snurken-tijdens-zwangerschap-tips

Snurken tijdens zwangerschap: waarom snurk ik?

Snurken tijdens de zwangerschap… Geen enkele nacht heeft je partner ooit last van je gehad, maar sinds kort wordt hij elke nacht wakker van jouw gesnurk. Alsof je afgedwaald bent naar het Amazonegebied en daar een heel bos omkapt. Vervelend voor hem, maar ook nieuw voor jou. Snurken tijdens de zwangerschap, hoe kan dat? Vandaag vertellen we je er alles over.

Is snurken tijdens de zwangerschap normaal?

Allereerst willen we je op het hart drukken dat het niet erg is wanneer je snurkt. Vaak wordt het gezien als een mannending gezien, maar dat is niet helemaal fair. Er zijn heel veel vrouwen die snurken, alleen zullen ze het uit schaamte niet allemaal durven toe te geven. Zelf niet als dit tijdens de zwangerschap is geweest.

Want wist je wel dat 1 op de 3 vrouwen snurkt tijdens de zwangerschap? Je bent niet de enige en nu je dat weet kun je weer ontspannen en achterover leunen. Tenzij je de partner van de vrouw bent, deze blog leest en juist op zoek bent naar tips! Lees dan vooral hier verder. Zonder gekheid, je bent hier natuurlijk op zoek naar tips en wilt weten hoe het kan dat jij snurkt tijdens de zwangerschap. Dat gaan we je uitleggen!

Snurken aan het begin van de zwangerschap

Wanneer je tijdens de zwangerschap bent begonnen met snurken, dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door de zwangerschapshormonen. Het zorgt ervoor dat je veel meer vocht vasthoudt dan voorheen. Misschien herken je dit wel in je armen, enkels of benen. 

Wat je misschien niet herkent, is dat je slijmvliezen in je neus ook het overtollige water moeilijker kan afvoeren. Hierdoor kan het opzwellen en de luchttoevoer van frisse lucht belemmeren. Zie daar, een reden waarom jij tijdens je zwangerschap bent begonnen met snurken! Wil je hier direct een oplossing voor? Bekijk dan hier de beste anti snurkbeugels van dit moment.

vrouwen-zwanger-snurken


Oorzaken van snurken tijdens de zwangerschap

Het vasthouden van overtollig vocht is niet de enige reden waarom je bent begonnen met snurken. Wat ook meespeelt, is dat je in een afzienbare tijd een stuk zwaarder bent geworden. Wat natuurlijk ook logisch is! Echter is het wel zo dat mensen die in korte tijd veel in gewicht aankomen een grotere kans hebben om te gaan snurken. 

Het vet moet ergens worden opgeslagen en wanneer dat in de nek is, dan verdikt dit de wanden van de keelholte. Waardoor het overtollige vet in de nekstreek zich tegen de keel aan drukt en zo de luchtwegen blokkeert. Je kan dit voorkomen door een goede houding aan te nemen tijdens het slapen. Voldoende ondersteuning is daarbij essentieel.

Hoe komt het dat je begint te snurken tijdens de zwangerschap

Zijn er dan nog andere redenen waarom ik kortademig ben tijdens het slapen? Misschien wel, alleen kunnen wij dat niet beoordelen. Het kan natuurlijk zijn dat je zwanger bent van een tweeling of zelfs een drieling! 

Wellicht had je voor je zwangerschap altijd wel een hogere bloeddruk en ligt het daaraan. Misschien slikte je medicatie zoals antidepressiva of ben je ondertussen al een vrouw op leeftijd. Het is maar een greep uit de factoren die ook mee kunnen spelen. In de volgende paragraaf leggen we je uit wat je hier aan kan doen.

Snurken tijdens de zwangerschap wat kun je zelf doen?

Nu je de oorzaken hebt achterhaald, wil je logischerwijs ook weten wat je hier aan kan doen. Wij van Rustige Nacht zijn op zoek gegaan naar de beste tips en trucs en hebben ze hieronder voor je samengevat. Zo hoef jij niet het hele internet af te speuren, want dat hebben wij al voor je gedaan!

Wat kun je als zwangere vrouw nog meer doen tegen snurken

  1. Ga niet op je rug slapen! Wanneer je op rug slaapt, ben je namelijk kortademiger dan wanneer je op je zij slaapt. Zorg juist voor een goede slaaphouding, dit doe je door een zwangerschapskussen te gebruiken. Waarom je een zwangerschapskussen zou moeten gebruiken, lees je in deze blog!
  2. Zorg voor een dik hoofdkussen zodat je in een goede houding blijft liggen gedurende de nacht. Tip: Kijk hier eens naar de beste ergonomische hoofdkussens van dit moment.
  3. Slaap met het raam open zodat de kamer voldoende geventileerd wordt. Een droge lucht stimuleert namelijk het snurken.
  4. Als aanvulling op de bovenstaande tip kun je ook een luchtbevochtiger gebruiken, zeer aan te raden zeker in combinatie etherische oliën!
  5. Blijf gezond eten! Godelieve, geeft je in deze blog meer tips over hoe jij je weerstand kan verbeteren!
  6. Maak gebruik van anti-snurk middelen of plak je lippen af met mondtape. Wil je weten wat dat zijn? Tegenwoordig kun je heel makkelijk een anti-snurk set, snurkbeugels of neuspleisters bestellen in onze webwinkel.
  7. Lees de blog: Grootmoeders tips tegen snurken. In deze blog geeft slaapcoach Glenn antwoord op de meest gestelde vragen over snurken.
waarom-snurken-vrouwen-zwangerschap


Snurken na de zwangerschap

Na de zwangerschap kan snurken nog steeds voorkomen vanwege verschillende factoren. Een van deze factoren is gewichtstoename, wat na de zwangerschap moeilijk kan zijn om te verliezen, de ander is dat je last kan blijven houden van je hormonale veranderingen.

Ook hierbij kunnen de eerder genoemde tips helpen om je snurkpatroon te doorbreken. Helpen deze tips niet voldoende of blijf je na de zwangerschap snurken? Voorkom dan dat je tijd verspilt aan een verkeerde vorm van begeleiding. Als het snurken na de zwangerschap aanhoudt en invloed heeft op je slaapkwaliteit en je dagelijkse functioneren is het wellicht een goed idee om medisch advies in te winnen. 

Tot slot nog een tipje van ons. Wist jij dat we samen met moeders een e-book hebben samengesteld waarin we talloze tips geven om beter te slapen voor, tijdens en na de zwangerschap? Hierin geven we je gelijktijdig ook handvaten om je stressniveau te verlagen. Het e-book is exclusief voor klanten van Rustige Nacht die ons zwangerschapskussen bestellen als blijk van waardering voor het vertrouwen in ons product. Wist je dat ons zwangerschapskussen behoort tot de beste zwangerschapskussens van 2024? Lees hier verder!

Terug naar blog