10 slaaptips voor slaapproblemen bij peuters!
Delen
Hoe los je slaapproblemen bij peuters op? Geen paniek! Bij Rustige Nacht begrijpen we jouw situatie maar al te goed. Deze week richten we ons speciaal op ouders met onrustige slapertjes. Ontdek 10 effectieve slaaptips voor peuters! Leer hoe je slaapproblemen bij je kleintje kunt aanpakken en geniet van rustige nachten.
Slaapproblemen bij peuters
Het kan een aangename verrassing voor je zijn wanneer je peuter ‘s avonds zelfstandig besluit om bij jullie in bed te kruipen, omdat die niet kan slapen. Voor een nachtje is dat prima, alleen wanneer dit meerdere keren per week voorkomt, dan wordt het toch wel enigszins vervelend. Een slaaptrainer kan dan misschien uitkomst bieden als redmiddel. Alleen, hoe ga je aan een klein kind uitleggen dat papa of mama liever slapen zonder jou?Roept u maar Rustige Nacht, wat is hiervoor de oplossing! Waarom slaapt mijn peuter slecht en huilt die ‘s avonds of staat die juist voor onze deur met het verzoek om bij ons te slapen? Om eerlijk te zijn, wij hebben geen idee! Deze vraag is namelijk veel te complex om in 1 keer te beantwoorden zonder achtergrondinformatie. Wil je direct een antwoord? Dan kun je dit het beste zelf aan je kind vragen. Wil je weten hoe je hier het beste mee om kan gaan, lees dan snel verder.
Mijn peuter slaapt slecht, hoe kan dat
Er zijn verschillende oorzaken te bedenken waarom je peuter slecht slaapt. Wij willen dit gaan verduidelijken aan de hand van 2 categorieën.De eerste categorie zijn problemen waar je echt zelf wat aan kan doen en de tweede categorie zijn slaapproblemen waar je minder tot geen invloed op hebt. In de eerste categorie krijg je te maken met slaapproblemen als: Het is te koud in mijn kamer of er is teveel lawaai.
Dit zijn problemen waar je zelf heel makkelijk iets aan kan doen. Bijvoorbeeld door de kachel aan te zetten op de slaapkamer van je kind of hem extra dik aan te kleden. Over het algemeen is hier snel een oplossing voor te vinden.
Oplossingen om je peuter beter te laten slapen
Is er teveel lawaai en helpt het dicht doen van een raam niet? Dan kun je misschien het omgevingsgeluid maskeren met een witte ruismachine of rustige achtergrond muziek proberen af te spelen. Let op, speel geen luide muziek af, dit kan het kind juist weer overstuur maken.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je peuter nachtmerries of zelfs slaapangsten heeft. In dit geval ligt een oplossing iets minder snel voor de hand. De problemen waar we geen kant-en-klare oplossing voor hebben gaan we indelen in categorie 2. Maar daar straks meer over. Ben je bang dat je peuter een medische aandoening heeft waardoor die slecht slaapt? Neem dan altijd contact op met de huisarts!
Slaapproblemen bij peuters: nachtmerries en nachtangsten
Er zijn natuurlijk ook slaapproblemen bij peuters waar je minder invloed op hebt. Voorbeelden hiervan zijn nachtmerries of nachtangsten. Wil je weten wat je hier aan kan doen? Wij geven je graag enkele tips.
Geeft je kleine hummel aan dat hij last heeft van nachtmerries? Schrik hier niet van. Kleine kinderen nemen overdag veel informatie op, die ze vaak in hun dromen weer verwerken. Is je kind hoogsensitief? Dan zijn de dromen vaak nog iets heftiger.
Peuters zijn soms bang voor iets dat ze eerder die dag gezien hebben op de televisie of op de iPad. Ze troosten en zeggen dat het allemaal goed komt, is vaak al voldoende.
Hoe ga je om met een peuter die een nachtmerrie heeft?
