hoelang-duurt-ideale-powernap

Hoe lang is de ideale powernap?

We zijn allemaal bekend met de powernap, maar hoe lang moet zo'n ideale powernap duren en wat zijn de voordelen ervan? Heb je je ooit afgevraagd of een powernap echt zo gunstig is als wordt beweerd? Deze vraag heeft misschien al eens door je hoofd gespeeld. In deze blogpost onthullen we de antwoorden die je zoekt en onderzoeken we of een kort slaapje echt zo heilzaam is als men zegt.

Is een powernap goed voor je

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een powernap een mens goed doet. Het zorgt ervoor dat je meer energie hebt gedurende de dag en het is gewoon ontzettend lekker om te doen. Laten we eerlijk zijn! 

Alleen jij wilt nu vast weten of een ‘hazenslaapje’ wel ‘goed’ voor je is. Dat vertellen wij je graag. Zolang je niet een te lang middagdutje doet, is er niets aan de hand. Sterker nog. Wanneer jij een middagdutje van zo’n 25 minuten doet, ben je zo’n 35% scherper dan iemand die geen powernap heeft gedaan. 

Je concentratievermogen gaat omhoog en je kunt beter en sneller beslissingen nemen. Zo is het voor piloten niet ongebruikelijk om een middagdutje te doen, omdat ze daarna een stuk scherper zijn. Lees ook: In 2 minuten in slaapvallen dankzij de militaire slaapmethode

beste-tijdstip-middagdutje


Beste tijdstip voor een powernap

Als je optimaal wilt profiteren van een powernap, is het ideaal om rond 14.00 uur een comfortabele plek op de bank te zoeken. Dit lijkt misschien een zeer specifiek tijdstip, maar er is een logica achter.

In de eerste paar uur van je dag ben je meestal het meest productief. Het zou je productiviteit kunnen schaden als je in die periode slaapt. Te laat in de middag slapen is ook niet aan te raden. Dit kan ervoor zorgen dat je te veel uitrust en het moeilijker wordt om 's avonds in slaap te vallen. Daarom adviseren wij een powernap om 2 uur 's middags!

Mocht 14.00u nu niet lukken, dan is het geen probleem om het een half uurtje eerder of later te doen. Pas wel op. Probeer niet na 15.00u nog een powernap te doen. Check anders eens het onderstaande filmpje als je overweegt om nu een dutje te doen.

Een powernap hoe lang mag die duren

Wanneer je een powernap wilt doen kun je het beste zo’n 20 tot 25 minuten slapen. Als je zo lang slaapt, zit je nog in de sluimer- of lichte slaap fase. Wanneer je niet langer dan dat slaapt, word je dus gewoon weer vol energie wakker. 

Echter, wanneer je langer slaapt kom je in de volgende fase van je slaap. In deze fase (de diepe slaap) begint je lichaam zich te herstellen. Als je tijdens deze fase weer wakker wordt zul je je dan ook juist vermoeid wakker worden. Lees jij dit en heb je geen idee welke fases er in je slaap zijn en hoe dit allemaal werkt? Lees dan snel deze blog. Daarin leggen we je het allemaal uit!

Tip: heb jij nu alle tijd om lekker lang te slapen, omdat je de avond ervoor een kort nachtje hebt gehad? Probeer dan eens van bijvoorbeeld 13.00u tot 14.30u te slapen. Wanneer je na 90 minuten weer wakker wordt, heb je alle fases van je slaap gehad en word je ook energiek wakker!

Een powernap doen vermindert stress

Te weinig slaap kan leiden tot irritatie, stress en een opgejaagd gevoel. Een korte powernap kan dan ook je stressniveau aanzienlijk verlagen. Als je een drukke, stressvolle dag op het werk hebt en je merkt dat je concentratie afneemt, is het een goed idee om een powernap te doen in plaats van een kop koffie te pakken. Slaap werkt namelijk beter én langer door dan cafeïne, die slechts een korte energieboost geeft. Heb je geen tijd om even te dutten? Dan is een glas koud water een betere keuze dan koffie, omdat het je niet verder zal uitputten. Een extra tip: gebruik mondtape om je mond af te plakken, zodat je beter door je neus ademt en sneller ontspant.

Hoe lang is de ideale powernap

Je hebt net gelezen waarom een powernap goed voor je is. Nu rijst natuurlijk de volgende vraag: Hoe zorg ik ervoor dat ik 's middags in slaap val? Een uitstekende vraag, vooral voor mensen die hier niet aan gewend zijn. De eerste keer dat je een powernap probeert, lukt het misschien niet meteen om goed in slaap te vallen. Het is dus iets wat je echt moet oefenen. Blijf het proberen, en we garanderen je dat je na 2 weken veel beter wordt in het nemen van een powernap! Heerlijk, toch?

Hier zijn wat tips om een rustige slaapomgeving te creëren:

  • Zoek een stille ruimte: Vermijd achtergrondgeluiden zoals de televisie. Gebruik desnoods white noise om het geluid te maskeren.
  • Minimaliseer gedachten over taken later op de dag: Probeer niet te veel na te piekeren over wat je nog moet doen.
  • Overweeg een slaapmasker: Dit kan ook helpen om je af te sluiten van externe prikkels en je in een ontspannen staat te brengen
slaapmasker-powernap-middagdutje


Neem een powernap en een moment voor jezelf

Het is juist van belang om echt even een momentje voor jezelf te pakken. Verder hebben wij nog een aantal tips voor je, zodat jij hier niet over hoeft na te denken.

  • Ga onder een elektrisch deken of verzwaringsdeken liggen dat je lekker warm houdt. Je lichaam koelt namelijk in je slaap af en een plaid zorgt er dan voor dat je lekker warm blijft.
  • Zet een wekker. Dit zorgt ervoor dat je niet te lang blijft slapen.
  • Of: drink een kop koffie voor je gaat slapen! Dit klinkt misschien raar, maar koffie werkt pas na 20 minuten. Een goede wekker dus!
  • Was je gezicht vlak na je powernap met koud water. Hierdoor schrik je direct wakker en krijg je geen vermoeid gevoel.
Terug naar blog