stress-tijdens-zwangerschap

Slecht slapen door stress tijdens de zwangerschap

Heb je stress tijdens de zwangerschap? Na vandaag is dat verleden tijd, want bij Rustige Nacht hebben we hier een oplossing voor bedacht. Uiteraard geven wij je in deze blog ook weer enkele tips die je verder gaan helpen.

Slecht slapen door stress tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap draagt een vrouw (ongeveer) 9 maanden een baby bij zich in de buik en in deze periode komt er veel op ze af. Zowel overdag als ‘s nachts want er is niet even een mogelijkheid om pauze te nemen. Wij vinden wij het helemaal niet gek dat jullie (aanstaande) moeders last krijgen van stress tijdens de zwangerschap of snurken tijdens de zwangerschap.

Dit komt door alle verhalen die vrouwen ons hebben verteld vooraf aan het schrijven van deze blog. Eveneens kwamen wij een artikel op Nu.nl tegen waarin Linda Bolier, medewerker Mentale Gezondheid Trimbos vertelde dat er veel vrouwen zijn die tijdens of na de zwangerschap last kregen van mentale problemen. Daar schrokken wij van.

stress-tijdens-zwangerschap


Onze oplossing om stress te verminderen tijdens de zwangerschap

Bij Rustige Nacht besloten we om hier werk van te maken en hier een oplossing voor te bedenken. Wij gunnen zwangere vrouwen namelijk ook een rustige nacht en willen dat ze zo veel mogelijk kunnen genieten van hun zwangerschap. Daarom hebben wij een eigen multifunctioneel zwangerschapskussen uitgebracht die extra stevig is! En sinds dit jaar durven we zelfs als een beetje te stellen dat het het beste zwangerschapskussen is wat er op de markt is anno 2024. Dat is niet het enige, want, voor iedere nieuwe klant doen we daar nu tijdelijk een minizwangerschap gids bij!

Zo slaap jij straks niet alleen in een comfortabele en goede houding, maar weet jij ook hoe je het beste om moet gaan met slaap- en stressproblemen tijdens (en na) je zwangerschap. Deze mini zwangerschapsgids, die is samengesteld door kersverse moeders, staat vol met waardevolle tips. Hierdoor krijgen zwangere vrouwen overdag meer energie en kunnen ze ‘s avonds genieten van een goede nachtrust. Wil je hier meer over lezen? Lees dan ook eens de blog: Waarom een zwangerschapskussen gebruiken tijdens de zwangerschap.

Op zoek naar een extra stevig zwangerschapskussen? Bekijk hier onze collectie!

Wat doet stress met je ongeboren kind

We gaan vandaag verschillende vragen beantwoorden en de meest voor de hand liggende is de vraag: Wat doet stress met je ongeboren kind? Waarschijnlijk is dit de eerste vraag die jij jezelf stelt, nadat je bent bekomen van de stress.

Wat er wel eens wordt gezegd is dat stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een verminderde ontwikkeling van de hersenen van de baby. Of dat er bij het kind op latere leeftijd gedragsproblemen ontstaan.

Effecten van angst en stress tijdens de zwangerschap op het (ongeboren) kind

Onderzoeker De Bruijn die gebonden is aan de universiteit van Tilburg, onderzocht meer dan 400 moeders en concludeerde dat emotionele problemen tijdens de zwangerschap het gedrag van kinderen kunnen beïnvloeden. Een andere professor, mevrouw van den Bergh, concludeerde eveneens een verband tussen stress tijdens de zwangerschap en gedragsproblemen op latere leeftijd. Voorbeelden hiervan zijn autisme of ADHD.

Zij toont aan dat de kinderen van vrouwen die vaak angstig zijn tijdens de zwangerschap, een verhoogde kans hebben op gedragsproblemen ten opzichte van moeders die minder tot niet angstig zijn. Wel geeft zij aan dat zwangerschapsangsten niet altijd per definitie leiden tot gedragsproblemen. De één kan stress beter verdragen dan de ander.

