichaam en geest weer normaal worden. Soms zorgt dit zelfs voor een adrenalineboost, waardoor je je beter voelt dan ooit tevoren. Op deze manier zie je dat stress niet altijd negatief hoeft te zijn.

Ongezonde stress

Als je niet kunt slapen door stress, kan het zijn dat je last hebt van ongezonde stress, waarbij symptomen langdurig aanhouden. Je voelt dan dat de druk niet vanzelf verdwijnt.

Dit kan voorkomen wanneer je langdurig op een hoog niveau moet presteren, onrustig bent over een bepaalde gebeurtenis, of wanneer je extra spanning ervaart. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Dit is echter iets wat het lichaam wel nodig heeft.

niet-meer-slecht-slapen-door-stress


Wat moet je doen als je niet kan slapen door stress?

Als je niet kunt slapen door stress, is het belangrijk om manieren te vinden om te ontstressen. Hier zijn 5 tips om mee te beginnen. 

Adem door je neus als je niet kan slapen door stress

Probeer bewust door je neus te ademen tijdens het slapen. Neusademhaling zorgt voor een betere luchtwegfunctie en kan helpen om snurken en andere ademhalingsproblemen te verminderen. Als je moeite hebt om door je neus te ademen, kan dit wijzen op een verstopte neus of andere ademhalingsproblemen die je slaap kunnen verstoren. Door bewust te ademen door je neus en het gebruik van mondtape te overwegen, kun je mogelijk je slaapkwaliteit verbeteren en een diepere, rustigere slaap ervaren. Het is echter altijd raadzaam om eerst met een arts te overleggen als je ernstige slaapproblemen ervaart.

Start met mediteren

Meditatie kan een effectieve manier zijn om je geest tot rust te brengen en stress te verminderen, wat op zijn beurt kan helpen om beter te slapen. Door regelmatig te mediteren, kun je jezelf trainen om gedachten los te laten en een diepere staat van ontspanning te bereiken voor het slapengaan. Wil je weten hoe? Lees dan ook eens: Helpt mediteren om stress tegen te gaan?

Gebruik een white noise apparaat

Een white noise apparaat kan achtergrondgeluiden produceren die rustgevend zijn en omgevingsgeluiden maskeren die je slaap kunnen verstoren. Het constante geluid van bijvoorbeeld een ventilator of een white noise app kan helpen om je hersenen te kalmeren en je in een diepere slaap te brengen.

Slaap met een verzwaringsdeken of elektrisch deken

Een elektrisch deken kan helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren en een comfortabele slaapomgeving te creëren, vooral tijdens koude nachten. Aan de andere kant kan een verzwaringsdeken eveneens helpen om angst en stress te verminderen, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen. De druk van de deken bootst het gevoel van een kalmerende omhelzing na, wat kan bijdragen aan een diepere en meer ontspannen slaap.

Probeer aromatherapie uit met etherische oliën

Naast het gebruik van een elektrisch deken en een verzwaringsdeken, kan aromatherapie met etherische oliën ook helpen om een rustgevende slaapomgeving te creëren. Etherische oliën zoals lavendel, kamille en bergamot staan ​​bekend om hun kalmerende eigenschappen en kunnen worden gebruikt in een diffuser of verdund worden toegepast op de huid. De rustgevende geuren van deze oliën kunnen angst verminderen en een gevoel van ontspanning bevorderen, waardoor je gemakkelijker in slaap kunt vallen en een diepere slaap kunt ervaren.

Terug naar blog