Tip van ons, troost je peuter in zijn eigen bedje. Zo blijven ze dit zien als een veilige haven! Hier voelt hij of zij zich thuis en dit is beter dan hem of haar hieruit halen. Mocht het troosten niet voldoende zijn? Dan kun je dingen proberen als geen filmpjes meer kijken vlak voor het slapen gaan. Dit kunnen wij trouwens iedereen aanraden, omdat we door blauwlicht minder goed slapen.
Een andere tip die je kunt doorvoeren is door op tijd te gaan eten. Het eten heeft dan langer de tijd om te verteren. Tot slot raden wij aan om een vast tijdstip aan te houden waarop jij je kind op bed brengt. Hierdoor bouwt je kind onbewust een slaapritme op.
Witte ruis als oplossing voor peuters die slecht slapen
Anno 2022 zijn er handige gadgets op de markt die helpen om je peuter beter te laten slapen. Eén van de gadgets die bij jonge ouders populair is, is de Numsy Original 3.0. Dit hulpmiddel helpt jou om je kleine peuter beter te laten slapen. Het is het beste te omschrijven als een ruismachine die rustgevende achtergrond produceert en zo de peuter een veilig gevoel geven.
Deze witte ruis machine is ideaal, want dit zorgt ervoor dat hij (of zij) niet huilend wakker wordt of ‘s avonds bij je aan de slaapkamerdeur staat. Zo kunnen jullie beiden genieten van een rustige nacht. We benoemen dit product specifiek omdat wij hier zelf zeer te spreken over zijn. Ben je nieuwsgierig geworden, dan kun je het 30 dagen gratis uitproberen.
Oorzaken slaapproblemen peuter
Het bijzondere aan peuters is dat zij ‘s ochtends vaak extreem vroeg wakker zijn. Terwijl jij nog lekker op één oor ligt, staat je peuter al naast zijn bed te springen en schreeuwen om een ontbijt. Of erger nog, hij loopt om 06:00 uur jullie slaapkamer binnen. Herkenbaar? Helaas wel hé. Bekijk de onderstaande punten eens, misschien ligt het daar aan.
- Het middagdutje eerder op de dag heeft hem of haar te veel energie gegeven zodat die nu al wakker werd.
- Je heb je dreumes te vroeg naar bed gebracht.
- De zon kwam ‘s ochtends al vroeg door de gordijnen waardoor die wakker werd.
- Je peuter is gewoon een ochtendmens!
- Het was te koud of te warm op de slaapkamer.
10 slaaptips voor slaapproblemen bij peuters
Heb je alle mogelijke oorzaken gecheckt? Misschien kun je vannacht eens de volgende tips proberen:
- Zorg dat je kindje voldoende slaapt, liever iets eerder naar bed dan te laat.
- Gebruik een nachtlampje.
- Verduister goed de slaapkamer.
- Spreek met je peuter of kleuter af dat hij of zij niet uit bed mag komen ‘s ochtends voordat jij er bent. Maak een grote poster waarbij ze bijvoorbeeld stickers kunnen verdienen als ze in hun bed zijn gebleven.
- Als het middagdutje te vroeg vervalt dan zorgt dit ook weer moeilijk in slaap vallen en veel te vroege ochtenden. Een peuter heeft namelijk wel voldoende slaap nodig en je wilt natuurlijk niet dat je peuter oververmoeid raakt! Een middagdutje begin van de middag, tussen 12:00-13:00 uur in bed, zorgt ervoor dat ze herstellende slaap krijgen.
- Zorg voor de juiste kamertemperatuur, niet te warm in de kamer maar ook niet te koud.
- Een vaste bedroutine geeft structuur en overzicht.
- Geen blauw licht (TV/Ipad) minimaal een uur voor bedtijd.
- Als je kindje echt heel vermoeid is, leg je kindje dan eerder in bed.
- Wees duidelijk, liefdevol en wees consequent.