Daarnaast is het vaak genetisch bepaald en zal de opvoeding bepalen hoezeer deze stoornissen tot uiting zullen komen. Verderop in het onderzoek van professor van den Bergh staat dat stress en angst tijdens de zwangerschap leidt tot een verhoogde kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

stress-tijdens-zwangerschap-kind

Kun je een miskraam krijgen door stress tijdens de zwangerschap

Er zijn vrouwen die ten onrechte denken dat ze een miskraam kunnen krijgen door het hebben van veel stress. Wetenschappelijk is dit echter nooit bewezen, aldus het RadboudUMC te Nijmegen. Veel vaker heeft dit te maken met andere oorzaken. Bijvoorbeeld wanneer iemand ernstige gezondheidsproblemen heeft of verslaafd is aan het drinken van veel alcohol, roken of overgewicht.

Wat te doen als je stress hebt tijdens de zwangerschap

Gelukkig is er ook nog hoop voor vrouwen die de zwangerschap toch enigszins beangstigend vinden. Indien zij voldoende ondersteund worden in het verminderen van stress en angst kan de impact op het ongeboren kind verkleind worden. Het voorkomen van stress tijdens de zwangerschap begint natuurlijk met een goede voorbereiding

Vervolgens moet je de juiste tools hebben zodat je weet hoe je om moet gaan met stress. Laten ons je hierbij helpen zodat je niet zelf opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Exclusief voor de bezoekers van Rustige Nacht geven wij daarom een sneak-preview met 2 tips die afkomstig zijn uit de mini zwangerschap gids.

Schrijf alles op wat je nog moet doen

Onze eerste tip is, laat je nooit gek maken door iets of iemand! Dit is gelijk de allerbelangrijkste tip die je moet onthouden. Om last minute stress tegen te gaan kun je een planning of checklist maken met je partner. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en kunnen jullie samen nadenken over wat er allemaal nog moet gebeuren.

Kruipt er achteraf toch nog een gedachte in je hoofd omdat je ergens niet aan had gedacht? Schrijf het dan gelijk op. Zo weet je dat jij deze taak nog moet uitvoeren. Kun je het binnen twee minuten doen? Doe het dan direct. Lukt het niet om de taak direct te doen en blijf jij je zorgen maken? Praat hier dan over met een dierbare. Hij of zij kan je vast geruststellen en wellicht de taak van je overnemen.

stress-tijdens-zwangerschap-voorkomen-tips

Mindfullness

Soms is het goed om even een momentje voor jezelf te nemen. Bijvoorbeeld op de momenten dat alles je even te veel wordt. Je zou dan eens kunnen overwegen om te starten met mediteren. Door te mediteren neem je als het ware een kleine 10 minuten de tijd om tot jezelf te komen. Naar je eigen lichaam (en de baby) luisteren en concentreren op je ademhaling is het enige wat je hoeft te doen.

Door te mediteren kun je alle gedachten los laten waar je mee zit. Tip van ons: probeer samen met de baby te mediteren. Leg je handen op je buik, haal een paar keer diep adem en probeer compleet te focussen op de baby. Je zal nu merken dat alles goed aanvoelt en je weet weer wat het allerbelangrijkste voor jullie samen is. Mindfulness is een manier van aandacht geven, niet oordelend en in het huidig moment.

Nog steeds stress tijdens de zwangerschap?

Met de tips die je zojuist hebt gelezen, kun je hopelijk weer de baas worden over de stress tijdens de zwangerschap. 

Bij het Geboorte Event organiseren ze meerdere online en live evenementen, speciaal voor zwangere vrouwen, kersverse moeders en professionals in de geboortezorg. Hier vind je gedetailleerde informatie over de evenementen en kun je je direct aanmelden. Zeker doen! Het zijn zeer waardevolle gebeurtenissen om je reis naar het ouderschap te verrijken.

Op zoek naar een extra stevig zwangerschapskussen? Bekijk hier onze collectie!

Terug naar blog